Na het overlijden van een dierbare hebben wij naast mooie herinneringen vaak veel onbeantwoorde vragen. Waarom zijn bepaalde gebeurtenissen, ruzies en misverstanden nooit uitgesproken? Naar de antwoorden kun je alleen maar gissen. ‘Als dit of als dat’. Het speelt nog jaren door je gedachten.

Nils Elzenga (1981) verloor op zeventienjarige leeftijd zijn moeder Joke. In zijn kinderjaren beleefde hij met zijn vader Dik de mooiste jongensavonturen. Samen vissen. Zijn vader was een indrukwekkende verschijning: lang, een scherpe haviksneus en met doordringende ogen, waarmee hij met ‘wiskundige precisie’ de visrijke plekken wist te vinden. Nils bewonderde hem en adoreerde zijn moeder. Een onvergetelijke jeugd.

Hij werd journalist en was correspondent in Afrika. Hij debuteert met zijn autobiografische roman Balkan Blues, over de reis die ik maakte met mijn vader. De dood van zijn moeder dreef hen langzaam uit elkaar. Ze weten niet goed hoe zij met elkaar en elkaars verdriet moeten omgaan. Na twintig jaar besluiten ze om een maand gezamenlijk op avontuur te gaan.

Met een ‘Pandaatje’ maken ze een trektocht door de Balkan. Nog nooit waren zolang met z’n tweeën op weg. Er is spanning en wederzijdse irritatie, maar er wordt wel veel gelachten, gedronken en vaak uitgebreid gegeten. Hun queeste voert langs plaatsen waar de burgeroorlog heeft gewoed.

Ongemerkt komen zij dichter tot elkaar en durven hun gevoelens te uiten, maar niet altijd zonder pijn. Dik is nu een zestiger met kwaaltjes. Zijn geest is echter ongebroken. Hij wordt steeds openhartiger en vertelt Nils intieme details van zijn huwelijk met Joke. Bekentenissen waarop die kinderen liever niet willen horen…

“‘Wat?’ ‘Piemel-in-vagina.’ ‘Aha. Hoe was jullie seksleven dan precies?’ Waarom wil ik dit weten? Voor dat ik antwoorden kan vinden op die vraag begint Dik al te vertellen. Welke ledikanttechnieken hij beoefende met mijn moeder, hoelang vrijpartijen duurden, wat zij wel lekker vond en wat niet, en hoe dat aansloot op zijn voorkeuren. Ook aangaande andere bedpartners neemt hij geen blad voor de mond.”

Elzenga schrijft helder, zonder valse sentimenten. Ze ontmoeten de lokale bevolking, bezoeken historische locaties en genieten van de schitterende natuur. Hun verstandhouding verbetert met de dag. Kleine ruzies worden bijgelegd. Hun groeiende, wederzijdse waardering roept herinneringen op aan vroeger, aan hun kleurrijke familie. Een oprecht, eerlijk en vaak hilarisch verhaal, dat mij raakte. Zo’n tocht had ik ook wel met mijn vader willen maken!

Blues2


Balkan Blues – Nils Elzenga | Signatuur, paperback 206 blz. € 18,99De zeven mannen van Het Sluisje door Bert Euser gaat eveneens over vaders en zonen. Het behelst de ware feiten van een dramatische geschiedenis die zich afspeelde in oktober 1944 en waarop Jan Brokken zijn bestseller De vergelding baseerde. Euser deed hiervoor het nodige vooronderzoek.

Hij is econoom, dertig jaar actief in de politiek als raadslid en wethouder in Rhoon en heeft diverse publicaties op zijn naam. Met oog voor detail en met grote nauwkeurigheid doet hij (lokaal) historisch onderzoek.

Euser beschrijft zorgvuldig de gebeurtenissen rond de executie van zeven onschuldige burgers als reactie op het verongelukken van een Duitse soldaat die in aanraking was gekomen met een stroomkabel. Grote veldslagen krijgen veel publiciteit. Plaatselijke incidenten raken nauwelijks landelijk bekend. Maar zijn wel belangrijk. Verhalen over ‘kleine’ oorlogstragedies zijn medebepalend voor ons historisch besef.

“Mijn moeder schreef in de huwelijksbijbel op de eerste bladzijde: ‘Jacob de Raadt werd op de 10e oktober 1944 ’s avonds om kwart voor elf door de Duitse terreur van bed gehaald en op elf oktober 1944 teruggebracht nabij zijn woning, Rijsdijk 167 (…) en met zes anderen onschuldig terechtgesteld, en daarna werd de woning met de gehele inboedel in brand gestoken en waar dit Boek nog uit werd gered door Gert. Die liep er uit het brandende huis onder zijn arm mee weg.”


Sluisje2

De zeven mannen van Het Sluisje – Bert Euser | Anderszins, gebonden 90 blz. € 18,95
 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur