Wie is die vrolijk lachende man die veel van popmuziek weet? Een schot voor open doel in de kroegkwis! Dat is natuurlijk Leo Blokhuis, door Matthijs van Nieuwkerk bij de Top 2000 a gogo altijd enthousiast aangekondigd als “de muziekprofessor”. Dat vond ik misplaatst, want Leo vertelde leuke weetjes over popcultuur, artiesten en hun geschiedenis, maar nooit inhoudelijk over muziek.

Dankzij zijn debuutroman Blauwe zomer ben ik ervan overtuigd geraakt, dat hij goed op de hoogte is van theorie en praktijk van de muziek. Bovendien speelt hij verdienstelijk gitaar. Eerder verschenen van Blokhuis non-fictie boeken over popmuziek, zoals Grijsgedraaid, Haags speelkwartier en Klein ABC van de popmuziek.

Blauwe zomer gaat over twee achttienjarige jongens met een totaal verschillende achtergrond die aan het begin van de vijftiger jaren de rock-’n roll ontdekken. Nieuwe muziek, anders, ruiger, opstandig. “Rock Around The Clock” van Bill Haley was een sensatie. Ook in mijn ouderlijk huis, hoewel mijn vader vooral van dixieland hield.

Johan, een jongen uit een streng christelijk gezin kent tot dan alleen kerkelijke muziek. Er gaat een nieuwe wereld voor hem open. Ook zijn geloof wankelt. Blokhuis treedt met dit thema in de voetstappen van Siebelink, Jan Wolkers en Maarten ’t Hart. Johans’ starre vader is wars van elke frivoliteit.

“‘Dit is een belangrijk verschil tussen ons en de volken van het zuiden, ‘verklaarde vader, nadat hij rustig zijn bestek had neergelegd, ‘Wij Nederlanders uiten onze vreugde niet in dans.’ Hij keek Johan even streng aan en pakte vervolgens zijn vork en mes weer op.”

Chris is in Indonesië geboren en vlucht in 1956 als verstekeling naar Nederland. Zijn vader leerde hem gitaar spelen. In Den Haag woont familie waar hij onderdak vindt. Al snel botst Chris met de harde, verzuilde Nederlandse mentaliteit en ontdekt dat muziek hem een uitweg biedt. Hij ontmoet Johan en klikt het tussen hen. Hun “indo-rockband” wordt een succes, met name in Duitsland. Blokhuis baseerde hun belevenissen op The Tielman Brothers.

De roman opent met de sentimental journey van Chris die als zestiger in 2005 terugkeert naar Soerabaja om met zijn verleden in het reine te komen. De stad is vrijwel onherkenbaar. De geur van kruidig eten uit een karretje langs de weg ruikt nog hetzelfde. Dan beseft hij wat hij heeft gemist. Hij heeft lang uitgekeken naar deze reis, maar er ook erg tegenop gezien.

Blokhuis schetst een realistisch beeld. De persoonlijke ontwikkeling en de innerlijke strijd van Johan en Chris zijn vaak aangrijpend. De passages over muziek en de opzwepende optredens van The Rocking Blue Boys zijn mij het meest bijgebleven. Een boek voor muzikanten en liefhebbers, maar vooral een indrukwekkende geschiedschrijving van de ontwikkeling de vroege rock-‘n roll in Nederland. En dat niet alleen. Aanrader!

“Het publiek reageert enthousiast. Chris ziet mensen juichen, als of ze in slow motion bewegen. Op het podium is het alsof de tijd langzamer, intenser verstrijkt. Alsof hij twee keer zoveel ziet, ruikt en hoort als een ander. Alsof hij een paar gedachten parallel kan hebben. Focus op de tekst. Geniet van het succes. Kijk die mensen: hun handen gaan naar boven. Hoor ze schreeuwen. Hun handen worden vuisten. Kaarsen op de tafels worden fakkels. Zing door of de duivel je op de hielen zit.”


blokhuis1


 
Blauwe zomer – Leo Blokhuis | Ambo|Anthos, paperback 366 blz. € 21,99


Er verschijnen veel boeken die zelden de landelijke media halen, maar wel verdienen. Terug van Jan Gieling is een gedichten- en verhalenbundel over het verlies van zijn zonen Bart en Jelle die leden aan een vrijwel onbekende stofwisselingsziekte. Zij werden niet ouder dan 27 en 25 jaar.

Gieling verwerkte zijn verdriet in eenvoudige gedichten en teksten die troostend en herkenbaar zijn. Via Marrit raakten wij zijdelings betrokken bij de uitgave van dit bijzondere document.

“”In je lijf leef je slechts even | een deel van eeuwigheid | daarbuiten | ben je overal | altijd”


Terug2 

Terug – Jan Gieling | Elikser, gebonden 107 blz. € 16,50

`

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur