Een goede vriend doorzocht jaren geleden onze lp-collectie. “Hé Daan, voor elk wat wils. Het lijkt de Arbeidsvitamine wel!” Er klonk enige spot in zijn stem. Ik begreep zijn reaktie wel. Zo’n gevarieerde verzameling ontstaat spelenderwijs als je een brede muzikale belangstelling hebt. Wel met bepaalde voorkeuren en quilty plesures (stiekeme geneugten).

Dat geldt ook voor onze thuisbibliotheek met uiteenlopende titels en schrijvers. Van jongs af aan lees ik al mijn hele leven lang. Literatuur, spanning, natuur, geschiedenis en vaak een onderwerp dat zomaar op mijn pad komt, letterlijk. Na een schitterende vakantie in Zwitserland moest ik onmiddellijk alles lezen over de beklimming van de Matterhorn. Na een bezoek aan Het Dal der Koningen in Egypte…Enfin, u begrijpt het al.

Als boekhandelaar heb ik een bevoorrechte positie en kan ik kiezen uit een gigantisch aanbod. Er is altijd wel een boek dat mijn belangstelling trekt. Momenteel liggen de tafels weer vol met aantrekkelijke uitgaven. Stort ik mij op een onbekende debutant of op het nieuwe boek van een succesvolle thrillerauteur? Het werd John Grisham.

Het oordeel is het verhaal van de Amerikaanse oorlogsheld Pete Banning en speelt in het stadje Clanton, Mississippi in de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog. Banning is een telg van een invloedrijke familie, herenboer, vader en trouw lid van de Methodistische kerk. Niemand ziet aankomen dat Banning met een onverklaarbare daad zijn leven en dat van zijn naasten ruïniert.

Op een ochtend staat hij vroeg op, rijdt naar de stad, stapt de kerk binnen en schiet zonder pardon zijn vriend de dominee Dexter Bell, dood. Zijn familie en de bewoners van Clanton zijn verbijsterd. Vooral omdat dat Banning slechts zegt “Ik heb niets te vertellen”. Hij zwijgt en een veroordeling tot de elektrische stoel lijkt onvermijdelijk. Hij neemt zijn geheim mee in het graf.

Het boek is opgebouwd uit drie delen. Het eerste deel behandelt de moord en de rechtszaak. Het tweede gaat over de afschuwelijke belevenissen van de oorlogsheld tijdens de strijd tegen de Japanners op de Filipijnen. Het derde is de afronding van het familiedrama met een zeer opmerkelijke ontknoping.

Het specialisme van Grisham is de advocatuur en de rechtsspraak. Al zijn boeken zijn vanuit dat perspectief geschreven. Zijn dedebuut De Jury maakte hem wereldberoemd. Inmiddels omvat zijn oeuvre meer dan tientallen titels, die in veertig talen werden vertaald. Aantal verkochte exemplaren: 300 miljoen!

Het oordeel had ik binnen twee dagen uit, meegesleurd door de subliem opgebouwde spanningsboog. Je wilt weten hoe dit allemaal zal aflopen. Executie of gratie? Dominee schuldig? Waarom zwijgt Banning? Ondanks alle heftige gebeurtenissen en persoonlijke drama’s ontroert het verhaal mij niet. Grisham beschrijft alles afstandelijk. Je voelt geen empathie. Het leest als een reportage en dat irriteert mij zo nu en dan, maar toch een aanrader.

“Nix pakte Pete zacht bij de elleboog en leidde hem de rechtszaal uit, met Joh Wilbanks achter hen aan. Buiten naast de auto van de sherriff stonden twee fotografen te wachten en zij maakten snel dezelfde foto’s die ze hadden gemaakt toen de verdachte de rechtbank binnenliep. Een verslaggever riep een vraag naar Pete. Deze negeerde de vraag terwijl hij zich bukte om achterin te gaan zitten. Een paar minuten later was hij in zijn cel, zonder handboeien en schoenen, las hij ‘Het oude land’ en rookte een sigaret.”

Het oordeel

Het oordeel – John Grisham.  A.W. Bruna, paperback 508 blz. € 21,99

                                                                                                                                                         *

Namens Sint-Nicolaas en zijn Boekenpiet wijs ik u graag op ons gratis, glossy magazine Vol van Boeken met tientallen tips voor alle lezers, boeiende interviews, zoals de dialoog tussen Kees van Kooten en Paulien Cornelisse en een overzicht van “de duizend mooiste boeken allertijden”, waarvan ik er 228 heb gelezen. Veel tips en informatie op onze website en Daan leest. Mijn persoonlijke cadeautips: De heilige Rita – Tommy Wieringa, Archipel van de hond – Philippe Claudel, Erebus – Michael Palin en Vissen voor de keizer – Didier Decoin.

Veel leesplezier!

Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur