Mijn grootvader Daan Schreuder opende een eeuw geleden zijn boekhandel in de Koningstraat in Den Helder. Hij overleed 55 jaar oud in december 1943. De lokale krant herdacht hem ‘als een sympathiek burger en een uitstekend boekhandelaar.’ Helaas heb hem ik niet gekend. Als derde generatie in het boekenvak ben ik wel letterlijk en figuurlijk in zijn voetsporen gestapt.

Hij was sociaal bewogen, nieuwsgierig, wat verstrooid, muzikaal en sportief. Zeilen en wandelen in de bergen vulden zijn schaarse vrije tijd. Familieverhalen en zwart/wit foto’s van zijn trektochten in Zwitserland spraken tot mijn verbeelding. In 2012 maakten Carry en ik een trein- en wandelreisje door de Zwitserse Alpen. Aan de voet van de Matterhorn zag ik in gedachten mijn legendarische grootvader voorbijgaan.

Door twee totaal verschillende boeken kwamen die herinneringen weer naar boven. Steile wandelpaden, gevaarlijke beklimmingen, gletsjers, ravijnen, ijzige koude, sneeuw, lawines, bevroren ledematen, uitputting en fatale ongelukken. Dat maakte mijn grootvader gelukkig niet allemaal mee, maar ik begrijp zijn fascinatie voor dat schitterende landschap. Een geweldig décor voor spannende verhalen.


Thomas Olde Heuvel is een succesvolle, jonge Nederlandse schrijver in het thrillergenre van Edgar Allan Poe, Howard Lovecraft en Stephen King. Horror en huiveringwekkende beschrijvingen. Hij scoorde met Hex een internationale bestseller, waarmee hij zijn grote voorbeelden naar de kroon steekt. Met Echo, dat zich afspeelt rond de Maudit een mysterieuze berg in de nabijheid van de Matterhorn, overtreft hij zichzelf.


Het verhaal dendert als een reusachtige lawine over de lezer heen. Vluchten kan niet meer. De spanning neemt nergens af, de gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op en er hangt continu een donkere dreiging. Wat is er gebeurd met Nick, de hoofdpersoon, die na een noodlottige beklimming van de Maudit uit een coma ontwaakt.


Ondanks waarschuwingen en de vijandige houding van de plaatselijke bevolking ging hij met zijn klimmaat Augustin op pad om die geheimzinnige berg te overwinnen. Augustin verongelukt. Herstellende van zijn trauma beseft Nick dat hij door een bezeten natuurkracht wordt achtervolgd. Olde Heuvel is zelf een ervaren alpinist en dat is de kracht zijn realistische beschrijvingen. Een absolute, onvergetelijke aanrader.


Hij is nergens te zien. Zijn rugzak, zijn stijgijzers, het brandertje: ze liggen er allemaal nog, onberoerd. Waar is hij in vredesnaam? Waarom heb ik niet gemerkt dat hij ging? Ik kijk de gure noordelijke leegte in en gedachten aan het ondenkbare beginnen door mijn hoofd te spoken (…) Mijn god, wat een berg!”Thomas2

Echo – Thomas Olde Heuvel | Luitingh-Sijthoff, paperback 507 blz.midprice edtion € 12,99Raynor Winn had met haar debuut Het zoutpad een onverwacht, groot succes. Het is de waargebeurde geschiedenis van een middelbaar echtpaar dat hun huis kwijtraakt en met een rugzak en een tentje de bijna duizend kilometer aflegt van het South West Coast Path. Haar man Moth heeft een terminale diagnose. Ze trekken maandenlang over winderige kliffen, smalle paden en zijn overgeleverd aan de grillen van het wisselvallige weer. (Zie Daan leest van 27 juni 2019)


De wilde stilte is het vervolg waarin hun extreme wandeltocht vanuit een andere invalshoek wordt benaderd. Winn beschrijft nu uitgebreid haar jeugd op de boerderij en de weerstand van haar ouders tegen het huwelijk met jeugdliefde Moth. Haar vader is overduidelijk: ‘Jij hoort op het land!’

Het verkoopsucces van Het Zoutpad schept de basis voor een nieuw bestaan. Ze wonen tijdelijk in een oud kerkje en hun sociale leven krijgt weer vorm. Een onverwachte ontmoeting geeft Raynor en Moth de kans om een vervallen boerderij in de heuvels van Cornwall te betrekken. Dat wordt hun redding, het nieuwe pad dat zij volgen.


Winn is als schrijver gegroeid. Haar magische stijl sprankelt en de natuurbeschrijvingen zijn van grote schoonheid. De zorg voor haar bejaarde, zieke moeder is ontroerend en herkenbaar beschreven, vrij van goedkope sentimenten. Zonder meer een prachtig boek!Wilde1a

 De wilde stilte – Raynor Winn | Balans, paperback 317 blz. € 22,99


 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur