Jeroen Windmeijer werd met zijn debuut De bekentenissen van Petrus in de pers bekroond met de officieuze titel “Dan Brown van de Lage Landen”. Maarten ’t Hart: “Ontzettend goed. Puur vertelplezier gepaard met groot vakmanschap.” Een geweldige start van een veel belovende schrijverscarriere. Begin deze maand verscheen zijn derde roman in dit genre Het Pilgrim Fathers Complot. Voor mij de eerste kennismaking.

 

In het begin is het direct raak met de eerste van zes mysterieuze moorden. In de universiteitsstad Leiden wordt Coen Zoutman, voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Hoofdpersoon is de docent Peter de Haan, die samen met zijn vriendin Fay – vrouwelijk lid van de loge - het slachtoffer badend in het bloed aantreft. Zij waarschuwen onmiddellijk de politie. Twee dagen later wordt het lijk van een onbekende, jonge man aangetroffen in een gracht.

De rechercheurs, die in hun rustige stadje zelden met moord worden geconfronteerd, vermoeden geen verband tussen deze twee misdaden. Peter ontdekt toevallig bij beide slachtoffers dezelfde tatoeage of restanten daarvan. Wat verbindt hen? Vrijwel tegelijkertijd wordt er in een lokaal archief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, gevluchte Engelse calvinisten die zich vestigden in Leiden aan het begin van de zeventiende eeuw vanwege de godsdienstvrijheid en verdraagzaamheid in Holland.

Een deel van hen emigreerde later naar Amerika. Maar waarom ging een grote groep niet mee en wat hebben zij te maken met de vrijmetselaars? Peter de Haan zoekt naar een link en vraagt zich daarnaast af welke relatie zijn vriendin heeft met de vermoorde voorzitter. Op haar laptop vindt hij min of meer per ongeluk een raadselachtige emailwisseling tussen hen. Fay blijkt echter bereid om erover te praten.

“‘Ik heb geen geheel nieuwe informatie, hoor, maar toch is er…Hoe zal ik het zeggen? ’Fay nam opnieuw een flinke slok. ‘Coen was de voorzitter…’begon ze aarzelend. ‘Hij was de eerste voorzitter, de eerste Achtbare Meester, sinds de oprichting van onze loge, de eerste gemengde loge van Leiden, maar zijn voorzitterschap was niet helemaal onomstreden. Er waren destijds meerdere kandidaten.’”

Peter gaat naar Amerika waar hij onder meer een bezoek brengt aan de vrijmetselaarsloge in Massachusetts. Hij treft daar Tony die hij al eerder in Leiden ontmoette kort na de moord op Coen Zoutman. De joviale Amerikaan blijkt een geroyeerd lid te zijn van de vrijmetselaarsloge en wil er graag uitgebreid over vertellen. Hierin schuilt het hoofdthema van deze “religieuze” thriller. Het gaat over de eeuwige strijd hoe De Bijbel, maar ook andere heilige boeken moeten worden uitgelegd en begrepen. Vrije wil of lotsbestemming?

Er zijn drie belangrijke verhaallijnen. De wereldwijde speurtocht van Peter, het – internationale – politieonderzoek en de fragmenten uit het recent gevonden document over de Pilgrims in Leiden.  Jeroen Windmeijer heeft als antropoloog en docent godsdienst/maatschappijleer veel kennis van zaken en dat laat hij soms wat overdadig weten. Toch sleept hij de lezer steeds mee, ook in filosofische beschouwingen en uitleg van Bijbelteksten. Symboliek of waargebeurd? De realistische beschrijvingen van de locaties zijn nauwkeurig. Van het historisch centrum in Leiden is een plattegrond opgenomen. Ook daarin zitten overeenkomsten met Dan Brown. Het zou zomaar allemaal echt gebeurd kunnen zijn! De spanningsboog is ruim en zakt daarom zo nu en dan in. De ontknoping is verrassend, spannend en waardig, want dit boek gaat in de kern over de grote vragen van het leven.

“Op de een of andere vreemde manier wist Peter waar hij moest zoeken, maar hij wist niet hoe hij die wetenschap naar boven moest halen. (…) De puzzelstukjes cirkelden nog rond, als in de slurf van een tornado. Voor zijn gevoel bewogen ze steeds langzamer, alsof iemand een slowmotionknopje had ingedrukt, om zeer binnenkort op hun plaats te vallen.”


Pelgrim

 Het Pilgrim Fathers Complot – Jeroen Windmeijer. HarperCollins, paperback 494 blz. € 19,99

 
 Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl 


 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur