Vrijwel alle boeken die ik behandel zijn nieuw. Marrit tipte mij voor een wat oudere titel die bij Nauta Boek een “stiekeme” bestseller is, tot aangename verrassing van de uitgever. Een mooie aanleiding om vol verwachting te beginnen in Descartes in Amsterdam - filosofische detective – van de Nederlandse auteur Hans Dooremalen.

Dooremalen is filosoof en verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij is medeauteur van succesvolle boeken zoals o.a. Wat een onzin! Zijn stijl is vlot en toegankelijk, ook in de passages over de cartesiaanse methode van Descartes, waarin problemen en vraagstukken worden terugbracht tot afzonderlijke onderdelen. Een overzichtelijke methode om ingewikkelde zaken op te lossen. “Sherlock Holmes meets Descartes.”

Amsterdam 1634. Koster Abraham Hermans van de Westerkerk doet in de vroege ochtend – het is nog donker en koud – een afschuwelijke ontdekking. Hij is nog maar net binnen als hij ziet dat de deur naar het kerkhof openstaat. Heel ongebruikelijk. De deur is al bijna weer gesloten als hij een glinstering vlakbij de zuidmuur ziet. In het maanlicht blinkt een rapier in de hand van een naakte man, liggend in een vreemde houding.

Dit is het begin van een aanstekelijke detective die zich afspeelt in het historische hart van Amsterdam. Nauwkeurig beschreven en voorzien van een plattegrond. De verteller is de valet (assisentent) van de geleerde René Descartes (‘Ik denk dus ik besta’), die in cognito in de stad verblijft. Er worden nog meer moorden gepleegd die in eerste instantie op elkaar lijken. De VOC en beroemde Amsterdammers zoals Andries Bicker, Nicolaas Tulp spelen een belangrijke rol. De heimelijke bemoeienissen van Descartes zorgen voor een verrassende ontknoping. Aanrader!

“In de anatomiekamer had Tulp in het bijzijn van Ten Grootenhuys en Held het lichaam van Claessen meteen onderzocht. De randen van de hoofdwond waren niet meer gezwollen dan de rest van het weefsel en ook was er geen geklonterd bloed te zien”

 descartes2

Descartes in Amsterdam – Hans Dooremalen | Boom paperback 253 blz. € 20,-


De Engelse schrijver Mark Haddon brak wereldwijd door met Het wonderlijke voorval met de hond in de nacht. Zijn nieuwe boek De Dolfijn is vanaf de eerste zin meteen raak. Maja is zevenendertig weken zwanger. Omdat zij daardoor niet met een lijnvlucht mee mag, vliegt zij met een kennis in diens Piper van de Franse westkust naar een klein vliegveld in Engeland. De piloot onderschat de weersomstandigheden en zij verongelukken. Alleen de baby overleeft de vlucht.

Haar vader Philip is een steenrijke, excentrieke zakenman die zich over haar ontfermt. Hij begint zijn dochter Angelica te misbruiken. Darius, een jonge kunsthandelaar probeert haar te redden. Tevergeefs. Hij ontsnapt ternauwernood en wordt achtervolgd door een huurmoordenaar, de ‘klusjesman’ van Philip. Door een toevallige ontmoeting belandt Darius aan boord van een zeewaardig jacht, De Dolfijn.

“Zijn aandacht wordt getrokken door iets in het water. Achteraf zal hij bij zichzelf zeggen dat hij in een verwarde gemoedstoestand verkeerde, dat het een speling van het licht was, maar hij zal daar nooit helemaal van overtuigd zijn. Het is geen dolfijn, en ook geen wrakhout. Het is een vrouwenlichaam, ongeveer een meter onder het wateroppervlak.”

Het verhaal neemt een totaal onverwachte wending, wanneer Darius op een ochtend aan dek komt en ontdekt dat het jacht is getransformeerd in een antiek zeilschip. Hij verandert in Pericles, prins van Tyrus en beleeft wonderbaarlijke avonturen rond de Middellandse Zee. Ook nu wordt hij achtervolgd door zijn huurmoordenaar. De lezer heeft niet gemakkelijk als terloops ook Shakespeare opduikt.

Haddon is een geweldige stylist met veel verbeeldingskracht die zijn stijl en verteltrant aanpast aan de tijd waarin de gebeurtenissen zich afspelen. Rob van Essen, die dit jaar de Libris Literatuur Prijs ontving schreef een schitterende recensie in NRC van 9 augustus: “een boek om te herlezen om die hele reis nog eens te maken (…).” Van harte mee eens.


dolfijn3

De Dolfijn – Mark Haddon | Atlas Contact paperback 349 blz. € 22,99

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur