Peter James is een succesvolle Engelse thrillerauteur, die wereldberoemd werd met zijn creatie Roy Grace. In Nederland zijn veertien delen van deze reeks verschenen. Daarnaast ook drie op zichzelf staande titels, waaronder zijn nieuwste boek Ultiem bewijs. De aanbeveling van Lee Child op de omslag “Sensationeel! De beste what-if-thriller sinds De Da Vinci Code” maakt mij nieuwsgierig.

Niet eerder heb ik iets van deze schrijver gelezen en begin vol verwachting. Snel wordt duidelijk dat James een vakman is, die de lezer meteen in zijn greep heeft. Beeldend, vol spanning en opgediend in hapklare leesbrokken van 146 (!) korte hoofdstukken, die vrijwel allemaal eindigen met een cliffhanger. Het lijkt wel een filmscenario. Logisch, want James is filmproducent bij de BBC.

Freelance onderzoeksjournalist Ross Hunter heeft al veel spraakmakende reportages gemaakt. Op een dag krijgt hij een telefoontje van een zekere Harry F. Cook, een oude man, die beweert dat hij het bewijs heeft voor het bestaan van God. Hij overtuigt Ross dat hij de aangewezen persoon is om hem te helpen bij het laatste deel van zijn speurtocht. Met behulp van een stel coördinaten gaat Ross, die toch wel wat sceptisch is, op pad. Het begin van een ingewikkelde, maar vooral gevaarlijke onderneming. In Glastonbury doet hij zijn eerste ontdekking.

“Net toen hij op het punt stond het op te geven, leek een groot stuk steen vlak boven het wateroppervlak los te zitten. Hij peuterde een paar minuten met zijn mes rondom de steen, wrikkend en duwend, en voelde hem steeds losser gaan zitten. Uiteindelijk tot zijn verbazing, viel de steen naar binnen en verscheen er een gat. Met bonzend hart tuurde hij de duisternis in, pakte zijn waterdichte zaklantaarn en scheen naar binnen. Het was een vrij grote ruimte. Hij voelde een koude tochtvlaag in zijn gezicht.”

In een ondergronds gewelf vindt hij een eeuwenoud, bolvormig houten voorwerp. Bij nader onderzoek blijkt dat het bestaat uit twee helften die muurvast aan elkaar zijn gelijmd. De inhoud zou de Heilige Graal kunnen zijn met bloed en DNA van Jezus. Ross heeft inmiddels hardhandig ervaren dat hij wordt gevolgd en dat er meer kapers op de kust zijn. Zijn tipgever Cook is onverwachts overleden. Er zijn geen sporen van een misdrijf.

Via een notaris ontvangt Ross een tweede set coördinaten die hem naar de Vallei der Koningen in Egypte brengt. Ook dan wordt hij gevolgd door onbekenden. Vanuit deze historische plaats brengt zijn gids hem steeds verder het binnenland in. Hun vermoeiende autorit eindigt bij een desolate grot waar een oude vrouw op hem wacht. Zij overhandigt hem het tweede ultieme bewijs: een relikwie van Jezus Christus. Op dat moment verschijnt er uit het niets een helikopter en worden zij beschoten.

“Terwijl hij onder het dashboard dook en het gaspedaal helemaal indrukte, hoorde hij een geluid dat hij voor het laatst had gehoord in Afghanistan. Een salvo van geweervuur. De auto dook naar voren. Naar voren. Naar de rotspunt. Als hij stopte was hij dood. Alle doodsangst van Afghanistan spoelde weer over hem heen. Als hij doorreed was hij waarschijnlijk ook dood.”

Zijn belagers, die alles doen om het ultieme bewijs in handen te krijgen, hebben zo hun eigen motieven. Een corrupte dominee/gebedsgenezer, een farmaceutische gigant, het Vaticaan en een huurmoordenaar. Ross ontcijfert een geheimzinnige cijfercode die hem naar Los Angeles brengt op zoek naar een aan lagerwal geraakte goochelaar.

Ik heb me laten meeslepen in onwaarschijnlijk verhaal. Spannend natuurlijk, maar ook beschouwend over geloof, religie, wetenschap en die ‘ene’ God. Peter James heeft zich jarenlang voorbereid om dit boek te kunnen schrijven. In 1989 kreeg hij een telefoontje van een wat ouder klinkende heer die beweerde ultiem bewijs te hebben ontvangen van Gods bestaan. Hij hoopte dat James hem serieus zou nemen…

Aanrader!

 ultiem2

Ultiem bewijs – Peter James | De Fontein, paperback 494 blz. € 22,50
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur