Deze column zou gaan over Mijn eerste moord de nieuwe verhalenbundel van Martin Michael Driessen een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers Ik had mij erop verheugd, maar het liep anders. Geen idee waarom. Twee totaal verschillende boeken kregen voorrang en daar heb ik geen spijt van.

Dochter Cindy was begonnen in De Hills het debuut van de Noorse auteur Matias Faldbakken. Na een paar hoofdstukken gaf ze het aan mij. Het boeide haar niet. Alleen al het fraaie omslag maakte mij nieuwsgierig. De eerste alinea trok mij meteen in een bizar en ontroerend verhaal over een traditioneel, vervallen restaurant in het centrum van Oslo. De verteller is een lichtelijk overspannen kelner.

“Restaurant De Hills stamt uit de tijd dat varkens nog varkens waren en zwijnen zwijnen, zoals de Gerant altijd zegt, met andere woorden uit het midden van de negentiende eeuw. Zoals ik hier als kelner sta, strak in het pak, had ik er honderd jaar geleden ook kunnen staan.”

De kelner observeert en becommentarieert zijn gasten, waarvan een aantal al jarenlang, dagelijks op hun vaste tijdstip komt lunchen of dineren. Hij geeft ze bijnamen, kent hun onhebbelijkheden en weet conflicten te vermijden. De chagrijnige kok zwaait de scepter in een krappe, vervuilde keuken. De kelner staat met hem op gespannen voet.

Door zijn ogen leren wij de gasten steeds beter kennen en leven met hen mee. De Hills teert op zijn oude reputatie, maar in wezen is het restaurant slechts vergane glorie. Met een modern mobieltje in de hand en de voeten op het versleten tapijt. Hoe lang houdt men dit nog vol? Humoristisch, cynisch en beschouwend. Aanrader.

“’Ik ben in De Hills, ‘hoor ik haar zeggen. ‘Nee, nee…Ja ik ben er nu…’ (…) Dan giechelt ze zachtjes en ze draait zich om alsof ze haar lach wil verbergen voor de Barvrouw en wellicht ook de zoutpilaar die ik hier sta uit te beelden.”
hills 
De Hills – Matias Faldbakken. Meulenhoff, gebonden 239 blz. € 19,99

                                                                          *

Daarna stortte ik mij op De hemel verslinden, de nieuwe roman van de Italiaanse schrijver Paolo Giordano, wereldberoemd geworden met zijn debuut De eenzaamheid van de priemgetallen (2009). Het boekenpanel van De Wereld Draait Door was enthousiast en de recensies zijn lovend. Dan twijfel ik of ik er ook over zal schrijven, want er is al meer dan genoeg aandacht. Toch maar doen. Ik heb ervan genoten.

De verteller is Teresa die in haar jeugd haar zomervakanties doorbrengt in de boerderij van haar oma op het platteland in de omgeving Turijn. Samen met haar vader zijn het saaie, bloedhete weken. Totdat zij op een dag drie jongens bespiedt die naakt in het zwembad zwemmen. Het zijn drie (half-)broers. Nicola, Tommaso en Bern. Zij worden vrienden voor het leven. De jongens groeien op bij hun fanatiek religieuze ouders. De dorpelingen spreken van een sekte. De broers zijn verliefd op Teresa, die de voorkeur geeft aan Bern. Dat vinden ze vreemd, want zij delen toch alles met elkaar….

Als jongvolwassenen hebben zij een idealistische kijk op de samenleving. Zij willen een zelfvoorzienende “heilstaat” stichten. Ondanks gebrek aan ervaring, weten zij alles beter en wijzen arrogant elke hulp af. Biologisch boeren, géén bestrijdingsmiddelen, alleen puur natuur en actie voeren! Het onderhuidse drama komt langzaam naar boven en uiteindelijk blijft ervan hun idealen weinig over. Achter hun zogenaamde openheid schuilen veel geheimen. De personages zijn realistisch en geloofwaardig. De charismatische Bern heeft de anderen in zijn greep en sleept hen mee in een thrillerachtige ontknoping. Een onvergetelijke en fascinerende roman, die tot nadenken stemt.

“Want wat er over Bern te weten viel, wist ik meteen bij de eerste blik die hij me, staand voor de drempel van ons huis, toegeworpen had, toen hij zijn excuses kwam aanbieden voor een onnozel vergrijp.”

hemel2
De hemel verslinden – Paolo Giordano. De Bezige Bij, paperback 459 blz. € 24,99

 Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur