Mijn eerste column verscheen op 11 februari 2011. Het initiatief kwam van Alicia Saal destijds hoofdredacteur van Texel dit Weekend. We waren het snel eens over de voorwaarden. Ik was enthousiast maar had nog geen idee waaraan ik eigenlijk was begonnen. Elke twee weken, hoeveel woorden, moet er een afbeelding bij, moet het een recensie zijn?

Het hoofdthema werd vooral leesplezier, gelardeerd met persoonlijke elementen. Daardoor is de strekking vrijwel altijd positief met nu en dan een kritische kanttekening. Ooit verwoordde ik mijn twijfels over de “mooischrijverij” van A.F.Th. van der Heijden bij zijn literaire verwerking over de dood van zijn zoon Tonio. Felle reacties leidde tot mijn excuus.

Vorige week verscheen Het beste voor iedereen van de Nederlandse psychiater en auteur Erik Rozing, die eerder succesvol debuteerde met De psychiater en het meisje. In beide romans is Stella de hoofdpersoon en Erik haar tegenspeler. Op haar zevenentwintigste is zij ervan overtuigd dat haar leven geen zin heeft, ondanks jarenlange therapie.

Erik probeert haar tevergeefs op andere gedachten te brengen. Zij is immers een humorvolle, intelligente vrouw. Stella benadert de organisatie Einder, die haar de dodelijke medicijnen kan verstrekken. Daar ontmoet zij de documentairemaakster Milou, die Stella’s laatste weken wil filmen. De auteur put uit eigen ervaring en toont overtuigend aan hoe een jonge vrouw met psychische problemen geen uitweg meer ziet.

Het verhaal is vol vaart, indringend, bij vlagen humoristisch, interessant, maar ook deprimerend. Ik behoor niet tot de doelgroep. Rozing trekt de lezer steeds verder mee in een neergaande spiraal. Geen ontkomen aan.

“Ze zakt weer op de grond. Haar benen werken niet meer zo goed. Zijn gezicht was heel scherp en dichtbij, de rest uit focus. De vloer deinde niet meer. Ze waren aangekomen op hun bestemming.”

 rozing

Het beste voor iedereen – Erik Rozing. Meulenhoff, paperback 348 blz. € 19,99

De onsterfelijken de nieuwe roman van de Amerikaanse Chloe Benjamin, werd meteen na verschijnen gewaardeerd met tientallen juichende recensies. De Nederlandse vertaling staat in de bestsellerlijsten. “Benjamins schrijftalent is betoverend.”

De broers en zussen Gold sparen in 1969 hun zakgeld op voor een ontmoeting met een mysterieuze helderziende. Een voor een ontvangt zij hen. De vier kinderen worden getroffen door haar voorspelling. Zij kennen nu de datum van hun sterfdag, die zij niet aan elkaar vertellen en doen quasi onverschillig, alsof ze de waarzegster niet serieus nemen.

In de komende jaren blijkt het tegendeel. Simon, de jongste belandt in de gayscene van San Francisco in de jaren tachtig. Hij weet dat hij jong zal sterven. Benjamin beschrijft realistisch de vrije, seksuele moraal in een tijd toen er nog geen medicijnen tegen aids bestonden. Simons’ einde komt voor de lezer niet onverwachts.

Zal het ook zo gaan met zijn oudste broer Daniel en zijn zussen Klara en Varya? Hun levens verlopen geheel verschillend. Op de achtergrond speelt hun moeder Gertie, een bescheiden maar belangrijke rol. Hun joodse familieband is sterk.

Klara wordt illusionist en acrobaat in Las Vegas. Zij balanceert op de grens van werkelijkheid en fantasie. Daniel is keuringsarts in het Amerikaanse leger en Varyu gaat als wetenschapper op zoek naar levensverlenging en onsterfelijkheid.

De kracht van deze meeslepende roman schuilt in de vloeiende verteltrant en kennis van zaken. Ondanks soms wat rare en onduidelijke zinnen heb ik het vrijwel in één ruk uitgelezen. “Maar hij heeft volle lippen en als hij lacht, splijt zijn gezicht zich tot de verwachte knapheid.” Met enige terughoudendheid – want ik hou niet zo van die terminologie - vind ik het meer een vrouwen- dan een mannenboek. Het verbaasde mij niet, toen ik afgelopen weekend las dat het verfilmd wordt. Serie op Netflix?

 onsterfelijken

De onsterfelijken – Chloe Benjamin. Meulenhoff, gebonden 366 blz. € 19,99

Op zondag 10 februari vanaf 16.00 tot 20.30 uur is er in Theaterrestaurant De Toegift@Klif een Griekse EAT&READ. Grieks eten, wijn, muziek, literatuur en theater. Inspiratiebron is de bestseller Mythos van Stephen Fry, waarover ik een speciale Daan leest presenteer. Informatie en reservering 0222 319633


Boeken te koop bij Nauta Boek en www.nautaboek.nl

                                         

 

 

 

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur