Veel mensen kijken tegenwoordig voornamelijk met hun mobieltje en sluiten af met een selfie, want dat is het ultieme bewijs dat je erbij bent geweest. Bij de piramide van Cheops, de gletsjers in Groenland, de Slufter op Texel, een optreden van Nick & Simon enz. enz. Als je die foto’s en filmpjes deelt op de sociale media, heb je dan later nog wat te melden?

Deze gedachten kwamen bij mij op bij Het logboek van de zeevaarder, een verzameling van authentieke logboeken, brieven en dagboeken. De samensteller Huw Lewis-Jones maakte een selectie uit historische documenten van beroemde zeevaarders en ontdekkingsreizigers zoals James Cook, Willem Barentsz en Vasco da Gama. Maar ook verhalen van onbekende matrozen, koks, chirurgijns, zeezieke kunstenaars en avonturiers.

Eeuwenlang hield men aan boord een logboek bij over het weer, plaatsbepaling, de routes, ijsbergen, walvissen en ontdekkingen van onbekende gebieden. Officieren waren verplicht om naast hun maritieme opleiding zich ook te bekwamen in tekenen- en schilderen. In dit boek staan legio voorbeelden van hun verrassende vakmanschap, maar ook werk van minder niveau.

Een van de voornaamste taken was in het in kaart brengen van snellere vaarroutes voor de handel in exotische goederen. De zeevarende naties beconcurreerden elkaar op leven en dood. Goede zeekaarten waren onontbeerlijk. De Zwitser Joseph DesBarres was in de achttiende eeuw een vermaard kaartentekenaar die met zijn werk veel meer invloed heeft gehad dan tal van beroemde ontdekkingsreizigers.

“De kustlijnen waren grillig – ‘zo vol van haast ontelbare eilanden, kliffen en zandbanken,’ schreef hij – en die taak kostte hem bijna tien jaar. Het meest nauwgezette werk vond in de zomer vanuit open bootjes plaats.”

Zeezeiler Henk de Velde schreef een enthousiast voorwoord: “Mijn jongensdroom kwam voort uit de boeken over de vroegere zeevaarders en ontdekkingsreizigers, oorspronkelijk opgeschreven in hun logboek.”

Deze fraai verzorgde uitgave is opgebouwd in korte hoofdstukken en geïllustreerd met veel schitterende afbeeldingen. Een boek om je helemaal in te verliezen en mee te deinen op de oceanen!


Logboek4

Logboek van de zeevaarder – Huw Lewis – Jones | Omniboek, gebonden 304 blz. € 35,00Quizvraag: wat weet jij van The Amazing Stroopwafels? Dan zou ik aarzelend hebben geantwoord “Eh, ja. Een cultband, zeventiger jaren die ooit een hitje hadden met ‘Oude Maasweg kwart voor drie’, dat nog steeds in de Top 2000 staat.” Meer weet ik niet.

Gelukkig is er nu een boek over deze verbazingwekkende band verschenen, geschreven door Merlijn Kerkhof, de zoon van Wim de eigenzinnige frontman van deze Rotterdamse formatie. Merlijn is natuurlijk niet objectief als hij hen “de allerbeste band van Nederland” noemt.

Hij is muziekjournalist bij De Volkskrant. In 2016 verscheen van hem Alles begint bij Bach, een inleiding tot de klassieke muziek. Dat hij leuk en boeiend schrijft, blijkt uit zijn meeslepende verhaal over een band die zich niet in een hokje laat duwen. De muzikanten beheersen vrijwel alle genres. Wims’ Nederlandstalige liedteksten zijn van grote kwaliteit. Zevenduizend optredens in meer dan veertig jaar!

In de ogen van de traditionele muziekwereld vormen de “Stroopwafels” slechts een anarchistisch clubje. Geen manager, geen roadies, een eigen platenlabel en weinig uiterlijk vertoon. De kracht zit in hun professionaliteit, enthousiasme en contact met het publiek. Merlijn interviewde voor dit boek zijn vader en voormalige bandleden. De lezer beleeft “een doldwaze roadtrip door vier decennia Nederlandse popgeschiedenis”. In 2010 valt Merlijn voor de vierde keer in bij de band van zijn vader.

We moeten naar een jongerensociëteit in Wateringen, Oikos, waar Wim al weet niet hoe vaak heeft gespeeld. (…) Als ik mij in Vlaardingen meld, zegt mij vader dat we ‘Oude Maasweg’ nog eens moeten repeteren. Daarna begint hij te zeiken over de manier waarop ik de auto inlaad, want dat ene versterkertje moet natuurlijk niet daar in die hoek.”

Mijn schoonzoon Werner, die heel weinig leest, tipte mij voor dit boek. Bedankt!

Maasweg2

De Oude Maasweg kwart voor drie – Merlijn Kerkhof

|Thomas Rap, paperback 252 blz. € 19,99

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur