In de openingsregel op de achterzijde staat ‘slaaf’. Hé dat zouden wij toch niet meer gebruiken? Politiek correct is immers ‘tot slaaf gemaakte’. In De waterdanser, de indrukwekkende debuutroman van de Amerikaanse auteur Ta-Nehisi Coates, wordt de term ‘Tewerkgestelde’ geïntroduceerd. De recensies zijn juichend. ‘Ik was compleet in de ban, een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen’, aldus Oprah Winfrey.

De geschiedenis van de slavernij blijft actueel. Het is niet toevallig dat het Boekenweekgeschenk van 2020 hetzelfde thema heeft, maar vanuit een geheel andere invalshoek. Hiram is het hoofdpersonage in De waterdanser, die als kind zijn moeder verliest. Slechts met moeite kan hij zich haar herinneren. Hij heeft een bijzondere gave, die een magisch element aan het verhaal toevoegt.

Hiram is de bastaardzoon van de plantage-eigenaar Howell Walker en als ‘slaafje’ in dienst van zijn halfbroer Maynard, die verdrinkt als zij samen tijdens noodweer een rivier oversteken. Dan ontdekt Hiram dat hij over mysterieuze krachten beschikt en wordt gered. Hij is intelligent en beschikt over een ijzeren geheugen. Gesteund door zijn zelfgekozen familie probeert hij te ontsnappen.

D
eze roman is geïnspireerd op de waargebeurde geschiedenis van William en Peter Still in de eerste helft van de 19e eeuw. Onder de bevolking groeide de weerstand tegen die afschuwelijke slavernij. Er ontstond een ondergrondse beweging ‘de abolitionisten’, die werd gesteund door mensen uit alle lagen van de sterk verdeelde Amerikaanse samenleving. Tegen dat historische décor speelt het leven van Hiram en zijn grote liefde Sophia.

De schrijver sleept ons mee in een wereld vol grote tegenstellingen. De luxe, rijkdom en onverschilligheid van de blanke bovenlaag ‘De Elite’; het voetvolk ‘de lage blanken’ en de ‘Tewerkgestelden’ de slaven die aan willekeur zijn overgeleverd. De ongekende wreedheid waarmee veel slavenhouders hun ondergeschikten behandelden is tot in details beschreven. Als nazaat van één van hen beschrijft Coates die tijd realistisch en met veel gevoel. Regelmatig moest ik het boek even neerleggen. Heftig, ontroerend en spannend

Rechtvaardigheid, liefde en moed zijn voor Hiram fundamenteel., maar hij is ook een dromer, die telkens weer de racistische onderdrukking weet te overleven. Prachtig geschreven. Beklemmend. Lezen!

Ik lag in het water, en dwaalde af naar het licht, geleid door mijn moeder, totdat het licht open- barstte, en toen het langzaam doofde en uitging, was mijn moeder ook verdwenen en voelde ik grond onder mijn voeten. Het was nacht. Ik zag de nevel als een gordijn wegtrekken, totdat de hemel helder was en ik de steren boven mij zag twinkelen.’


waterdanser2 
De waterdanser - Ta-Nehisi Coates | Meulenhoff gebonden 446 blz. € 24,99

                                                                         *

In de gestaagde groeiende, lange boekenrij over Texel, op Texel spelend of zelfs op Texel geschreven verschijnt vrijdag 13 maart 2020 Texel – eigen eiland door Huub Schous. De schrijver en fotograaf dicht met zijn werk een gat in de markt. Vlot geschreven informatie over het eiland en royal geïllustreerd.

Sinds zijn eerste bezoek is zijn liefde voor Texel alleen maar gegroeid. Schous ontdekte dat een actuele, algemene uitgave over Texel ontbrak en omdat hij al eerder succes had met een boek over de buitenplaats Elswout, stortte hij zich op het ‘eigen’ van zijn favoriete eiland.

Alle aspecten komen aan de orde: het ontstaan, de geschiedeis, natuur en landschap en uitgebreide aandacht voor de zeven dorpen. Hij interviewde veel Texelaars en desgevraagd lazen deskundigen zijn teksten door. Schous probeert het eigen van Texel en zijn inwoners te doorgronden. Voorbeelden genoeg, van TESO tot Samen Beter. Een mooi en interessant boek voor toerist èn Texelaar.

‘Volgens sommigen hebben de Texelaars een eigen autorijstijl: de verkeersregels worden meer gezien als advies dan als wetgeving, wat vooral geldt voor snelheidsaanduidingen en voorrangsregels.”

De presentatie is op vrijdagmiddag 13 maart vanaf 15.00 uur bij Nauta Boek. Wethouder Hennie Huisman neemt het eerste exemplaar in ontvangst. U bent van harte welkom.Huub2
  Texel-eigen eiland – Huub Schous | Pirola gebonden 174 blz. € 22,50

 

 

  

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur