Half november, regen en koud. ‘Hier in huis waait zelfs de wind.’ Sombere dagen, maar ook weer niet, want het is cadeautijd. De uitgelezen gelegenheid om een boek te geven of te ontvangen. Sinterklaas is onderweg met een schip vol. Hij beleeft op Texel een spannend pakjesavontuur!

Dat avontuur is vastgelegd in een fraai kinderboekje met een uitgesproken Tessels karakter. De boot van Sint belandt onderweg in zwaar weer en de pakjes vliegen overboord. Paniek. Lukt het Sint en de Pieten om op tijd op het eiland te komen en de pakjes bij de kinderen te bezorgen?

In vijftig bladzijden met vrolijke, felgekleurde illustraties van Cecile de Boer en met korte teksten door Joop Rommets maken we een tocht langs veel bekende plekken op Texel. De goede afloop staat vast, maar voor het zo ver is, moet er heel wat gebeuren.

De Pieten bedenken een plan. Misschien wil de kapitein van de veerboot wel helpen de pakjes aan land te brengen. Maar dan moeten ze eerst naar de veerhaven. Hardlooppiet rent naar een boer en vraagt of hij ze wil brengen.”

De uitgave Sint op Texel werd mede mogelijk gemaakt door tientallen lokale bedrijven, personen en organisaties. De opbrengst van dit leuke voorleesboek komt ten goede aan het Texelse Pietendorp.

Sint2

Sint op Texel, het pakjesavontuur | Rotaract, gebonden 50 blz. € 9,95


Het aantal verzamelaars van boeken over Texel wordt helaas steeds kleiner. Vergrijzing en ontlezing zijn de belangrijkste oorzaken. Toch gaat de aanwas van dergelijke uitgaven gewoon door. Wel in kleinere oplagen. Onlangs verscheen De kinderen van Jan en Naantje, een uniek boek over de familie Boom, een Texels vissersgezin.

Margreet Berendsen interviewde de twaalf kinderen uit dit bijzondere, katholieke gezin. Het merendeel van hen woont nog steeds dicht bij elkaar in de buurt in hun geboortedorp Oudeschild. De schrijfster stelde mijn mening op prijs en daarom mocht ik het manuscript lezen. Alleen de tekst, nog zonder foto’s. Vol verwacht begon ik en las het vrijwel in één ruk uit. Verrassend en ontroerend.

Natuurlijk ken ik de Boomen wel, maar toch op enige afstand. Margreet Berendsen vond een goede balans tussen gesproken en begeleidende teksten, waardoor een boeiend beeld ontstond. Niet alleen van het familieleven. Hun geschiedenis is ook een uniek, waardevol tijdsdocument, dat aansluit bij uitgaven als Toen God verdween uit Jorwerd van Geert Mak.

Hoe was het om op te groeien in overwegend ‘rood dorp’ als Oudeschild? Hoe is het om te leven en te wonen met veertien mensen in een betrekkelijk klein huis? De oudste helft van de kinderen werd behoudend opgevoed, de jongere generatie ‘mocht bijna alles’. Treffend is ook het belang van musiceren en samen zingen. Vader Jan is streng doch rechtvaardig en staat altijd voor hen klaar. Moeder Naantje is rustig en de spil waarom alles draait.

Wim ging ook naar het Casino, geen gokpaleis, maar een dansgelegenheid in Den Burg. Als hij uitging, was hij niet altijd om middernacht binnen, wat door de ouders werd verlangd. Het gebeurde wel dat hij met zijn zondagse kleren om twee uur ’s nachts nog net op tijd in bed kon rollen, terwijl hij zijn moederde trap al hoorde opkomen om hem te roepen. (…) Tja dan was het alweer tijd om te vissen en sloeg je gewoon een nacht over.”

Naantje2

 

De kinderen van Jan en Naantje – Margreet Berendsen | Pirola, gebonden 106 blz. € 25,00


Afgelopen voorjaar verscheen Texel, beeld van een bijzonder eiland, een fotoboek van Ruth de Ruwe en Daan Welboren. Tja, ik ben niet de slager die zijn eigen vlees keurt. Maar omdat ik met veel plezier met Ruth heb mogen samenwerken, breng ik onze persoonlijke verhalen en foto’s graag onder uw aandacht.


Beeld

 

Texel – Ruth de Ruwe & Daan Welboren |Ruth de Ruwe producties, luxe paperback, 158 blz. € 24,95


 

  

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur