Hoewel Ronald Giphart al bijna vijfenvijftig is, blijft hij voor velen een schrijver die vooral geliefd is bij jongeren. Een ‘studentenschrijver’. Ook in zijn nieuwe roman Alle tijd speelt het studentenleven een centrale rol. Maar daar blijft het niet bij. Giphart schakelt tussen heden en verleden en schetst een indringend beeld van een vriendengroep.

Die zes vrienden zijn onderling nogal verschillend. Hun onverbrekelijke band houdt tientallen jaren stand. De eindeloze avonden in hun stamcafé vormden de basis voor hun saamhorigheid. Het bier vloeide rijkelijk. Ze filosofeerden over vrouwen, de toekomst en wilden alles uit het leven halen.

Op het dak van hun studentenhuis in het hart van Utrecht begonnen zij met het brouwen van bier. Met succes, de basis van een opmerkelijke carrière. Naast hun studie en werk groeide de brouwerij uit tot een belangrijke speler naast de grote wereldmerken. Van het dak verhuisden zij naar een werfkelder en later naar een leegstaande fabriekshal.

De vrienden werden zakenpartners en ondanks veel meningsverschillen bleven zij elkaar trouw. De vader van één van hen heeft in Duitsland een enorm landgoed. Aan het eind van de negentiger jaren gaan zij daar nog eenmaal naartoe. Hun onderkomen is een primitieve boshut. Geen leidingwater, geen elektriciteit, geen wifi, geen bereik.

Nog één weekend samen voordat ze het contract tekenen van de verkoop van hun brouwerij. Ze gaan op jacht, want de wildstand moet op peil worden gehouden. Dat betekent dat er een hert moet worden afgeschoten. Het einde van dit dierenleven staat symbool voor het einde van hun onderneming en misschien ook van hun vriendschap.

Giphart sleept de lezer mee naar belangrijke gebeurtenissen in de vorige eeuw, zoals de val van De Muur in Berlijn. De vriendengroep is erbij. De levendige beschrijvingen maken je deelgenoot, getuige. Het verhaal wordt verteld door een “wij”, een samensmelting van de zes vrienden. In het begin had ik er wat moeite mee tot ik begreep waarom de schrijver voor deze vorm heeft gekozen. Het werkt versterkend en vergroot de betrokkenheid.

“Hij haalde een stuk steen uit zijn zak en hield het in de lucht. Mikes beroemde steen. ‘Dit heb ik vannacht van die Muur gehaald. Pleistergruis met cement erop, maar dit is misschien wel het belangrijkste artefact dat ik ooit heb gehad. Toen Berend en Jonas op de Muur waren geklommen, begon een man met een pikhouweel erop in te hakken. Ik heb een brok gepakt.’ (…) Cola pakte het afgehakte stuk bouwsteen van hem over en bekeek het. Hij snapte de betekenis van de symboliek, maar het bleef een lelijk ding.”.

Alle tijd is een meeslepende roman met geloofwaardige personages, vol levenskracht en ambitie, verbonden in vriendschap en liefde. Er gebeurt ontzettend veel in wat misschien wel Gipharts’ beste boek ooit is. Hij verraste mij ook met een bijzondere woordspeling: “alleenzaamheid”.

Gip2  Alle tijd – Ronald Giphart | De Bezige Bij, paperback 413 blz. € 24,99


Hond & liefde, waarom een hond van je houdt is een fascinerend onderzoek van de Engelse psycholoog Clive D.L. Wynne, gespecialiseerd in de relatie tussen mens en hond.

Hij vraagt zich af waaruit ‘hondenliefde’ eigenlijk bestaat. Als hondenliefhebber wil ik dat ook wel weten, hoewel het mij toch voor de hand lijkt te liggen, maar dat is niet wetenschappelijk. Clive doet allerlei testen met honden, wolven en reist hiervoor de hele wereld over. Hij beschrijft alles zeer uitgebreid en doet interessante ontdekkingen. Kunnen de meeste mensen bijvoorbeeld een blije hond herkennen aan zijn gezichtsuitdrukking?

“De emotie die het best werd herkend? Blijdschap. Een indrukwekkend aantal van negen van de tien deelnemers had dat goed. De herkenning was iets hoger bij de mensen die veel ervaring hadden met honden. (…) En hoe ziet een foto dat blije gezicht er dan uit? Daarop staat inderdaad een ontspannen, iets open bek die in de hoeken iets omhoog krult.”

hondliefde 
Hond & liefde – Clive D.L. Wynne | Kosmos, paperback 303 blz. € 22,99

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur