Als de filmrechten van een boek al voor verschijnen aan de productiemaatschappij van Brad Pitt zijn verkocht, is er iets bijzonders aan de hand. Dit gebeurde met de buitengewoon originele thriller De stille patiënt van Alex Michaelides. De aanbevelingen van beroemde collega’s liegen er ook niet om. “De perfecte thriller, briljant, zeer aanbevolen.”

Psychotherapeut Theo Faber heeft lang moeten wachten voor dat hij de kans krijgt om een beroemde patiënt te behandelen: de begaafde kunstenaar Alicia Berenson, die een gelukkig leven abrupt beëindigde door haar echtgenoot op gruwelijke wijze te vermoorden. Sindsdien heeft zij nooit meer gesproken en slijt haar dagen in een inrichting.

Theo is vastbesloten haar aan het praten te krijgen en het motief van haar daad te achterhalen. De publiciteit rond Alicia is tot rust gekomen. De roddelbladen zijn niet meer in haar geïnteresseerd. Ze is een anonieme bewoner die nauwelijks opvalt. Theo boekt succesjes met zijn aanpak en wint langzaam haar vertrouwen, maar zij blijft zwijgen.

Zij is de enige die weet wat er is gebeurd. Heeft zij haar man werkelijk vermoord? Alles wijst in haar richting. De bewijzen zijn overtuigend. De auteur heeft het verhaal langs twee lijnen opgebouwd. Theo is de belangrijkste verteller. Vanuit zijn standpunt observeren wij Alicia en wordt zij langzaam sympathieker. De twijfels over haar schuld nemen toe.

De tweede verhaallijn is het dagboek van Alicia. De tekst is afgedrukt in een schreefloze letter, waardoor het verschil met Theo’s verhaal wordt benadrukt. Alkestis, een heldin uit de Griekse mythologie bleek de inspiratiebron voor haar zelfportret dat Alicia op Theo’s initiatief als therapie heeft gemaakt. De dichter Euripides verwerkte Alkestis’ tragedie bijna 3000 jaar geleden tot een toneelstuk. Alex Michaelides (Cyprus, 1977) gebruikte het als motto voor De stille patiënt. Hij schijft helder, toegankelijk en zonder overbodige franje. De ontknoping is razendknap. Ik heb genoten.

Maar laten we niet vergeten dat Alicia Berenson, ook als ze een moord had gepleegd, nog altijd een kunstenares was. Het is niet meer dan logisch – in mijn ogen in elk geval – dat ze houvast zocht bij haar tubes verf en penselen om haar gecompliceerde emoties op het doek tot uiting te brengen. Ik vond het niet verwonderlijk dat het schilderen haar juist nu zo gemakkelijk afging; als verdriet ooit makkelijk is te noemen. Het schilderij was een zelfportret. Ze zette de naam linksonder op het doek, in lichtblauwe Griekse letters. ALKESTIS.”


stille
De stille patiënt – Alex Michaelides. Cargo, paperback 348 blz. € 19,99


Het gedroomde noorden van Adwin de Kluyver heeft een fraai omslag dat direct opvalt door de overheersende blauwgrijze kleur. De ondertitel is “een atlas”, een eigenzinnig mengsel van reisverslag, atlas en tragikomische geschiedschrijving. De schrijver neemt ons mee op een enerverende leunstoelreis. Zijn reisbeschrijvingen gaan vanaf de Klassieke Oudheid tot in onze tijd.

Hij opent een verhaal heel verrassend vanuit de beleving van een ijsbeer of een sneeuwvlok en beschrijft met veel humor het leven van excentrieke wetenschappers, fantasten en overmoedige ontdekkingsreizigers, die hun weg naar het noorden zochten Met zijn vinger volgt hij hun routes over de kaart, maar treedt ook letterlijk in hun voetstappen, wat hem op het noordelijkste puntje van Groot – Brittannië bijna zijn leven kostte.

Adwin de Kluyver is een aanstekelijk verteller. Elk hoofdstuk sluit hij af met een serieuze samenvatting, waardoor er een mooi evenwicht ontstaat tussen zijn literaire interpretatie van de werkelijkheid en de nuchtere feiten.


”Dit moet het moment van triomf worden. Hij, de wetenschapper, die naar het einde van de aarde is gereisd, die ontberingen heeft doorstaan, die de aarde een andere vorm heeft gegeven. Heel de wereld zal hem nu kennen. Zijn naam zal voor eeuwig in de encyclopedieën staan. Zijn schilderij zal in het Louvre hangen. Tenminste als die verdomde kunstenaar een beetje meewerkt.”

noorden

Het gedroomde noorden – Adwin de Kluyver. Spectrum, gebonden 285 blz. € 19,99

Boeken te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur