Er zijn boeken die je nooit vergeet. Verhalen waarvan details opeens in je gedachten opkomen. Een fragment uit Jeroen en de zilveren sleutel door Daan Zonderland dat mijn vader met veel drama voorlas. “”Uit de schaduw van een heg stapte plotseling een grote man de weg op, vlak voor Jeroen. Hij droeg een visserstrui en had een witte ringbaard. Aan een riem om zijn middel hingen een gouden en een zilveren sleutel.” Nu besef ik dat die sleutels lang geleden voor mij de deuren openden naar de grenzeloze wereld van de fantasie.

In mijn vorige column kwam ik woorden te kort om mijn enthousiasme over te brengen voor Grand – Hotel Europa, het meesterwerk van Ilja Leonard Pfeijffer. Er staan veel onvergetelijke pareltjes in. Hij definieert de voortdurende strijd in de Balkan als “het perpetuum mobile van de wraak”. Deze veelzijdige, gelaagde roman blijft door mijn hoofd spoken en daarom ga ik het zeker nog een keer lezen. Maar welk boek nu?

Geen idee. Net op tijd kreeg ik een – ongecorrigeerd - leesexemplaar in handen van een debuut dat in de oorspronkelijke, Engelstalige uitgave in De Volkskrant vijf sterren kreeg. Dat belooft wat. De inleidende tekst op de achterkant wekte meteen mijn belangstelling. De schrijver Tommy Orange is een indiaan, die men tegenwoordig “politiek correct” omschrijft als Native American. Hij vertelt in Er is geen daar daar de geschiedenis van een van groot aantal lotgenoten. Hun belevenissen komen samen op een belangrijk indianenfeest, de Big Oakland Powpow.

Veel Native Americans kampen met grote problemen: drank, drugs, mishandeling, werkeloosheid, criminaliteit en discriminatie. Zij zijn de nazaten van de oorspronkelijke bewoners van Amerika, die zich ruwweg in twee groepen onderscheiden. De ene eist erkenning, genoegdoening en eerherstel. De andere past zich aan en houdt zich niet zo met indianenzaken bezig. Toch kijkt iedereen uit naar hèt evenement van het jaar, de Big Oakland Powpow.

Orange schetst in een lange proloog de komst van de blanken en hun invloed op het leven van de indianen tot op de dag van vandaag. Van wie is dit land eigenlijk? Heeft Donald Trump hierover een mening? Indians first! Er zijn meer dan tien hoofdpersonages, die zelf het ontroerende, trieste en vaak humoristische verhaal vertellen over hun voorbereidingen van het jaarlijkse spektakel, vol traditionele dans (geleerd via een Youtupefilmje!), heilige tradities en kleurrijk vertoon van indiaanse uitmonsteringen. De bezoekers hebben uitsluitend goede bedoelingen.

Onder hen een groepje opstandige jongeren dat van plan is om een overval te plegen. Hun doel is de kas met het prijzengeld. Met een 3-Dprinter hebben zijn plastic pistolen vervaardigd waarmee ze moeiteloos door de controles komen. De ijzeren kogels, verpakt in wollen sokken hebben zij de dag van tevoren al in het stadion verstopt. Met een drone coördineren zij hun actie. Een drama is onvermijdelijk. De eerste helft van dit aangrijpende debuut verloopt kalm. Niets aan de hand. Nog niet. Naarmate het feest nadert worden de hoofdstukken korter en neemt de spanning thrillerachtig toe. Het wordt een dag van opoffering, heldenmoed en verlies.

“Ze heeft geen idee hoeveel mensen er zijn. (…)”Ze kijkt naar de lucht en dan naar de derde lege ring. Daar zat ze altijd met haar jongens als ze naar de wedstrijd gingen. Ze ziet iets over de rand het Colosseum binnenvliegen. Het beweegt onnatuurlijk. Ze knijpt haar ogen tot spleetjes om het beter te kunnen zien.”

Daar

Er is geen daar daar – Tommy Orange

Meulenhoff, gebonden 318 blz. € 19,99. Verschijnt dinsdag 5 februari
Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

Op zondag 10 februari vanaf 16.00 tot 20.30 uur is er in Theaterrestaurant de Toegift@Klif12> in Den Hoorn een Griekse EAT&READ. Grieks eten, wijn, muziek, literatuur en theater. Inspiratiebron voor dit evenement is de bestseller Mythos van Stephen Fry, waarover ik die middag een speciale Daan leest presenteer.

Informatie en reservering De Toegift@ Klif 0222-319633.


 

 

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur