Zomerlezen. Je vakantie begint met boeken. Kreten en slogans die je uitnodigen om een boek te lezen in je vakantie. Doen! Keus genoeg. Begin je nu eindelijk in die klassieker die nog steeds op het lijstje “verplicht voor je opvoeding” staat of kies je liever een aansprekende titel uit de Top10? Ik heb alvast wat voorwerk gedaan met drie totaal verschillende boeken.

Huis vol leugens is de nieuwe literaire thriller van Nicci French, een op zichzelf staand verhaal, opgebouwd volgens het vaste stramien van het succesvolle schrijversduo. Neve Connolly is een niet meer zo jonge vrouw, die haar minnaar dood aantreft in hun geheime appartement. Ze belt niet met de politie en besluit al haar sporen op de plaats delict te wissen. Dat is niet zo slim. De gevolgen zijn niet te overzien.

Het onderzoek van inspecteur Alastair Hitching drijft hem stap voor stap naar Neve. Zij brengt zich met elke leugen steeds verder in het nauw en ontdekt bovendien dat de politieman niet de enige is die haar in de gaten houdt. Een fijne thriller met een verrassende, discutabele ontknoping.

“Hij lag nog steeds in dezelfde houding, maar hij zag er anders uit. Zijn ogen waren nu troebel. Zijn gezicht was verkleurd, gevlekt en opgezwollen. Hij zag eruit alsof hij in elkaar was geslagen.”leugens2
 

Huis vol leugens – Nicci French | Ambo|Antos, paperback 396 blz. € 21,99


Kati Naumann is een veelzijdige Duitse auteur. Zij schrijft songteksten, musicals, hoorspelen en kinderboeken. Haar roman Heimweeland bereikt door de eenvoudige en heldere stijl een breed publiek. Het verhaal speelt in het hart van Duitsland en bestrijkt de jaren voor en na de val van de Berlijnse Muur. Een indringende familiegeschiedenis, die grotendeels waar is gebeurd. Milla is een jonge vrouw met een fascinerende hobby. Via gsmtracking speurt zij naar verloren plaatsen en maak daarvan reportages die zij op internet deelt. Helemaal van deze tijd!

In het Thüringenwoud stuit zij op het overwoekerde restant van een hotel. In de vrijwel gave kelder vindt zij serviesgoed, potten met huisgemaakte jam en het schriftje van een jong meisje. Milla ontdekt hierin een familiegeheim met wortels in de DDR en uitlopers naar nu. Het hotel lag in een Sperrgebiet, een niemandsland tussen de twee Duitslanden. Bezit werd onteigend en de bewoners afgevoerd. Wat is er met hen gebeurd en kunnen zij nog aanspraak maken op hun oude bezittingen, zoals grond en gebouwen? Heimweeland is een boeiende, leerzame, ontroerende roman, die ik met veel plezier heb gelezen.


“Het wachthuisje naast de slagboom was nog altijd onbezet. Dat gebeurde vaak de laatste tijd. Ze wachtte geduldig. Siggi had haar toevertrouwd dat de grenswachters vaak in de bosjes zaten te wachten in de hoop dat iemand van de familie Dressel over de slagboom klom.”heimweeland2      Heimweeland – Kati Naumann | HarperCollins, gebonden 413 blz. € 22,99 

Op de achterkant van De stilte van de witte stad staat “voor alle fans van Carlos Ruiz Zafón die ook van thrillers houden.” Dat belooft wat, want de Schaduw van de wind is nog altijd een van mijn favorieten. De literaire thriller van Eva García Sáenz de Urturi is het eerste deel van een trilogie en speelt in Vitoria, een historische, witte stad in Baskenland. Een seriemoordenaar slaat na twintig jaar opnieuw toe.

Inspecteur Unai López de Ayala herkent bepaalde patronen die wijzen op dezelfde dader. De bewust gekozen plaats delict, de houding waarin de slachtoffers zijn aangetroffen en verwijzingen naar heidense rituelen. Unai is profiler, een specialist in daderherkenning.

De overeenkomst met de boeken van Zafón schuilt in de locatiebeschrijvingen en de mix van spanning, mysterie, cultuur en geschiedenis. Het belangrijkste verschil is de sfeer van het verhaal. Bij Zafón donker en beklemmend”. “De stilte” is vooral erg spannend. Aanrader!

“De eguzkilores, het voorouderlijke vergif, de lichamen gericht op de noordwest-as, zoals de heidenen dat sinds de prehistorie al deden.”


stilte2
De stilte van de witte stad – Eva García Sáenz de Urturi | Bruna, paperback 491 blz. € 15,- (!)

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur