Piet stond met zijn fiets aan de hand naast de Pontweg ter hoogte van de Gasthuisstraat geduldig te wachten. Nog een momentje en hij kon oversteken. Ik flitste achter hem langs, maar herkende hem direct aan zijn onafscheidelijke baseballpetje dat hij achterstevoren draagt, de klep in zijn nek. Met dat petje kun je hem uittekenen. Hij is er vermoedelijk mee geboren.

Doorfietsend richting De Koog vroeg ik mij af wat iemand beweegt om jarenlang met zo’n petje op door het leven te gaan. Macht der gewoonte? Imago? Hij is niet de enige. Zo ken ik een vijftiger, die in zijn jeugd fan was van een popgroep (The Pogues?), die veel invloed had op de mode van die tijd. Zoals het dragen van schoenen en laarzen met lange neuzen. Joop draagt ze nog altijd!

Is er een verband met boeken en lezen? Zeker. Beetje appels en peren vergelijken, maar toch… Bert was een “eeuwige” vaste klant op zaterdagmiddag, zo rond de klok van vier. Zijn onverzadigbare passie voor boeken bestond uit twee genres: spanning en maritiem, vooral de zeilvaart. Ik had altijd wel iets nieuws voor hem en geld speelde geen rol. Een ingeroeste koopgewoonte waaraan hij onverwacht een eind maakte. “ Het spijt me, maar ik ben er helemaal klaar mee. Mijn boekenkasten puilen uit en in m’n hoofd is er ook geen plaats meer voor.”

Anderen kunnen beter beoordelen of ik ook dergelijke vaste gewoonten heb. Petje? Nauwelijks. Puntschoenen? Slechts 1 paar. Wel hoofd en kasten vol met verhalen en boeken. Dat mag nog wel even zo blijven. Daarom graag plaats en aandacht voor een boek, dat mij aangenaam heeft verrast. Het betreft Het oude land de debuutroman van de Duitse Dörte Hansen. Verschenen in 2015. In Duitsland zijn er meer dan 700.000 exemplaren van verkocht. In ons land inmiddels toe aan de vierde druk. Het is in het genre wat men vroeger een streekroman noemde. De Volkskrant hanteerde de term “plattelandsroman” en noemde de auteur een begenadigd vertelster.

Het  verhaal speelt op het Altes Land ten westen van de Elbe. De eeuwenoude, karakteristieke vakbouwboerderijen worden bewoond door boerenfamilies die er al generatieslang grote fruitboomgaarden exploiteren. De mensen zijn kort van stof, weinig toegankelijk en spreken een platduits: “Wat mookst du nu, du Waschlappen? Vluchtelingen uit het oosten vinden er onderdak. Sommigen blijven hun verdere leven.

Zoals Vera die in een oude, vervallen vakbouwboerderij woont niet ver van Hamburg. Als kind ontvluchtte zij samen met haar moeder het oorlogsgeweld in Oost–Pruisen. Voor de dorpelingen blijft zij altijd die vluchteling, ondanks dat ze hun tandarts werd. Haar leven verandert als haar nichtje Anna met haar zoontje bij haar intrekt. Zij hebben na een echtscheiding de “vrije” samenleving in de grote stad verruild voor de “rubberlaarzenwereld”. Er komen ook stedelingen die de boel gaan opleuken, restaureren de boerderijen, lokken toeristen naar hun biowinkeltjes met zelfverbouwde produkten, waarbij sommigen list en bedrog niet uit de weg gaan.

“ De clou was dat niemand er nadeel van ondervond. De toeristen reden terug naar hun huurwoningen en rijtjeshuizen, en hun mooie beeld van het plattelandsleven had geen schrammetje opgelopen. Een leven vol kalenderfoto’s, en alles zo gezond, ze kwamen steeds weer terug.”

Deze prachtige roman is veel meer dan een cynische en drooghumoritische kijk op het spanningsveld tussen boeren en buitenstaanders. Het is vooral de geschiedenis van twee bijzondere vrouwen op zoek naar een plaats in het leven. De overige personages zijn overtuigend, herkenbaar, boeiend en ontroerend. De laatste regel van het boek verwijst verrassend naar de openingsalinea.

Mevrouw Boswijk over Het oude land tegen Marrit: “ Mooi boek. Ben benieuwd wat Daan ervan vindt.”


Hansen 
Het oude land – Dörte Hansen. HarperCollins, paperback 286 blz. € 12,50

Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl 


 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur