De Ierse schrijver John Boyne werd in 2006 wereldberoemd met de oorlogsroman De jongen in de gestreepte pyjama, die diverse prijzen kreeg en succesvol werd verfilmd. Hij publiceerde zes kinderboeken en elf romans, waaronder bestsellers als Het Winterpaleis en Wat het hart verwoest. Zijn boeken verschenen in meer dan vijftig talen.

Boyne heeft een groot scheppend vermogen. Zijn personages overtuigen en zijn levensecht. Door de vlotte stijl leest zijn werk als een trein en kon ik zijn nieuwste, ingenieuze roman Een ladder naar de hemel nauwelijks terzijde liggen. Het blijft mij bezighouden, want het gaat over meer dan traditionele thema’s als liefde, trouw, vriendschap en verraad. De kern van dit verslavende verhaal gaat over de kunst van het schrijven, creativiteit en oorspronkelijkheid.

Maurice Swift is de hoofdpersoon, een beginnend schrijver die wel over enig talent en vakmanschap beschikt, maar gebrek heeft aan inspiratie. Zijn schrijversdroom krijgt een onverwachte start als hij in een Berlijns hotel, waar hij als kelner werkt, de bestsellerauteur Erich Ackermann ontmoet. Door zijn knappe en charmante verschijning legt Maurice gemakkelijk contact met vrouwen èn mannen. De eenzame Ackermann is dan ook een gewillige prooi. Hij neemt Maurice in dienst als zijn literair assistent.

“’Hier heb ik nu altijd van gedroomd,’ kondigde Maurice aan, terwijl hij enthousiast en met een levendige, alerte blik in zijn blauwe ogen rondkeek. ‘Een beroepsschrijver zijn en naar andere landen reizen om mijn werk te promoten of onderzoek te doen voor de volgende roman. Zou u niet willen stoppen met lesgeven en fulltime schrijven? Dat zou u nu vast wel kunnen, denk ik, na het succes van ‘De huivering’.”

Erich Ackermann draagt een groot geheim met zich mee. In de dertiger jaren was hij in Berlijn bevriend met Oskar. Zij deelden hun liefde voor literatuur. De opkomst van de nazi’s doorkruist hun vriendschap. Oskar vlucht met zijn joodse familie naar Amerika nu het nog kan. Erich voelt zich in de steek gelaten en begaat een daad die hem zijn hele leven zal blijven achtervolgen. In het volste vertrouwen vertelt hij jaren later zijn geschiedenis aan Maurice, die begrijpt dat hij een geweldig onderwerp in handen heeft gekregen. Niet Ackermann maar hìj gaat dit aan de wereld vertellen! Zijn Twee Duitsers wordt een groot succes.

In het najaar van 2000 viert Maurice zijn vijfde trouwjaar met Rebecca. Zij doceert aan een universiteit en begeleidt studenten die dromen van een schrijverscarrière. Bovendien werkt zij aan een roman. Maurice wordt op een dag door haar uitgenodigd om voor haar studenten een college te geven over zijn bestseller. Als hem wordt gevraagd of hij kan vertellen waar hij op dat moment mee bezig is, schudt hij zijn hoofd.

`` ´Nee, ik denkt het niet (…). Zoals ik al eerder heb gezegd, Garett, praat ik liever niet over werk in uitvoering. Voor het geval dat. ´ ´Voor het geval wat?´ `Voor het geval dat iemand met mijn idee aan de haal gaat.´ ´Maar een idee is maar een idee,´ antwoordde hij. ´Je zou The Great Gatsby hier voor ons allemaal kunnen samenvatten en daarmee kan nog niet een van ons het gaan zitten neerpennen.”

Boyne vermengt werkelijkheid en fictie door zijn romanpersonages in contact te brengen met bestaande schrijvers, waardoor de geloofwaardigheid wordt versterkt. Voor mij is het een waarachtige “literaire” thriller met een verrassend slot.

De recensies zijn lovend. The Gardian noemt het “Een eerste klas pageturner” en The Observer schrijft, “Een heerlijk duister verhaal over ambitie, verleiding en literaire diefstal. Maurice Swift is een onvergetelijke protagonist, gevaarlijk maar onweerstaanbaar tegelijk.”

“’En je kent het oude spreekwoord over ambitie toch? Hij schudde zijn hoofd. ´Ambitie is als een ladder naar de hemel neerzetten, kun je zeggen. Zinloze energieverspilling.’”


Ladder2

Een ladder naar de hemel – John Boyne. Meulenhoff, paperback 381 blz. € 21,99

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur