Twee schrijvers staan deze week met hun nieuwste boek ongetwijfeld bovenaan in de Top 60 van de CPNB. Saskia Noort met Bonuskind. Zij is met meer dan drie miljoen verkochte exemplaren Nederlands meest succesvolle, internationale thrillerauteur. Sander Kollaard ontving dit jaar de Libris Literatuur Prijs voor Uit het leven van een hond. Totaal verschillende verhaalthema’s, maar allebei met veel vakmanschap uitgewerkt.

In 2015 verscheen van Kollaard zijn romandebuut Stadium IV dat door De Wereld Draait Door tot Boek van de Maand werd verkozen. Zelfs de literaire kritieken waren unaniem lovend en enthousiast. Een boek dat mij om persoonlijke redenen diep heeft geraakt. Zie mijn column d.d. 27-02-2015.

Uit het leven van een hond verhaalt de belevenissen op een doodgewone zaterdag uit het leven van Henk van Doorn. Van beroep ic-verpleegkundige, 57 jaar, alleenstaand en redelijk tevreden met zijn bestaan. De zaterdagse routine – opstaan, ontbijten, zijn hond Schurk uitlaten en boodschappen doen – wordt wreed verstoord als onverwachts blijkt dat de hond ernstig ziek is. Het lijkt een kwestie van tijd. Schurk zal binnenkort overlijden. Medicatie biedt tijdelijk uitstel.

“Schurk reageert niet, maar Henk ziet dat het dier hem begrijpt, niet letterlijk natuurlijk, in de zin dat de hond een inhoudelijk begrip heeft van zijn woorden, maar wel een emotioneel begrip: de klank van Henks woorden heeft de hond ervan overtuigd dat Henk weet wat hij doet. Dat is essentieel. Henk is de baas. De baas is de maat der dingen. (…) Al plassend kijkt hij naar Henk. ‘Goed zo, jochie…’”.

De trieste situatie zet Henk aan het denken over zijn werk, een affaire met een collega (‘bandeloze seks!’), zijn ouders, zijn broer Freek, een cadeautje voor zijn jarige nichtje Rosa en het naderende einde van zijn trouwe viervoeter. Henk zet het besef van sterfelijkheid om in een positieve levenshouding. Carpe diem! Een gewone dag uit een gewoon leven: een bijzondere leeservaring.


Hond2

  Uit het leven van een hond – Sander Kollaard | Van Oorschot, paperback 156 blz. € 20,00


Saskia Noort schrijft voor Het Algemeen Dagblad elke zaterdag een column. Persoonlijk, uitdagend en overtuigend. ‘Daarom schrijf ik voor het AD, en niet voor eigen parochie. Deel uitmaken van de oplossing, in plaats van de problemen alleen maar groter maken.’  Zij is inmiddels een van mijn favoriete columnisten.

Bonuskind, haar achtste thriller gaat over de vijftienjarige Lies die op een ochtend wakker wordt met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar ouders liggen in een vechtscheiding. Lies geeft veel om haar, maar ook om haar vader. Partij kiezen frustreert en geeft veel verdriet.

Het bed van haar moeder is onbeslapen en haar mobieltje ligt thuis. Na een dag vol spanning heeft Jet nog niets van zich laten horen. Dan schakelen vader Piet en zijn nieuwe vriendin Laura toch de politie in. Ach, een scheiding, even een tijdje onderduiken en dan komt ze vanzelf weer thuis is de teleurstellende reactie. Lies weet zeker dat het mis is. Ze gaat zelf op zoek en in de laptop van haar moeder doet zij een afschuwelijke ontdekking. Stap voor stap komt een ontknoping naderbij. De sfeer is beklemmend.

Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven verteld. Lies is de eerste verteller en het tweede ik-personage is moeder Jet, die een dagboek bijhoudt in haar computer. De afloop verrast en stemt tot nadenken. Klopt het allemaal wel, heb ik soms iets gemist? Het houdt mij nog steeds bezig…

“Mama is dood. Het is de eerste gedachte als ik mijn ogen opendoe. Wat heb ik gedroomd? Ik herinner mij alleen nog flarden. Ergens in ons oude huis sloeg een deur dicht. Pap was er nog. Sissend gefluister, zoals ze deden de laatste maanden. Een auto, gierende banden. Was het wel een droom?” Bonuskind2

Bonuskind – Saskia Noort | The House of Books paperback 269 blz. € 21,99

 

 

 

 
 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur