Daanleest.nl
Soms sneeuwt het in april
- Auteur: Janneke Siebelink
Jarenlang was de ‘ Russenoorlog’ op Texel een vrijwel onbekende geschiedenis voor de rest van Nederland. Dat is tegenwoordig wel anders. Dankzij documentaires, uitgebreide studies, het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in Eierland en meerdere romans waarin de opstand van de Georgiërs een belangrijke rol speelt.
Janneke Siebelink werd onlangs geïnterviewd in Tijd voor Max over haar boek Soms sneeuwt het in april, waarin de gebeurtenissen tijdens het voorjaar van 1945 het historisch decor vormen. De interviewster begon direct over ‘de vergeten oorlog’, op een toon of zij er ook voor het eerst van had gehoord. Janneke mocht het nader toelichten. Prima. Ondertussen dacht ik dat die oorlog allang niet meer is vergeten…
Deze aangrijpende debuutroman is grotendeels gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het belangrijkste thema is de vraag ‘hoe ga je om met een alles bepalend familieverleden?’ De afwisseling tussen de verschillende tijdsperiodes en invalshoeken zorgt voor een mooie spanningsboog in het verhaal.
Katharina en Peter zijn na een relatie van twintig jaar op een kruispunt in hun leven. Zij is onverwacht zwanger. Willen zij dit wel? Tijdens een zomerse dag op Texel staan ze met hun auto langs de weg en beramen zich op hun toekomst. Haar gedachten dwalen af naar het verleden. Haar vader en oma overleden toen zij twaalf was. Moeder Helena had nauwelijks aandacht voor haar.
Na verloop van tijd komt zij erachter, dat haar familie nog een andere geschiedenis kent, die haar terugvoert naar de Tweede Wereldoorlog. Wegens verzetswerk wordt Helena in 1945 voor haar eigen veiligheid naar Texel gestuurd en ondergebracht bij een boerengezin. Ze voelt zich snel thuis en verbaast zich over het vredige leven op het eiland. Geen honger, geen geweld.
Toch gebeurt wat je al voelt aankomen. Ze ontmoet Friedrich, een sympathieke Duitse legerarts. Tussen hen ontstaat een ‘onmogelijke’ liefde, die met veel inlevingvermogen wordt beschreven. De opstand van de Georgiërs rukt hen wreed uit elkaar. Helena blijkt zwanger van een liefdesbaby en keert terug naar Amsterdam. Haar dochter Katharina ontdekt pas veertig jaar later wie haar vader is. Ze kan verder met haar leven.
Vrijdag 15 april om 16.00 wordt Janneke Siebelink in Het glazen paleis geïnterviewd door Maria van der Spek.
*
Als derde generatie in het boekenvak kreeg ik de passie voor lezen met de paplepel ingegoten en dat is nooit meer overgegaan.
Mijn leesplezier en ervaringen wil ik graag delen.
Nog altijd word ik verrast door nieuwe schrijvers en bijzondere uitgaven.
Tijdens mijn actieve jaren in de winkel bleek dat mijn enthousiasme en inzet werden gewaardeerd.
De mensen vragen gewoon om het boek van Daan.
Nauta Boek is gevestigd aan de Parkstraat in het centrum van Den Burg.
Een gezellige boekhandel met een eigentijds en verrassend assortiment.
Naast de actuele boekenvoorraad en een grote sortering kinder- en jeugdboeken treft u een breed aanbod van binnen- en buitenlandse tijdschriften, kranten, leesbrillen, bijzondere wenskaarten, cadeauartikelen, puzzels en spelletjes.
Cindy en Marrit Welboren en hun medewerkers geven u graag persoonlijk advies of het nu om een boek, cadeau of een passende wenskaart gaat.
Aan de glazen leestafel achter in de winkel kunt u zitten en genieten van De Kunst van de Eenvoud van kunstenaar en dichter Roel Brakenhoff.
Er staat ook grote kast met alle verschenen Boekenweekgeschenken van 1930 tot nu.
Op www.nautaboek.nl vindt u het laatste boekennieuws, de column Daan leest èn onze webshop.
Uw boek voor 23.00 uur besteld, de volgende dag geleverd.
Graag tot ziens, u bent van harte welkom!