Wandelen is in. Een rondje met de hond, een ‘boerenommetje’, uitwaaien op het strand, de Avondvierdaagse, nordic walking, een pelgrimsroute of simpelweg lekker buiten rondbanjeren en je gedachten de vrije loop laten. Er is altijd wel een aanleiding om op stap te gaan. De Engelse Raynor Winn debuteerde in 2018 met Het Zoutpad, een waargebeurd verhaal over een bijzondere wandeltocht.

Raynor en haar man Moth wonen al meer dan twintig jaar in hun oude boerderij in Wales. Eigenhandig hebben zij van het vervallen pand een goedlopende B&B gemaakt. Door een speculatieschandaal en onvoldoende juridische kennis gaan zij failliet en verliezen alles. Bovendien blijkt dat Moth een ernstige ziekte heeft. Een drama in optima forma.

Wat doe je dan? In hun wanhoop nemen zij een impulsief besluit, waarvan de gevolgen niet zijn te overzien. Ze gaan het eeuwenoude South West Coast Path lopen, een zware tocht van meer dan 1000 kilometer langs de zuidkust van Engeland. Weg van iedereen, aangewezen op elkaar en ver van hun twee volwassen kinderen.

Hun uitrusting is minimaal: twee rugzakken, een kleine, zware tent, te dunne slaapzakken, weinig kleren, een gasbrandertje en wat proviand. Ze hebben recht op een uitkering, net voldoende om in leven te blijven. De start is in Minehead een stadje aan Het Kanaal van Bristol. Raynor en Moth lopen het pad in omgekeerde richting en beginnen met het zwaarste gedeelte.

De moed zakt hen al gauw in de schoenen. Ongeoefend trekken zij door het eeuwenoude landschap over rotsen en kliffen, langs stranden en smalle paadjes, vluchten voor opkomend tij en worden overvallen door heftige slagregens. Soms ontmoeten zij ‘echte’ wandelaars, uitgedost in de vereiste kleding, die hen meewarig bekijken. Ze zien er inmiddels uit als bejaarde zwervers. Als Moth vertelt dat ze “alles hebben verkocht” om deze tocht mogelijk te maken, wordt er met bewondering gereageerd.

Winn schrijft inspirerend en met veel overtuiging over de helende kracht van de natuur en de herontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt. Een onvergetelijk verhaal, waarvan je vooraf vermoed dat het toch wel goed afloopt. Aanrader!


winn3

 Het zoutpad – Raynor Winn | Balans, paperback 318 blz. € 22,99Televisie uit, geen Netflix, geen muziek, want ik wil ongestoord genieten van een boek, dat mij vanaf de eerste bladzijde overrompelde. Ik hoor u al zeggen wat overdrijft ie weer in zijn enthousiasme! Het zij zo. Washington Black is een nìet waargebeurd verhaal, maar een gedurfde roman over een jongen die zijn leven als slaaf ontvlucht en aan een wonderlijk avontuur begint.

De auteur Esi Edugyan, een Canadese van Ghanese afkomst, beschrijft het harde leven op een suikerplantage op Barbados aan het begin van de 19e eeuw. De elfjarige George Washington Black, ‘Wash’ is doodsbang voor zijn wrede meester. De moederlijke Big Kit vertelt hem dat de dood zijn enige uitweg is, want dan ontwaakt hij in zijn vaderland. Het verhaal krijgt een briljante wending met het verschijnen van ‘Titch’, een flamboyante wetenschapper.

Hij is de broer van de landeigenaar en ‘leent’ Wash voor zijn nieuwste project, een tocht met de ‘Wolkenkliever’ een exotische voorloper van de heteluchtballon. De jongen heeft de juiste maat om als hulpje en ballast aan boord te gaan. Tijdens de voorbereidingen blijkt dat hij intelligent is en over een verbluffend tekentalent beschikt. Wash wordt assistent en protegé. Vanwege een afschuwelijk incident ontvluchten zij met het luchtvaartschip het eiland en storten neer tijdens een heftige storm.

Dit is het begin van een onwaarschijnlijke reis die via Virginia, het Arctische gebied, Londen en Amsterdam eindigt in Marrakesh. Titch verdwijnt in een sneeuwstorm. Wash blijft alleen achter. Een fanatieke premiejager achtervolgt hem, want op het hoofd van de ontsnapte slaaf staat een hoge prijs.

Een unieke, verrassende roman vol spanning, ijzersterke karakters, wetenschap, natuur- en reisbeschrijvingen en een ongelooflijk slot. Geweldig!


Black2   
Washinton Black – Esi Edugyan | Signatuur, paperback 445 blz. € 22,99
daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur