Waarschijnlijk ben ik niet de enige die nogal eens moeite heeft met Nico Dijkshoorn de huisdichter van de DWDD. Soms hilarisch, leuk, ontroerend maar ook vaak irritant en overbodig. Voor mij is hij in dat programma columnist en geen dichter. Toch heeft hij een zekere aantrekkingskracht en daarom begon ik vol verwachting met Ooit gelukkig, zijn nieuwste roman.

Het is een waargebeurd familiedrama waarin schuldgevoelens de boventoon voeren. Dijkshoorn schreef eerder Nooit ziek geweest over zijn bejaarde vader, die aan alzheimer leed. Op de tv noemde hij hem een klootzak. Al twee jaar is hij niet bij hem op bezoek geweest. Tot overmaat van deze dramatische situatie krijgt zijn moeder Nel een beroerte en belandt in een verpleeghuis.

Het bestaan van Nico wordt steeds hectischer. Elke week drie columns schrijven, woensdagavond een voordracht in DWDD en theatervoorstellingen waarin hij zich helemaal geeft. Dijkshoorn leest voor, speelt verdienstelijk gitaar, danst en zingt. Hoe lang kan hij dit ongestraft volhouden? Dan overkomt hem iets dat de wereld letterlijk zijn kop zet en zijn leven ingrijpend verandert.

De straat begint om me heen te tollen. Ik houd mij vast aan het stuur. (…) De wereld om mij heen begint nu anders te bewegen. Steeds langzamer. Het wordt een televisie uit 1972. Een televisie waar je naast moest gaan staan en op moet slaan om een lopend beeld weer normaal te krijgen. Dat is wat ik zie. Ik zie de deur nu van links naar rechts langs mijn ogen schieten.”

Hij heeft een TIA gehad en daarbij blijft het niet. Zonder enige terughoudendheid beschrijft Dijkshoorn wat er verder met hem en zijn familie gebeurt, bekent zijn tekortkomingen en probeert de relatie met zijn jongere broers te verbeteren. Bovendien beseft hij dat hij veel meer op zijn vader lijkt dan hij wil toegeven. Ooit gelukkig heeft mij verrast en ontroerd. Voortaan kijk en luister ik anders naar hem in DWDD. Van harte aanbevolen.


Ooit2

Ooit gelukkig – Nico Dijkshoorn. Uitgeverij Pluim, paperback 235 blz. € 21,99

Bert Wagendorp brak in 2013 door met Ventoux. Kort samengevat, een roman over vriendschap en fietsen. Zijn bestseller werd succesvol verfilmd. Wagendorp is een vakbekwaam auteur die als columnist in De Volkskrant heeft bewezen dat hij met veel kennis van zaken over uitlopende onderwerpen kan schrijven. Vaak met een uitgesproken mening, maar ook genuanceerd. Hij is een van mijn favorieten.

Ferrara is het logische vervolg op Ventoux. Vijf jaar later zien we de vrienden Bart, Joost, David en André terug in het noorden van Italië in de fietsstad Ferrara. Een eeuwenoude plek waar de geschiedenis leeft. De mannen zijn inmiddels vijftigers en zoeken naar nieuwe uitdagingen. Joost heeft een verwaarloosd, monumentaal gebouw gekocht waarin hij een design hotel wil beginnen. De vrienden helpen een handje mee. Dit leidt tot “Ik vertrekachtige” situaties.

Er is nog veel meer aan de hand. Anna de dochter van Bart neemt een besluit dat hem veel zorgen baart. Hij kan haar moeilijk loslaten. David ontmoet op de markt een mysterieuze visser, die onverwacht een beslissende rol zal spelen. Maar er wordt natuurlijk ook gefietst, gelachen, gedronken en gefilosofeerd over de eindigheid van hun levens. De mannen zijn loyaal en hard voor elkaar. Hun vriendschap is onvoorwaardelijk. Wagendorp schrijft helder, zonder overbodige franje. Hij wisselt spelenderwijs tussen humor, spanning en serieuze beschouwingen. Vrijwel in één adem uitgelezen. Deze roman is meer dan een waardig opvolger van Ventoux.

“Ik ben een ouderwetse Achterhoekse sukkel, dacht ik. André en Joost wisten dat natuurlijk allang, maar die zijn anders dan ik. Dat zijn moderne cynische mannen die weten dat de tijd van romantische ideeën voorbij is en je het leven moet zien als een koud buffet: kijken wat je lekker vindt en dat op je bordje leggen.”


Ferrara2

Ferrara – Bert Wagendorp. Uitgeverij Pluim, paperback 255 blz. € 22,50

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur