Het afhakken van handen, gruwelijke verminkingen, onthoofdingen, misselijk makende martelingen en alle kwaad van de wereld die je maar kunt bedenken, overheersen in menige thriller. Je huivert, je bloeddruk en hartslag schieten omhoog. Het is maar een verhaal, maak je niet druk. Sla de laatste bladzijde om en troost je met de gedachte dat het jou niet is overkomen.

De werkelijkheid overstijgt de fictie. We nemen het wereldnieuws voor kennisgeving aan. Veel ellende is ver van ons bed. Dat is niet waar. Denk aan de moorden op Theo van Gogh en Pim Fortuyn, de terreuraanslagen in Parijs, kinderverkrachter Dutroux en onopgeloste misdaden en verdwijningen in ons land. Er gaat een grote fascinatie van uit. Daarom lezen we zo graag spannende boeken.

Na de laatste Grisham was het tijd voor iets anders. Op aanraden van mijn collega´s en lovende recensies werd het toch weer een thriller, Oktober van Søren Sveistrup, de bedenker van de beroemde Deense tv-serie The Killing. Hij is niet de eerste scenarioschrijver die succesvol debuteert. Aanleiding genoeg om dit boek te lezen.

Het verhaal speelt in Kopenhagen tijdens de maand oktober. Rosa Hartung, minister van Sociale Zaken keert na een jaar afwezigheid terug op haar post na de dramatische verdwijning van haar twaalfjarige dochter Kristine. Een gestoorde man heeft de moord op haar bekend, maar Hartung en haar echtgenoot blijven geloven dat hun kind in leven is. Haar lichaam is nooit gevonden.

In een buitenwijk wordt een jonge vrouw op brute wijze in haar huis om het leven gebracht. Twee rechercheurs, Thulin, een kleine, intelligente vrouw en haar louche partner Hess treffen op de plaats delict een kastanjepoppetje aan, dat een symbool blijkt van een sinister geheim. Een hand van het slachtoffer is meedogenloos afgehakt. Kort na dit misdrijf wordt er nog een vrouw vermoord. Opnieuw verschijnt er een poppetje gemaakt van twee tamme kastanjes. Aanvankelijk lijkt het dat de verdwijning van Kristine en de moorden niets met elkaar te maken hebben. Spannend tot de laatste bladzijde en geloofwaardige personages. Kortom een boek dat je niet kan laten liggen. Lezen!

“De stem is overal in de duisternis. Hij fluistert zachtjes en bespot haar, raapt haar op als ze valt en wervelt haar rond in de wind. Laura Kjaer kan niets meer zien. Ze kan de bladeren aan de bomen niet meer horen ruisen of het koude gras onder haar voeten voelen. Het enige wat is overgebleven is de stem die tegen haar fluistert…”
Oktober2
Oktober – Søren Sveistrup. Bruna, paperback 544 blz. € 18,99

                                                                                                                                                               *

Totaal ander leesplezier beleefde ik aan Verstrooid van schoot een verzameling columns van één van Nederlands populairste dichters Jean Pierre Rawie. Hij is een dandyachtige persoon die met een been in de negentiende eeuw staat. Zijn taal is deftig, plechtstatig, ironisch, humoristisch en ontroerend. Het woordgebruik is ouderwets en archaïsch. Sommige woorden en uitdrukkingen zijn vrijwel vergeten en dwingen soms tot opzoeken. De recensent van Elsevier Magazine vindt het nogal irritant. Ik houd ervan en verkneukel mij regelmatig. Voor de liefhebbers van Godfried Bomans zeker een aanrader. Zo’n verzameling columns moet je natuurlijk niet achter elkaar uitlezen. Dat werkt averechts. Net als met drank, geniet met mate.

“Dat een lang als bij uitstek mannelijke beschouwde sport als voetbal geslachtelijk tot onvermoede grensvervaging kan leiden, ervoer ik een paar jaar geleden. Een geleerde uit mijn kringen, die het in dit verband misschien onprettig vindt als ik zijn naam vermeld, speelde namens de universiteit een vriendschappelijk partijtje tegen het Academisch Ziekenhuis. Halverwege zo’n amicaal treffen schopte een specialist hem een dubbele beenbreuk. Mag men hier van klantenwerving spreken? Het slachtoffer droeg zijn lijden heroïsch, en ontving vanzelfsprekend alle zorg, maar tijdens de operatie sloop een ongenode bacterie naar binnen, ten gevolge waarvan hij op een haar na bezweken is aan kraamvrouwenkoorts”

rawie Verstrooid van schoot – Jean Pierre Rawie. Prometheus, gebonden 289 blz. € 19,99

Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur