Veldspel en meer...

U bent gewaarschuwd. Dit wordt een verwarrend stukje. Na de drukke decembermaand, inventariseren, opruiming, gedeeltelijke herinrichting van de winkel en filosoferen over de toekomst van het boekenvak in het algemeen en die van  Nauta Boek in het bijzonder, kwam ik er niet toe om mij volledig in een boek te storten. Niets gelezen? Juist wel en dat draagt alleen maar bij aan mijn verwarring. In de landelijke pers wordt momenteel veel aandacht besteed aan de problemen bij Selexyz, de keten van zeer grootschalige boekwinkels, zoals bijvoorbeeld Donner in Rotterdam en Scheltema in Amsterdam. Te groot, teveel managers, ontevreden aandeelhouders, niet flexibel. Te veel “overhead” (kantoormedewerkers), men koopt vaker via webwinkels en ??? Wie het weet mag het zeggen. Wel blijkt dat veel commentatoren en schrijvers van ingezonden stukken pleiten voor kleinschaliger boekwinkels met deskundig en enthousiaste medewerkers.

Het gedrukte boek wordt gelukkig nog steeds gewaardeerd. Deze ontwikkelingen volg ik op de voet, want naast een bewogen en onvermoeibare lezer ben ik natuurlijk ook een doodgewone ondernemer. Deze twee elementen zitten elkaar wel eens in de weg, maar ontmoedigen mij niet. Integendeel! Mijn aandacht werd de afgelopen tijd getrokken door zeer uiteenlopende boeken en hun pleitbezorgers. In De Wereld Draait Door zaten twee overenthousiaste generatiegenoten, Mart Smeets en Jan Donkers, een zojuist verschenen boek te overladen met superlatieven en sleepten Matthijs van Nieuwkerk volledig mee in hun overrompelende betoog. Overdreven? Wel heel erg aanstekelijk.

De kunst van het veldspel door Chad Harbach (De Bezige Bij, paperback € 19,90) gaat niet alleen over honkbal maar is een epos over de Amerikaanse samenleving. Enige kennis van het balspel was volgens hen wel nuttig, maar niet noodzakelijk om van dit meesterwerk te genieten. Ik ga onmiddellijk helemaal mee in zo’n hartstochtelijke aanbeveling, maar  ik moet er nog aan beginnen…

De dichter/schrijver Willem Jan Otten is met zijn bundel Gerichte gedichten (Van Oorschot, paperback € 14,50) genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. Er stond in een  artikel over de genomineerden in de NRC-Handelsblad. Ben ik te ongeduldig of te oppervlakkig voor gedichten of word ik nog steeds achtervolgt door een leraar Nederlands die je probeerde uit leggen wat de dichter heeft bedoeld? Ik heb lang geleden ooit een voordrachtwedstrijd gewonnen, maar als ik een stukje tekst van Otten lees, blijf ik vol onbegrip achter: “U kwam als duister / uit mijn eigen duister / opgeweld en bleek, / zoals u binnen viel, / u bleek gedoopt in blauw”. Die leraar leeft al lang niet meer, maar misschien kan iemand mij op weg helpen. De Kleine Komedie, een geschiedenis door Patrick van den Hanenberg, (Nijgh en Van Ditmar gebonden € 29,95) beschrijft de geschiedenis van 225 bewogen jaren van één van de meest vooraanstaande kleinere theaters van Nederland.

Hét theater voor cabaret en kleinkunst. De recensies zijn lovend. Een dergelijk boek kan ik als liefhebber niet laten liggen. De illustrator/ striptekenaar Joost Swart is ook zo’n fenomeen waar ik absoluut niet omheen kan. Van hem verscheen Bijna compleet (Oog & Blik gebonden € 24.50). In het programma Kunststof werd hij uitgebreid geïnterviewd. Hij verwees naar een meesterwerkje uit de Franse literatuur van Raymond Queneau, Stijloefeningen (1947) (De Bezige Bij, paperback helaas uitverkocht), waarin de schrijver één verhaal op 99 verschillende manieren vertelt. Zó bekijkt en verbeeldt Swarte de werkelijkheid. Magnifiek en verwarrend.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur