Neem je ook boeken mee als je voor een wandelvakantie naar Kreta gaat? Ja. Slechts twee, waaronder een met de zeer toepasselijke titel De bijenhoudster, want op dit prachtige eiland wordt heel bijzondere honing geproduceerd. De lokale, veelal idealistische imkers plaatsen hun kasten op berghellingen waar geen pesticiden en kunstmest worden gebruik. De tijmhoning smaakt verrukkelijk en is bovendien niet duur.

De keus voor dit boek van de Amerikaanse auteur Meredith May was min of meer toevallig. Ik had zin in iets luchtigs. De lezers die mijn laatste twee columns hebben gelezen, begrijpen wel waarom. Deze keer betreft het een waargebeurde geschiedenis over familiebanden, honingbijen en het leven. Er zijn twee verhaallijnen, die soepel met elkaar zijn verweven. De eerste gaat over het houden van bijen en wordt begrijpelijk en enthousiast beschreven.

Verkennerbijen nemen risico’s. Zij zijn degenen die de kolonie overhalen om te zwermen (…) Dagenlang voordat de bijen in een enorme wolk hun kasten uit stromen, speuren de verkennerbijen de omgeving af op zoek naar een betere woonplek. Ze onderzoeken alle holle bomen, de binnenkant van schoorstenen en zelfs holtes in de muren van huizen. Ze wachten tot er een mooie zomerdag aanbreekt en racen rond in de kast terwijl ze met trillende vleugelspieren andere bijen raken om ze te motiveren.”

De tweede verhaallijn gaat over de familiegeschiedenis. De schrijfster is vijf jaar oud als zij samen met haar jongere broertje Matthew en haar gescheiden moeder verhuist naar haar grootouders in de Big Sur, een schitterend natuurgebied aan de kust van California. Haar grootmoeder is een strenge onderwijzeres en haar excentrieke opa klust als loodgieter. Daarnaast is hij een toegewijd imker. Stap voor stap betrekt hij zijn kleindochter bij zijn werk in de boeiende bijenwereld. Opa blijkt een geboren verteller. Meridith’s moeder verblijft maandenlang depressief in haar slaapkamer. De kinderen worden hoofdzakelijk opgevoed door hun grootouders.

Ze verlangen nog steeds naar hun vader die zij na de scheiding nauwelijks zien. Als hun inmiddels herstelde moeder Meredith vertelt dat Opa Bij niet hun echte grootvader is, maar een stiefopa stoort voor Meridtih de wereld in: “Dit is belachelijk!” De verplichte kennismaking met de echte vader van hun moeder loopt uit op een ramp. Weer terug thuis na dit geforceerde familiebezoek, zet zij haar imkerkap op een gaat met haar “enige echte opa” aan het werk bij de bijenkasten.


“Opa had mij ervan overtuigd dat bijen slim waren. Maar ik had niet geweten dat bijen in staat waren tot liefde. Ik verwonderde me over de opofferingsgezindheid waarmee ze de volle laag van regendruppels op hun rug opvingen en het water in smalle kreekjes, gevormd door hun overlappende vleugels, wegleidden van het kleine grut.”

Meredith May is een succesvol journalist bij de San Francisco Chronicle. Ze heeft het imkeren van grootvader overgenomen en onderhoudt verschillende kasten in een gemeenschappelijke tuin. Haar vlot geschreven debuut heeft mij geraakt. Ze legt een fraai en logisch verband tussen bijen en mensen. Wij kunnen niet zonder elkaar!


bijenhoudster2

 
De bijenhoudster – Meredith May. De Bezige Bij, paperback, 334 blz. € 20,99


 

Vol van Boeken is een gratis, glossy magazine van Libris vol interviews en leestips. Literatuur, spanning, kinder- jeugdboeken, culinair, reisgidsen en nog veel meer. Het wordt geopend met een boeiend en persoonlijk interview van Wilfried de Jong met Bert Wagendorp. De twee vrienden filosoferen en twisten onder het motto “Het leven gaat zoals het gaat.” Verder vraaggesprekken met gedreven boekhandelaren, enthousiaste lezers, populaire schrijvers zoals Marion Pauw die Simone van der Vlugt verhoort, ontboezemingen van onder meer Maartje Wortel, Nico Dijkshoorn, Peter Buwalda en een voor velen nog onbekende maar in het buitenland populaire Nederlandse schrijver van fantasyboeken, Thomas Olde Heuvelt.Libris  Vol van Boeken, 115 blz. Gratis bij Nauta Boek

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur