Een bijzondere vriend, begenadigd tekstdichter, componist en columnist, mailde mij kortgeleden zijn manuscript van een kinderboek met het verzoek om het kritisch te lezen Hij vertelt het waargebeurde levensverhaal van een Kretenzische zwerfhond. Mijn bevindingen heeft de schrijver inmiddels ontvangen. Als het boek eenmaal is verschenen, kom ik er natuurlijk graag op terug.

De dag nadat ik mijn reactie had gemaild, gaf Cindy mij een leesexemplaar van Mijn naam is Morgen door Damian Dibben, waarin een hond (!) de hoofdrol heeft. Speels omslag met veel afbeeldingen rond een sympathieke hondenkop, waaronder de tekst “een onvergetelijke historische reis door Europa.” Dibben is een Engelse scenarioschrijver, die met zijn partner en drie honden in Londen woont. Eerder verscheen in Nederland zijn jeugdtrilogie Wakers van de tijd (e-book).

Zijn nieuwste boek is een roman voor volwassenen. Gezien door de ogen van de hond Morgen reizen we door Europa vanaf het begin van De Gouden Eeuw tot in het midden van de negentiende eeuw. We worden ondergedompeld in het rijke leven aan het hof van koningen, beleven bloedige veldslagen, luisteren naar muziek van Mozart, doorstaan gruwelijke ontberingen en zijn getuigen van liefde, haat en menselijk tekort.

De hond is zijn baasje toegewijd en volgt hem onvoorwaardelijk. Er kleeft iets mysterieus aan dit duo. Morgen is slim, toont veel begrip en je vergeet snel dat deze verteller geen mens, maar een hond is. Zijn baas, die tegen het eind van het boek voor het eerst bij naam wordt genoemd, is arts, wetenschapper en alchemist. Hij bemachtigde in Perzië een unieke steen. In het hart van die steen schuilt een stof (jyrh), die die na veel bewerkingen het eeuwige leven mogelijk maakt. Voor wie?

“Ik hield me op in het duister, half verscholen achter de zuilvormige poten van de grote tafel in de hal. Het zou gemakkelijk zijn om nu – een half continent verderop en eeuwen later – te geloven dat ik een angstig voorgevoel had, een naargeestig vermoeden van wat we beneden op het ziltige wad zouden aantreffen, maar dat was niet zo. En het was ook niet dat ik me niet verroerde, die karaktertrekken moest ik mij nog eigen maken.”

De schrijver wisselt per hoofdstuk, afhankelijk van de periode waarin het speelt, tussen tegenwoordige- en verledentijd. Dat versterkt de spanningsboog. Baas en hond zijn voortdurend op hun hoede vanwege Vilder, een duistere figuur die hen al die jaren achtervolgt en met de dood bedreigt. Waarom? Dat blijft lang verborgen en eindigt in een aangrijpende ontknoping.

“We bereiken de Dam, waar mijn baasje opeens stokstijf bleef staan, met zijn blik gericht op de koets midden op het plein. Er stonden tientallen andere voertuigen omheen voor de nacht, maar de koets sprong onmiddellijk in het oog, hij leek afkomstig uit een ander tijdperk, uit een andere wereld, een fantasiewereld vol duistere schittering. Op hoge, smalle wielen stond een kolossale, betoverende edelsteen van rokerig kwarts.”

De warme band van Morgen met zijn baasje is ontroerend en navoelbaar. Meerdere passages in het boek bezorgden mij tranen. Effectbejag van de schrijver? Nee, een bewijs van zijn vakmanschap. Deze boeiende roman is een aanstekelijke vermenging van fantasy, sprookjes, avontuur, romantiek, geschiedenis en vooral de onverwoestbare band tussen mens en dier. Ik kijk door Morgen opeens met andere ogen naar Jip, mijn trouwe viervoeter…

“Maar als ik hém zou kunnen vinden, mijn baasje, die geen huichelaar of tovenaar was, of een mysterieuze man als Vilder. Die eenzaam en standvastig was en tot in het diepst van zijn wezen loyaal, een zachtaardige engel die te bescheiden was om de wereld te laten weten hoe groots hij was. Als ik hem kon vinden mijn geliefde baasje, als hij nog leeft, ergens – dan zou ik misschien alles begrijpen.”

Morgen 

Mijn naam is Morgen – Damian Dibben. Ambo|Anthos, paperback 332 blz. € 21,99

                 

Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl 


 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur