De Zuid-Afrikaanse thrillerauteur Deon Meyer heeft inmiddels elf misdaadromans op zijn naam staan. Ze worden gekenmerkt door een aantal vertrouwde hoofdpersonages, zoals de alcoholische rechercheur Bennie Griessel en zijn vaste assistent Vaughn Cupido. De huidige politiek en de naweeën van de apartheid zijn op de achtergrond steeds aanwezig. De schitterende natuur zorgt voor een overweldigend decor.

Prooi zijn nieuwste boek is buitengewoon spannend en speelt voor een deel in Bordeaux en Amsterdam. Meyer heeft zich over deze steden goed gedocumenteerd. De passages in onze hoofdstad komen geloofwaardig over. Hij weet de weg
.

De huurmoordenaar, “sniper” Daniel Darret heeft een punt achter zijn wrede carriere gezet. Hij werkt in Bordeaux als meubelmaker. Niemand kent zijn achtergrond. Hij voelt zich veilig totdat op een dag een oude kameraad een beroep op hem doet. De corrupte president van zijn geboorteland Zuid – Afrika wordt zijn doelwit bij diens bezoek aan Parijs. Darret kan dit verzoek niet negeren. De president is zijn prooi.

Tegelijkertijd wordt duizenden kilometers naar het zuiden naast een spoorlijn het lichaam gevonden van ene Johnson Johnson. Griessel en zijn Valken worden ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Het slachtoffer reisde aan boord van een luxe trein. Twee geheimzinnige, oudere passagiers zijn verdwenen. Spelen zij een rol van betekenis? Is de man gesprongen of werd hij door hen vermoord?

Meyer wisselt voortdurend tussen de twee verhaallijnen, waardoor de spanning toeneemt. Het is duidelijk dat de gebeurtenissen uiteindelijk in elkaar grijpen. Deze thriller is niet zo verrassend als zijn eerdere boeken, maar boeiend genoeg om in één ruk uit lezen.

“Hij treuzelt nog even, alsof hij serieus de show in Casa Rosso overweegt, als een man die opeens tijd overheeft. Hij wendt zich zogenaamd met tegenzin af en loopt verder, tot aan het bruggetje bij de Molensteeg. (…) Ze komen achter hem aan, op zo’n honderdvijftig meter afstand.”

prooi

Prooi -Deon Meyer. Bruna paperback 422 blz. € 21,99Tussen twee werelden is een prachtige, ontroerende roman over een vader en een zoon die elkaar in de stilte van de bergen beter leren kennen. Franco Faggiani is een Italiaanse journalist, die sportboeken, biografieën en essays schreef. De hoofdfiguur Leo is gebaseerd op zijn eigen leven: schrijven en eenzame wandelingen door de bergen.

Leo worstelt al jaren met het overlijden van zijn vrouw Chiara. Hun dochter Nina verblijft in Amerika. Hij ontmoet Martino, een introverte, autistische jongen, die hij adopteert. Hun karakters hebben veel overeenkomsten. Ze ontvluchten de grote stad naar een afgelegen huis in de Piemontese Alpen. Rondom bos, alpenweiden en de nabijheid van een traditioneel boerengehucht. Ze leven daar in hun eigen tempo. Leo voorziet in hun onderhoud met het schrijven en uitgeven van gidsjes over uiteenlopende onderwerpen.

Martino, die aan Asperge lijdt, sluit vriendschap met Augusto een oude boer, die hem deelgenoot maakt van zijn simpele bestaan in de bergen, de wisselingen van de seizoenen en het leven te accepteren zoals het is. De jongen is intelligent en zal zeker gaan studeren. Techniek, design. Er ligt een nieuwe wereld voor hem open. Op een dag maakt hij een definitieve keuze. De eeuwige bergen of de dynamiek van de vooruitgang?

Augusto lachte een beetje. Hij had zijn ogen nog steeds halfdicht, maar zijn ademhaling was minder moeizaam. Hij hervatte het gesprek. ‘Nog één ding: neem die hond nooit mee naar binnen, dat is niet goed voor hem, en hoe minder je hem onder tafel vindt des te beter is het. Maak een “ciabôt” voor hem, een hondenhok hieronder, met een beetje stro op de bodem en een oude deken erin, dan heeft hij het ook ’s winters lekker warm. Zo wordt je hond sterk en dapper. Net als jij.’”

werelden

Tussen twee werelden – Franco Faggiani. Signatuur, paperback 219 blz. € 19,99

 

Boeken te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur