Ben ik nog steeds geloofwaardig als ik in die gigantische boekenberg met nieuwe titels toch weer een bijzonder exemplaar vind waarover ik hinderlijk enthousiast word en roep dat jij het ook moet lezen? Natuurlijk stuit ik op boeken die ik snel even doorblader, een stukje lees en dan –arrogant?- ter zijde leg omdat ik het niks vind. Over dergelijke uitgaven schrijf ik verder niet, maar wie weet wat voor meesterwerk ik heb gemist…
De Italiaanse schrijver Antonio Pennacchi  stamt uit een kolonistenfamilie uit Veneto die tijdens de drooglegging van de Agro Pontino onder het regime van Mussolini naar dit voormalige moerasgebied verhuisde. In zijn bekroonde en fraai uitgeven boek  Het Mussolinikanaal   (De Bezige Bij, gebonden € 29,90) vertelt hij het bewogen leven van de grote, maar ook zeer arme familie Peruzzi.
Het verhaal is sterk autobiografisch en wordt je letterlijk vertelt. In het Engels heet dit een “oral story”. Het is alsof je tegenover de verteller zit die je toespreekt en betrekt bij de gebeurtenissen:  “Wat lacht u nou? Gelooft u mij niet? Ik had het u graag willen laten zien…”. Je gaat daardoor steeds meer meeleven met die familie die zich overgeeft aan het opkomend fascisme en Mussolini ziet als “De Man”, die hen redt uit de armoede.
De historische personen zijn authentiek maar de schrijver verweeft de grote geschiedenis met de kleine historie van al die “gewone “ Italiaanse mannen, vrouwen en kinderen. Je zwerft voortdurend heen en weer tussen  graanoogst, wraak, brandstichting, autoritaire vakbonden,  hartstochtelijke liefdes en afschuwelijke oorlogstafrelen. De stijl is breedsprakig, meeslepend maar ook recht voor z’n raap. Opvallend is de positie van de ijzersterke vrouwen, die de machomannen om hun vinger winden.  Als één van hen meent dat ook hij ten strijde moet trekken naar Ethiopië  is een enkele opmerking van de grootmoeder voldoende om hem thuis te houden: “Jij gaat niet!”
Het Mussolinikanaal is een meeslepend familie-epos in de sfeer van Bernardo’s Bertolucci’s  Novencento (de wereldberoemde film uit 1976 met o.a. Robert de Niro).  Het lot van drie generaties Peruzzi is verbonden met de opkomst van de dictator en zijn regime, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en vooral de meedogenloze koloniale oorlog in Ethiopië.
 De schutbladen zijn bedrukt met twee simpele kaartjes van het moerasgebied voor en na de drooglegging. Met behulp van Google Earth wordt het gebied nog realistischer. Toch gaat er voor mij niets boven het geschreven woord dat jouw eigen beeld in je hersenen bouwt. Dit is een groots boek, vol passie en krachtig en overtuigend geschreven. Onvergetelijk.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur