Mijn vader Arie Welboren was niet alleen boekhandelaar,  maar in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw (dit is inderdaad een verhaal in de categorie “Opa vertelt”) kinder- en jeugdboekenschrijver. Zijn boeken werden met succes uitgegeven bij o.a.  De Eekhoorn en Kluitman. Van sommige titels werden meerdere  drukken opgelegd en één verhaal  “De kist van oude piraat “ werd  door de NCRV tot hoorspel bewerkt.

Mijn leesplezier ontstond in zijn werkkamer naast zijn groene Triumph schrijfmachine. Hij stak er twee  foliovellen met daar tussen een velletje carbonpapier in. Geconcentreerd  rammelde hij in een roes pagina na pagina uit het rumoerige apparaat. Ik zat er als achtjarig ventje naast en las met rode oortjes wat hij had verzonnen. Ik mocht commentaar leveren, maar liever niet al te kritisch. Zijn inspiratie haalde hij oude tijdschriften en zette een ware gebeurtenis naar zijn hand.
Hij gebruikte diverse schuilnamen zoals Daan van Duin, Niek van der Zee, Carla van den Burg, maar  begon zijn loopbaan als Arie Haaks en debuteerde  met “Het begon bij Paal 3” een verhaal over drugsmokkel  aan de Helderse  kust, anno 1950(!).  Eenmaal gesetteld op Texel schreef hij nog nauwelijks, maar bekend bij veel Texelaars is  “Het kamp aan de bosrand”  verfilmd door Harry de Graaf. Zijn stijl was bloemrijk, gezellig, sentimenteel maar altijd spannend.
In eigen beheer uitgeven bestond toen nog niet en een auteur was volledig afhankelijk van de redactie van de uitgeverij, die wel voor enige begeleiding zorgde. Op latere leeftijd schreef  Arie een thriller “Het lijk in de vuilniswagen”  spelend op de camping  Loodsmansduin,  maar die werd helaas nooit uitgegeven…
Ik moet vaak aan zijn korte schrijverscarrière denken als ik een boek van een voor m ij onbekende auteur opensla. Hoe is dit ontstaan? Veel onderzoek, stap voor stap schrijven met een storyboard, of in één keer uit de computer, jeugdfrustraties lozen, eindeloze gesprekken met je redacteur, oeverloos gezwam over omslag, prijs en omvang…? Is het eigenlijk wel leuk om een boek te publiceren Ja!
Irma Schiffers presenteert en signeert morgenmiddag bij Nauta Boek haar debuut “Stoelendans bij de kapper” (Free Musketeers € 16,95). Niet alleen voor haar erg spannend.
 Na de stapel vakantieboeken ben ik voorzichtig begonnen in “Luchtcowboy”  literaire non-fictie geschreven door Corine Nijenhuis (Nijgh & Van Ditmar paperback € 17,50). Het is het ongelooflijke verhaal van een avonturier pur sang, Cees Slootwijk.  Hij stort zich op een onbekende handel: luchttransport van koeien, paarden enz. De eerste hoofdstukken beschrijven indringend  zijn riskante vluchten met een gammele Boeing van Gas Air. “Dit is wat non-fictie zijn moet: een duik in een onbekende wereld”- Jan Brokken. Van harte mee eens!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur