De Boekenweek is voorbij. Vol van feestelijkheden, tv-presentaties, signeersessies en de gebruikelijke commotie rond het thema. Een groot aantal lezers was teleurgesteld en verontwaardigd toen bleek dat het essay van Murat Isik over zijn moeder geheel was uitverkocht. Ondanks een oplage van ruim 72000 exemplaren! Onvoorzien en voor zover ik weet nog niet eerder voorgekomen.

Het Boekenweekgeschenk Jas van belofte door Jan Siebelink bevat een typefout op de allerlaaste bladzijde. Ook dat nog! Verontrustender vind ik de negatieve recensies. Het lijkt wel of de recensenten elk jaar op klopjacht gaan om het geschenk af te schieten. Er wordt door lezers uiteenlopend op gereageerd. De een wil het uitsluitend hebben vanwege de gratis treinreis en graag nog een exemplaar, want we reizen met z’n tweeën. Een ander is juist een liefhebber van het werk van Siebelink en blij met het cadeautje.

De opdracht voor het schrijven van het Boekenweekgeschenk is eervol, maar ook bijzonder lastig. Vanwege de bepertke omvang. Naar mijn mening is Siebelink wel geslaagd. Zijn door mij zeer gewaarde collega Tommy Wieringa schreef in NRC – Handelsblad van afgelopen zaterdag een felle column getiteld “Ballensysteem”. De recensent van dezelfde krant had Siebelink gewaardeerd met slecht één bal. Wieringa was furieus. Karaktermoord. Hij pleit voor het afschaffen van alle ballen en sterren, zoals in Trouw en Het Parool.

“Meer in het algemeen valt op te merken dat van het ballen- en sterrensysteem een debiliserende werking uitgaat. Een hopelijk genuanceerde analyse wordt nog eens samengevat in grove en liefdeloze symbolentaal, alsof de lezer uit de woorden zelf niet zou kunnen opmaken hoe het oordeel luidt.”

Alle lovende kritieken, ballen en sterren voor Otmars zonen de nieuwe roman van Peter Buwalda kon ik onmogelijk negeren toen ik de eerste bladzijde opsloeg. Acht jaar geleden was ik diep onder indruk van zijn debuut Bonita Avunue. Wat een fantastische schrijver. Internationale allure. Zijn tweede omvangrijke boek stond direct na verschijnen op de eerste plaats. Hét verkoopsucces van de Boekenweek. Je zou bijna vergeten dat er nog meer titels echt de moeite waard zijn…

In de zestiger jaren lanceerde de CPNB de wervende leus “Lezen is leuk”. Natuurlijk, dat geldt nog altijd. Vervang in het woord lezen de middelste letter door een v of r en dan heb je twee begrippen die prachtig aansluiten op lezen: leven en leren. Dat is wat een boek je kan brengen. Uit een recent onderzoek bleek dat “lezen ons betere mensen maakt”. Lijkt wat overdreven, want als je niet leest, blijf of ben je dan een minder mens?

Zou ik een beter mens worden door het lezen Otmars zonen? Ik ben al enkele dagen in de greep van deze schitterende roman. Het is een zeldzame leeservaring. De term leuk is niet toepasselijk, want het is een dramitsche familiegeschiedenis met vrijwel allemaal onsympathieke personages, maar boeiend en heel spannend.

Buwalda switcht moeiteloos tussen heden, verleden en lokaties. Zijn stijl is krachtig en verrassend. Hij trekt je woord voor woord, zin na zin, hoofdstuk na hoofdstkstuk dieper mee in een wereld die steeds vertrouwder wordt. De lezer is deelgenoot, medeplichtig bijna. Het verhaal laat zich moeilijk in een paar zinnen samenvatten. Op het moment van dit schrijven heb ik het bijna uit. Een eindoordeel heeft geen zin. Ik weet dat het een open einde heeft èn dat er nog twee delen zullen volgen. Zo nu en dan had ik het woordenboek nodig om sommige woorden, begrippen en uitdrukkingen op te zoeken.

De ongekende scheppingskracht van Buwalda slaat mij zo nu en dan murw. Dan leg ik het boek weg en laat een en ander bezinken. Erotiek en sadistische seks spelen een overheersende en gruwelijke rol in soms onwaarschijnlijke relaties. Het doel heiligt de middelen. Lezen!


buwalda

Otmars zonen – Peter Buwalda De Bezige Bij, paperback 607 blz. € 27,50

Boek te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur