In 2011 schreef Kader Abdolah het Boekenweekgeschenk. De “officiële” kritiek op Kraai was over het algemeen vernietigend.  Ik dacht daar anders over. Het verhaal vond ik typerend voor het tijdsbeeld. Abdolah is geliefd bij een groot publiek en zijn romans zijn bestsellers. Ben benieuwd hoe Het pad van de gele slippers, zijn nieuwste boek zal worden ontvangen.

Abdolah heeft een schijnbaar eenvoudige, wat naïeve, sprookjesachtige stijl, die boeit maar ook kan irriteren. Zijn Perzische achtergrond en zijn liefde voor de eeuwenoude literatuur van zijn geboorteland spelen in zijn werk een voorname rol. Zoals de verhalen uit Duizend en één nacht en de klassieke Oosterse poëzie.

In dit boek is er sprake van twee vertellers. De schrijver krijgt bezoek van Sultan, een oude kameraad, die langgeleden in Perzië een vermaard filmregisseur was. Hij heeft zijn levensverhaal opgeschreven en vraagt zijn vriend of die het wil bewerken tot een leesbaar geheel. Het speelt in de tijd toen de Sjah nog aan de macht was en werd gesteund door Amerika. Zijn tweede vrouw, koningin Farah Diba was ook in het buitenland populair. De eerste voortekenen van de revolutie zijn al zichtbaar. Sultan raakt ongewild als filmmaker betrokken bij beide partijen.

Hij groeit als jongen op in een traditionele Perzische familie van saffraanhandelaren. Zij wonen in een oud kasteel. Sultan is een intelligent buitenbeentje, die veel tijd doorbrengt in de voormalige vuurtoren. Hij vindt daar een oude verrekijker, die letterlijk zijn blik op de wereld verandert. Waarnemen en vertellen door geslepen glas bepaalt zijn toekomst. In het begin met een eenvoudige fotocamera. Totdat hij kennis maakt met een filmcamera, waarmee hij een grote carriere tegemoet gaat. Hij wordt beroemd met zijn speelfilms. Na de omwenteling in zijn land maakt hij omstreden documentaires, waardoor hij uiteindelijk naar Nederland moet vluchten.

Vrouwen zijn nadrukkelijk in zijn leven aanwezig: zijn vooruitstrevende moeder, een beeldschoon buurmeisje, actrices, Farah Diba en een mysterieuze, zwijgzame vrouw in een Hollandse boerderij. Voor wie maakt hij die gele slippers? Een vaardigheid die ooit van zijn onderdanige vader leerde.

“Toen de koningin zich in de slaapkamer terugtrok, pakte ik de slippers en de tas. Ik ging op de grond zitten en begon, net zo aandachtig als mijn vader, een paar gele slippers voor de koningin te maken. Met het keukenmesje schaafde ik de houten zolen net zo lang tot ze er als nieuw uitzagen.”

Deze roman is een aanrader voor iedereen die heeft genoten van Spijkerschrift, Het huis van de Moskee en Papegaai vloog over de IJssel. Veel leesplezier!

slippers 
Het pad van de gele slippers – Kader Abdolah. Prometheus, gebonden 349 blz. € 19,99

Michael Palin - voormalig Monty Pythonlid - is tegenwoordig vooral bekend vanwege zijn tv-documentaires en reisverhalen. Zijn aanstekelijk enthousiasme spat van het scherm en ook zijn boeken zijn meeslepend. NRC kwalificeert zijn werk als “magistraal”. Zijn nieuwste boek Erebus (Griekse god van de duisternis) beschrijft de rampzalige lotgevallen van een Engels zeilschip dat in de tweede helft van de 19e eeuw in het Canadese Noordpoolgebied is verdwenen. Het wrak werd in september 2014 gevonden.

Palin duikt diep in de geschiedenis van HMS Erebus en haar bemanning. Hij raadpleegt archieven, werkt zich door stapels documenten en brieven, doet plaatslijk onderzoek, spreekt met nazaten enz. Zo schetst hij een levendig, gedetailleerd beeld en wordt de lezer steeds verder meegetrokken in een loodzware expeditie die een noordelijke route naar het Verre Oosten moest ontdekken. Het schip loopt vast in het ijs en uiteindelijk zijn er geen overlevenden.

“De verdwijning van de expeditie leek even totaal als onverklaarbaar. Toen dook er nog een mogelijk bewijs op, veel verder naar het zuiden. Een zoekexpeditie over land, onder leiding van John Rae, verkende de westkust van Straat Victoria, een daar kwam Rae iets tegen dat leek op twee stukken wrakhout.”

erebus 
Erebus – Michael Palin. Spectrum, gebonden, kaarten en illustraties, 366 blz. €

Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur