Christopher is een verlegen jongentje van zevenenhalf. Na de scheiding van zijn ouders verhuist hij met zijn moeder Kate naar Mill Grove, een dorpje in Pennsylvania. Hij is nu de man in huis en moet haar beschermen. Hij prent zichzelf in dat hij niet mag falen. Op zijn nieuwe school heeft hij veel moeite om zich aan te passen.

De jongen is een dromer en tuurt vanaf zijn schommel naar de overdrijvende wolken. Het zijn er veel. Hij ziet een beer, een hond, vogelvormen en de allermooiste wolk ziet eruit als een gezicht. Een mooi gezicht, geen man, geen vrouw, maar gewoon een glimlachend, mooi gezicht.

Dit is het begin van de Denkbeeldige vriend een vuistdikke horror -thriller van de Amerikaanse auteur Stephen Chbosky. De aanbeveling op de achterzijde liegt er niet om: “…overstijgt alle genres. Van het begin tot het eind huiveringwekkend, beklemmend en aangrijpend, een boek dat je in je dromen zal achtervolgen. Een meesterwerk voor de liefhebbers van Stephen King en Kazuo Oshiguro.”

Ik werd snel meegetrokken in een reeks van overrompelende en onwaarschijnlijke gebeurtenissen. Christopher heeft vriendschap gesloten met een paar klasgenootjes. Met hen verkent hij het geheimzinnige bos achter het dorp. Op een dag wordt zijn aandacht opnieuw getrokken door het vriendelijke gezicht in de wolken. Hij wandelt onbewust richting bos. Opeens hoort hij zijn naam.

“ Christopher draaide zich om. Zijn nekharen stonden overeind. ‘Wie is daar?’, vroeg hij. Stilte. Een zachte oppervlakkige ademhaling. Het had de wind kunnen zijn. Maar er was iets. Christopher kon het voelen. Zoals je weet dat iemand naar je staart. Zoals hij al wist dat Jerry een slechte man was voordat zijn moeder het wist.”

Via een oude mijntunnel belandt hij op een open plek in het bos met in het midden een enorme boom. De jongen voelt zich bedreigd door de omgeving en begint angstig omhoog te klimmen. De bast van de boom lijkt “vleesachtig” onder zijn handen. Hij vlucht terug naar de tunnel en tast in het duister. Tevergeefs. Eindelijk raakt hij iets aan. De hand van een kind. En dan…?

Zes dagen lang blijft Christopher zoek. Waar was hij al die tijd? Verzwakt wordt hij opgenomen in het ziekenhuis. In de wereld ‘aan gene zijde, de spiegelwereld vol denkbeeldige personen’ heeft Christopher een grote verandering ondergaan. Hij is nu superintelligent en helderziend. Weet alles. Zijn leven speelt zich af tussen werkelijkheid en verbeelding. Tussen mensen van vlees en bloed en denkbeeldige figuren, zoals ‘de aardige man’ en ‘de sissende vrouw’. Sommige beschrijvingen doen denken aan ‘Thriller’ van Michael Jackson en de musicalfilm ‘The Wizard of Oz.

Zevenhonderdtachtig (!) bladzijden lang houdt de schrijver de lezer in zijn greep. In wezen is het een klassiek verhaal. De eeuwige strijd tussen goed en kwaad, tussen God en de duivel en over de zin van ons bestaan. De stijl is helder, filmisch en puntig met veel korte zinnen. Ondanks de grote omvang blijft het spannend en verrassend tot de laatste zin. Ik deel de kritiek dat er veel herhalingen in het verhaal voorkomen. Het had wel ietsje minder gekund.


Stephen2

De denkbeeldige vriend - Stephen Chbosky | A.W. Bruna, paperback 780 blz. € 19,99Frits Spits is volop in het nieuws vanwege het verschijnen van Alles lijkt zoals het was, dat hij schreef na het overlijden van zijn vrouw Greetje in mei 2018. Het is zijn ode aan muziek, het leven en de liefde.

Spits beschrijft openhartig en zonder opsmuk wat zij voor hem betekende en welke rol taal en muziek hierin speelden. Ook in alle interviews blijkt hij eerlijk en oprecht sentimenteel. Voor mij heel herkenbaar.

In twintig hoofdstukken vertelt Spits zijn ontroerende en persoonlijke verhaal aan de hand van teksten en liedjes, die op twee cd’s zijn bijgesloten. Van harte aanbevolen voor eenieder die een dierbare heeft verloren.


 Spits2

Alles lijkt zoals het was – Frits Spits | Luitingh – Sijthoff, gebonden 160 blz. incl. 2 cd’s € 24,99

  

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur