Op zoek naar je wortels, de kern van je bestaan, wie ben ik en wat verwacht ik van mijn leven zijn de thema’s van twee romans die mij ontroerden en ook veel leesplezier bezorgden. Beide spelend in Amerika, sterk verschillend in stijl en compositie en geschreven door succesvolle ‘jonge’ auteurs met meerdere internationale bestsellers op hun naam.

Amity Gaige (1972) debuteerde succesvol in 2013 met Schroder dat in achttien landen verscheen en met belangrijke literaire prijzen werd onderscheiden. Haar nieuwe roman Overstag gaat over Juliet die moeite heeft met haar moederschap en tevergeefs probeert haar proefschrift te voltooien. Haar man Michael wil zijn baan opzeggen en een zeilboot kopen om samen met hun twee kinderen, Sybil van zeven en George van twee, rond de wereld te varen.

Na lang zoeken vindt Michael bij Harry, een slimme, oudere handelaar een geschikte boot, die hij eigenlijk niet kan betalen. Toch sluiten zij een deal. Het gezin reist af naar Panama. Het stel heeft nauwelijks zeilervaring, maar dat mag de pret alsnog niet drukken. Michael heeft de boot de naam van zijn vrouw gegeven: Juliet. Volgens insiders brengt dat ongeluk.

Hun tocht begint fantastisch. De kinderen zijn overdonderd door de schitterende natuur. Dicht op elkaar leven en de grillen van de zee zijn een ongekende ervaring die voor nieuwe problemen zorgt. Michael en Juliet beleven opeens een positieve boost in hun kwetsbare relatie. De vroegwijze Sybil en de aandoenlijke George zijn hun bindende factor.

Gaige beschrijft het leven aan boord indringend en met veel nautische kennis. Juliet vertelt haar eigen verhaal. Michael volgen we via zijn logboek, dat meer is dan een simpel scheepsjournaal. Je voelt dat er een drama in de lucht hangt. Letterlijk. Scheepsramp? Piraten? Hoe loopt het met hem en de zijnen af ? Lezen!

overstag2

Overstag – Amity Gaige | Meulenhoff, gebonden 286 blz. € 21,99


De Duitse schrijver Benedict Wells (1984) maakte in 2018 op mij veel indruk met zijn schitterende roman Becks laatste zomer. Vol verwachting begon ik in zijn nieuwste boek Op het geniale af en werd niet teleurgesteld. Integendeel, wat een geweldig, meeslepend verhaal!

Hoofdpersoon is de intelligente Francis Dean die met zijn moeder in een vervallen trailerpark woont in New Jersey. Armoede en ellende. Hij heeft de hoop op een betere toekomst al bijna opgegeven. Totdat hij achter de waarheid van zijn verwekking komt. Zijn moeder heeft achttien jaar geleden aan een absurd experiment meegedaan. Zijn vader blijkt geen loser te zijn die zijn gezin in de steek heeft gelaten, maar een genie, cum laude afgestudeerd in Harvard.

Francis wil hem ontmoeten. Dit is de verandering die zijn leven nodig heeft. Samen met zijn beste vriend en whizzkid Grover en het meisje van zijn dromen, de onvoorspelbare Anne-May begint hij aan een bizarre autoreis dwars door Amerika. Hij moet en zal zijn vader vinden. Dan ontdekt hij wie hij werkelijk is. Niets te verliezen of toch…?

“Niemand kende zijn gedachten en herinneringen. Als hij doodging, werden ze vergeten en na nog een paar omwentelingen van de aarde zou het zijn alsof ze nooit hadden bestaan. Alles ging verloren door de tocht door het heelal.”

“Hij wilde iets zeggen om hen weer nader tot elkaar te brengen, maar hij was nu eenmaal niet goed in dat soort dingen, alsof hij iets moest voorlezen van een lege bladzijde.”

Wells schrijft beeldend, schijnbaar eenvoudig en gemakkelijk. Hij strooit met verrassende passages en gedachten Het is veel meer dan zo maar een spannende roadtrip. In mijn beleving is het een heerlijk ‘jongensboek’ voor volwassenen. Aanrader!


Wells2

Op het geniale af – Benedict Wells | Meulenhoff, gebonden 298 blz. € 20,99


Op zaterdagmiddag 22 augustus vanaf drie uur bij Nauta Boek – samen met Lies - de presentatie van Heerlijk gespeeld jongens, de geschiedenis van de lichte muziek op Texel, gezien door de ogen van Frans Pieterse.


Frans2

Heerlijk gespeeld jongens – Frans Pieterse | Elikser, paperback 270 blz. € 29,95


 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur