blindgangersMet enige regelmaat, maar niet al te vaak word ik overvallen door een filosofische bui en laat ik mijn gedachten de vrije loop over verleden, heden en toekomst van de samenleving in het algemeen en het boek in het bijzonder. Klinkt gewichtiger dan het is. De ontwikkelingen van de digitale media zijn nauwelijks bij te houden. Je hebt je mobieltje nog maar net enigszins onder controle of Apple en consorten proberen je te verleiden tot de aanschaf van een nog geavanceerder apparaat. Laptop is uit, tablet is in! Want je wilt toch blijven meetellen! Het is vrijwel onmogelijk om je er aan te ontrekken.

Ook hier weer uitersten: de trendsetters die onmiddellijk het nieuwste van het nieuwste moeten aanschaffen en een kleine groep die zich tegen dit alles verzet en daar met enige trots haar status aan ontleent. De nieuwe elite? Kun je zonder al die communicatiemiddelen bestaan en heeft het leven dan nog wel zin? Onze identiteit danken we voor een belangrijk deel aan contacten met anderen. Persoonlijk van mens tot mens, maar al eeuwenlang communiceren we ook door middel van beelden, tekens, symbolen en het geschreven woord.

Na negentig jaar hard werken is het woordenboek van het spijkerschrift eindelijk klaar. Eenentwintig delen aan te schaffen voor ca. € 1500,- maar ook gratis te downloaden. In Mesopotamie kraste men met een spijker in kleitabletten. Dat was ruim twee eeuwen voor het begin van onze jaartelling de meest moderne manier van informatieoverdracht! In 2012 "krassen" we op digitale tablets...

In principe gaat om het zelfde: we gebruiken de immer voortschrijdende technieken om met elkaar te communiceren en ons te informeren. Ook boeken blijven hierbij onmisbaar, ouderwets gedrukt op papier of zeer eigentijds met een E-reader. De Franse filosoof Descartes (1596-1650) – opgezocht in mijn 20-delige Winkler Prins Encyclopedie uit 1973- is vooral beroemd om zijn uitspraak: "Ik denk dus ik besta". Als hij nu zou hebben geleefd, zou hij dan hebben gezegd: "Ik twitter dus ik besta" ?

Nauta Boek bestaat op 2 april 2012 vijfentwintig jaar en sinds enige weken ook in de virtuele wereld op de website www.nautaboek.nl , zodat we elkaar ook daar kunnen treffen. Maar het prettigst blijft toch het persoonlijke contact, want praten over boeken inspireert altijd.


De kunst van het veldspel
heb ik uit! Afgelopen zondag ben ik er echt voor gaan zitten en mijn slotconclusie luidt, dat het een buitengewoon knap geconstrueerd verhaal is met zeer geloofwaardige personages. Aangrijpend en meeslepend, maar enige of liefst wat meer kennis van honkbal vind ik wel noodzakelijk, want een groot deel van de spanning zit juist in die passages. Ik zag ook de nodige raakvlakken met Bonita Avenue  van Peter Buwalda, dat absoluut van hetzelfde internationale niveau is.

En tot slot een tip van Carry: Blindgangers door Joke Hermsen (Arbeiderspers, paperback € 19,95). Een genadeloze zedenschets over de generatie die in de jaren zestig is geboren. Gefnuikte idealen en turbulente relaties van mensen op zoek naar bezieling, bevlogenheid en nieuw moreel elan.

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur