Zaterdag 23 maart begint de Boekenweek met als thema “de moeder de vrouw” naar het gedicht van Martinus Nijhoff. Er was natuurlijk weer de nodige commotie. Over het onderwerp, dat vrouwonvriendelijk zou zijn, dat nota bene een man het Boekenweekgeschenk heeft geschreven en dat er een beter thema was te bedenken. Elk jaar is er wel wat loos. Publiciteit verzekerd.

In de twee boeken die ik las, is de moeder nadrukkelijk aanwezig. Het eerste boek – tip van collega Petra - Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann is het debuut van de Spaanse schrijfster Carmen Romero Dorr. In haar geboorteland werd het een bestseller. Het op zich niet zo originele onderwerp is echter boeiend uitgewerkt.

De hoofdpersoon Alicia heeft altijd een goede band gehad met haar grootmoeder Paulina Hoffmann, die in het geheim een appartement in Berlijn heeft gekocht, dat zij in 2016 per testament aan haar kleindochter heeft achtergelaten. Als jong kind woonde Paulina er tijdens de nazitijd. Haar beste vriendinnetje was joods en hun ouders werden gedwongen die twee uit elkaar te halen.

De afschuwelijke gebeurtenissen uit die tijd tekenden de rest van Paulina’s leven. Alicia is verrast door die onverwachte erfenis en besluit om naar Berlijn te gaan op zoek naar sporen uit het verleden van haar grootmoeder. Zij ontdekt via bijzondere ontmoetingen steeds meer over het verleden van haar familie en hoe en waarom Paulina in Madrid belandde. Literatuur, boeken, en schrijven zijn speels in deze mooie roman verwerkt.

“Toch wordt haar verdriet niet veroorzaakt door die tragische oude brief, die, ondanks alles, de kilheid van een historisch document heeft. Bovendien voelde ze een zekere opluchting toen ze begreep, dat haar overleden familieleden geen overtuigde nazi’s waren, iets waar ze haar oma nooit naar durfde te vragen.”

geschenk2

Het laatste geschenk van Paulina Hoffmann. Ambo|Anthos paperback 325 blz. € 21,99 

Aswoensdag de derde roman de Nederlandse Hanneke Hendrix, heeft op mij veel indruk gemaakt. Het verhaal van ongewone familiegeschiedenis. Marit heeft een kinderloze relatie. Via ivf probeert zij zwanger te worden. Tot nu toe tevergeefs. Ze heeft het al min of meer opgegeven als zij na een “laatste” poging afreist naar haar Limburgse geboortedorp om voor haar moeder te zorgen die aan alzheimer lijdt.

Zij is een kille vrouw, getekend door een rampzalige gebeurtenis in hun familie. Buurvrouw Dings en Rudy de “buurtbemoeier” bekommeren zich om haar. Vijftien jaar geleden heeft Marit haar moeder voor het laatst gezien. Hun confrontatie verloopt moeizaam. Onbegrip, ontkenning, verwijten, maar ook humor en liefde bepalen hun verhouding.

De familie nam vroeger in het voormalige mijnwerkersdorp een belangrijke plaats in. Iedereen kwam bij hen over de vloer, want er was altijd wel iets te beleven. In de voorkamer van het huis staat nog altijd een jukebox die de bron was van veel vermaak. Marit zorgt dat dit apparaat weer kan worden gebruikt. Haar moeder wil steeds nummer 12 horen. Oude tijden herleven.

De lezer vermoedt al snel welke ramp zich in het verleden heeft afgespeeld. Een gesloten mijn en een puinberg herinneren aan een roemrijke en dramatische periode. Het is nu slechts het decor waartegen zich het moderne leven afspeelt. De geschiedenis hangt nog altijd als grauwsluier over het dorp.

“Rudy bodemde in drie teugen zijn fles. Het was even stil, de jukebox kraakte ‘Twist and shout’ van The Isley Brothers. Rudy greep de kandelaar en sprong op de tafel. Hij zong niet hij schreeuwde. Marits bierflesje viel op de grond en voor ze het wist trok hij haar op de tafel. Binnen de kortste keren stonden ze allemaal op de salontafel. Zelfs haar moeder werd op tafel getild door Paul.”

hendrix
Aswoensdag – Hanneke Hendrix. De Geus, paperback 286 blz. € 21,99Verrassend en ontroerend. Aanrader. Net zoals het Boekenweekgeschenk Jas van belofte geschreven door Jan Siebelink, een geslaagde samensmelting van al zijn boeken.

 

Boeken koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur