Talloze boekbesprekingen vind je in alle media. Google een willekeurige titel  en lees die recensies en persoonlijke ontboezemingen over de meest uiteenlopende titels. Meestal beperk ik mij tot de vakinformatie, de opiniebladen, diverse glossy’s en de boekenbijlagen van de belangrijkste dagbladen.  NRC-Handelsblad publiceert recensies op vrijdag en Het Parool op donderdag. De overige kranten doen dat in het weekend.

Zomaar voor de aardigheid inventariseerde ik het aantal besproken boeken van het afgelopen weekend in De Volkskrant, Het Financieel Dagblad, Noord-Hollands Dagblad, Het Algemeen Dagblad en Trouw. In het genre fictie (literatuur, thriller enz.) was de score 24 stuks en in de non fictie (informatieve uitgaven) 13! Verder 1 jeugdboek en 1 strip. Ach, leuk om te weten.
Zo’n onderzoekje werkt zowel ontmoedigend als inspirerend. Wat kan  ik hier aan toe voegen of moet ik juist doorgaan met mijn persoonlijke zienswijze aan u op te dringen?  Zelfoverschatting ligt op de loer maar het leesplezier drijft mij onontkoombaar voort….
De Nederlandse auteur David Pefko debuteerde in 2009 bij Van Oorschot  met de literaire roman Levi Andreas (paperback € 17.50).  De kritieken waren zeer positief, maar een grote bestseller is het - nog - niet geworden. Inmiddels is er een nieuw boek van hem verschenen dat alles in zich heeft om een groot succes te worden. Zelfs internationaal!
Het voorseizoen (Prometheus paperback € 19,95) is de trieste geschiedenis van Steve Mellors een Engelse rechercheur uit de industriestad Leicester. Hij lijdt onder zijn kaalheid en de omvang van zijn buik. Als het hem allemaal teveel wordt sluit hij zich met zijn sudoku’s op in het toilet. ’s Avonds kijkt hij porno en treurt om zijn ex-vrouw, die ervandoor ging met een siergootspecialist.
Hij wordt verlief d op een prostituee en is lichtelijk geobsedeerd door  Travis Bickle uit de film Taxidriver met Robert de Niro.  Mellors is er getuige van als twee collega’s zijn liefje verkrachten in een politiecel. Redt hij haar en redt  hij uiteindelijk zichzelf of gaat hij ten onder aan drank en medicijnen?
Pefko is een begenadigd verteller die niet bang is om zijn verhaal tot mythische proporties op te blazen en sleept je mee in het dramatische leven van de hoofdpersoon. Je wordt als het ware één met hem. Officieel is dit boek een roman,  maar Theodor Holman,  auteur/columnist schreef : “ Dit is wat ik onder een werkelijk literaire thriller versta .” Van harte helemaal mee eens!

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur