De Italiaanse schrijver Paolo Cognetti brak wereldwijd door met De acht bergen, zijn prachtige roman over vriendschap. De rechten werden verkocht aan veertig landen en het boek ontving belangrijke literaire prijzen. In ons land is het nog steeds een bestseller. ‘De kracht van het verhaal schuilt in de heldere verteltrant, zonder opsmuk’, schreef ik in september 2017.

Het was zijn zesde roman en pas de tweede in een Nederlandse vertaling. In 2013 verscheen reeds Sofia draagt altijd zwart. Uitgeverij De Bezige Bij geeft het terecht een tweede kans en met succes. Cognetti heeft veel fans die net als ik vol verwachting aan ‘Sofia’ begonnen.

Sofia is tien jaar oud als haar ouders in 1985 besluiten niet te scheiden, maar Milaan te verlaten en buiten stad te gaan wonen om hun huwelijk te redden. Zo voelen zij dat. In een splinternieuw villapark betrekken zij een eengezinswoning. Sofia beleeft het als een sprookjesdorp. In haar fantasie is zij een zeerover in het Caraïbisch gebied. Samen met haar vriendje Oscar speelt zij bloederige zeeslagen. De ongeschreven wetten van het piratenleven bepalen haar verdere bestaan.

De droom om ooit de vriendin van een beroemde piraat te worden is voorgoed voorbij als zij op haar zestiende een overdosis pillen slikt en wordt opgenomen in een kliniek. Twee jaar later volgt ze in Rome een theateropleiding. Sofia vertrekt naar New York in de hoop – zoals velen – om ontdekt te worden als actrice. Ze belandt in een duistere wereld van punkers, krakers, kunstenaars en verslaafden.

Eigenlijk is ze voortdurend op de vlucht voor alles en iedereen, maar in wezen voor zichzelf. Een jonge cineast nodigt haar uit voor de hoofdrol in zijn examenfilm. Sofia blijkt een natuurtalent en verandert voor de camera in haar alter ego. Cognetti beschrijft haar volwassenwording met grote zeggingskracht. De andere personages zijn overtuigend en realistisch. Een magnifieke, aangrijpende roman. 

sofia2

Sofia draag altijd zwart – Paolo Cognetti | De Bezige Bij, gebonden 237 blz. € 19,99

 


In april las ik het manuscript van Schapenboet op het strand. De schrijver Dick Ridder (1951) is een bijzondere vriend, die mijn mening op prijs stelt. Een eervol maar ook lastig verzoek als je elkaar goed kent. Hij is tekstschrijver, componist, columnist en gastheer/eigenaar van Villa Mertiza op Kreta. Zijn eerste boek En het werd… Griekenland werd in 2011 bij Nauta Boek gepresenteerd. Tja, ben ik dan wel objectief?

Het thema van ‘Schapenboet’ is op zich niet zo origineel, maar toch bijzonder. Voor Dick zijn twee eilanden belangrijk in zijn leven: Kreta èn Texel, waar hij als kind met zijn ouders heerlijke vakanties vierde. Tijdens een lang weekend afgelopen winter kwamen bij een barre wandeling lang het strand bij paal 9 alle herinneringen aan die tijd en de bewogen familiegeschiedenis onverwachts in alle heftigheid boven. De onontkoombare aanleiding om het eindelijk op te schrijven en de gebeurtenissen uit het verleden definitief een plaats te geven.

Wonderlijk, als je al zoveel hebt geschreven en dat dit persoonlijke verhaal al die jaren bleef liggen. Het duistere geheim dat over het gezin hing, werd op een dag pijnlijk geopenbaard. Je stopte het weg, praatte er met niemand over, totdat je slenterend langs het winterse Texelse strand besluit, dat de tijd rijp is om het van je af te schrijven.

En dat heeft Dick Ridder prachtig gedaan. Geen roman maar een novelle. Toegankelijk, veel aandacht voor Texel, humoristisch, niet sentimenteel, maar wel ontroerend. Ik was even in tranen toen ik het uit had. Het is een prachtig documentje over de liefde voor zijn vader, maar dat niet alleen. Van harte aanbevolen. Een mooi souvenir.

“Tot we voor ons de twee kerktorens van Den Burg zagen. Ieder jaar huurden wij in het hoofddorpje een huis van een familie, die zelf in een kippenhok achterin de tuin kampeerde.”


dick2

   Schapenboet op het strand – Dick Ridder

   Elikser, 65 blz. € 9,75 | omslag Roel Brakenhoff

  

                daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur