Het omslaan van de laatste bladzijde van Otmars zonen van Peter Buwalda voelde als een bevrijding. Bevrijding? Ja. Buwalda is ook voor mij een van de allerbeste eigentijdse Nederlandse schrijvers. Zijn werk voldoet aan de eisen die men aan literatuur stelt, waaronder de opvatting dat literatuur moet “schuren”. Deze bestseller schuurt niet alleen, maar boorde diep in mijn ziel. Vandaar die bevrijding. 

Het is absoluut een topprestatie, die uitblinkt door eigenzinnig en uniek vakmanschap. Ik werd er niet vrolijk van. Integendeel, het waren sombere, deprimerende leesdagen. Wat een verschil met Ilja Pfeiffers Grand Hotel Europa, dat ik ervoer ik als meeslepend, uitdagend èn humoristisch. Vooral dat laatste ontbreekt nogal bij Buwalda. Mijn dochters opperden voorzichtig of mijn tegengestelde reacties misschien door het generatieverschil zouden kunnen komen… Ik denk het niet. Pfeiffer is terecht genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Mijn favoriet! De vertaal- rechten van Grand Hotel Europa zijn aan tien landen verkocht.

Tja, en wat lees je hierna? Voor mij ligt een leesexemplaar van Kaf, een roman die deze week verschijnt. Een eenvoudige paperback van gemiddelde omvang met een stijlvol omslag. De auteur is Joep Stapel. Hij schrijft over klassieke muziek in NRC- Handelsblad en is recensent op de literaire weblog Tzum.

Kaf is een tweeëndertigjarige leraar Engels en lijdt aan vliegangst. Hij maakt samen met zijn beste vriend en getuige een autorit naar Toscane op weg naar het familiehuis van zijn verloofde Gabi, die op hem wacht in het dorp waar ze als meisje haar zomervakanties heeft doorgebracht. Nu verzorgt zij daar haar zieke vader en zoekt troost in dierbare herinneringen. De aanstaande bruiloft is een feest, maar ook een afscheid.

“Dit is haar lievelingsplek. Ze leunt op de muur aan de rand van het plateautje en laat haar blik over de vallei glijden, de glooiende velden, olijfgaarden, wijnranken die met bollende trossen over doorbuigende latten hangen, stoffige weggetjes, dampende poelen. Ze weet hoe het daar ruikt. Zomers lang heeft ze door de landerijen gestruind met kinderen uit het dorp en later met vriendinnen uit Nederland die meegingen op vakantie; zomeravonturen, zomerliefdes.”

Gabi is ongerust en bang dat Kaf niet op tijd zal arriveren. Ze past met tegenzin haar bruidsjurk. Een onbehagelijk gevoel krijgt langzaam de overhand. Kaf loopt vertraging op, maar heeft nog steeds voldoende tijd om de bruiloft te halen. De huwelijksvoltrekking is in feite niet meer dan een bevestiging van hun lange relatie.

Kaf heeft een speciale band met zijn opa, een avonturier die de wereldzeeën bezeilde en een nieuw leven begon in Japan. Hij vraagt zich af of hij dat ook zou kunnen. Is hij in staat om rechtsomkeert te maken en een ander leven te beginnen? Waarom trouwen? Ook bij hem slaat de twijfel toe.

“Afgelopen maanden op het vrachtschip had hij zijn baard laten staan, hij had zijn zeemansuniform verruild voor een jasje zonder kraag dat strak om zijn schouders spande. Het gaf hem het gevoel dat hij vermomd ging als iemand anders. Zijn vrouw en zoontje in Nederland waren ver weg. Zo eenvoudig was het dus, dacht hij verwonderd, terwijl hij het tengere lijf dichter tegen zich aan trok en door de avondmenigte navigeerde. Vrijheid was een keuze, precies zoals de moderne filosoof beweerde. Een mens ontwierp zijn eigen lot.”

Komt het tot een happy end of kiest Kaf voor de weg van zijn grootvader? De kern van deze vlot geschreven roman gaat over varianten en alternatieven in ons leven en het verlangen dat ons drijft. Kaf bezorgde mij veel leesplezier met aangrijpende en ontroerende momenten. Aanbevolen.

kaf2

 
Kaf – Joep Stapel. Meulenhoff | paperback, 205 blz. € 18,99


Boek te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur