Omdat ik er “ toevallig” toch was, sloeg ik onlangs bij de veiling tijdens de manifestatie Vrouwen van een eiland in hotel de Pelikaan een bijzondere boekenslag. Veilingmeester Martin Trap zette een pakketje Texeluitgaven in op € 20,- Een leuke start, want bij de drie aangeboden titels zat een vrij zeldzame, namelijk Texel, land en volk in de loop der eeuwen door J.A. van der Vlis, uitgegeven in 1949. Dit boek is de voorloper van ’t Lant van Texsel, de vermaarde zeer luxe editie uit 1976. Zijn vroegere werk over de geschiedenis van ons eiland vind ik historisch gezien beter, omdat het een chronologisch overzicht is en niet volgestouwd met overbodige illustraties. Mijn aankoop op de veiling van een puntgaaf exemplaar was buitengewoon voordelig…

Onze thuisbibliotheek met boeken over Texel is in  de loop der tijd omvangrijk geworden, maar zeker niet compleet. En de aanwas gaat maar door. Daarom nu een overzicht van wat dit jaar over Texel is verschenen. In willekeurige volgorde:
oPIENie, de beste 80 door Pien Verberg, pseudoniem van Corrie Timmer-Prins, een selectie uit haar wekelijkse columns tussen 2004 en 2011. Wie zoet is bakt lekkers, een gezellig kookboekje rond 5 december -  niet specifiek Texels, maar wel een 100% Tessels product.  Een leven vol stoelen, werk en leven van meubelmaker Stefan During.  Smaakvol uitgegeven en fraai geïllustreerd.  Jaap Vlaming gaf  in eigen beheer zijn “reisimpressies”  Ontmoetingen uit. Van Jan Wolkers verscheen een luister-cd  In het voetspoor van Jac. P. Thijsse.
Het geheim van de zoete sommelbes is een onlangs bekroond  lees- en kookboek  samengesteld door een Texels collectief onder redactie van Annette van Ruitenburg. Ook verscheen van haar samen met Ruth de Ruwe, Te gast in het park, met onder meer recepten geïnspireerd door de natuur. Monica Maas  blijft zeer productief met Bobbi Puzzelboek.  Leuk,  speels en informatief is het prentenboek  Wessel van Texel.
Genoemde boeken gaan niet allemaal  uitsluitend over Texel, maar er zijn meer dan voldoende raakvlakken.  De twee laatste titels mogen echter in geen Texel-bibliotheek ontbreken.  Texel in zicht, 12 maanden eilandleven in beeld ( van november tot november!) samengesteld door  Jeroen van Hattum.  En natuurlijk het mooiste lokale boek van het jaar Texel XL, fotovluchten van  Pieter de Vries.
En of ik deze week ook nog gewoon iets heb gelezen dat de moeite en uw aandacht waard is? Jazeker!  Sumobroers  van de jonge Deense auteur Morten Ramsland,  maar daarover de volgende keer meer.

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur