Warm. Heet. Hittegolf. Zee. Zon. Strand. Vakantie. Vakantiegevoel. Lezen. Lezen?! Jazeker. Een uitgelezen kans om ongestoord te verdwijnen in een boek. Keus genoeg. Ik werd gegrepen door drie totaal verschillende boeken, die een aantal belangrijke elementen gemeen hebben: goed geschreven, verrassend en boeiend tot de laatste bladzijden met personages en gebeurtenissen die je lang bijblijven.

Benedict Wells is een jonge Duitse schrijver die in 2016 doorbrak met Het einde van de eenzaamheid. Door mijn gewaardeerde collega’s in De Wereld Draait Door destijds gekozen tot Boek van de Maand. Ook de dames van Nauta Boek waren enthousiast. Zijn positief ontvangen debuut uit 2008 Becks laatste zomer is nu ook in het Nederlands verschenen. “Een road novel, een universeel verhaal over muziek, de liefde en het leven – grappig, wijs en ontroerend.”

Robert Beck, muziekdocent op een middelbare school wilde ooit muzikant worden: “singer songwriter”. Helaas, net niet goed genoeg. Hij is bijna veertig en de lol is uit zijn leven verdwenen. Dan verschijnt er een bijzondere jongen in zijn klas, Rauli Kantas die alles heeft wat Robert mist: een goede stem en bovennatuurlijk gitaarspel. Beck ontfermt zich over hem en wordt zijn manager.

Rauli heeft een geheimzinnige achtergrond, liegt en bedriegt. Zijn genie is ongekend. Hij schrijft voor het mooiste meisje van de klas een meesterwerkje, de rode draad in het boek. Beck heeft een vriend die ooit drummer in zijn bandje was: de magische Duitse-Afrikaanse Charlie. In een oude auto gaan zij gedrieen op weg naar Turkije. Op familiebezoek en om een “pakketje” te bezorgen.

Ze reden zonder lange pauzes door en schoten lekker op in het vroege avondlicht in de bergen. Ze hadden geld gewisseld en Beck kauwde op een worstje dat hij in een Roemeens pompstation had gekocht. (…) Charlie bestudeerde een plattegrond van Boekarest; hij had zijn bril weer op. Naast hem lag de plastictas, die hij even voorbij de grens weer uit zijn bergplaats had gehaald.”

Een heerlijk vakantieboek. Aanrader.


Becks

Becks laatste zomer – Benedict Wells. Meulenhoff, gebonden 378 blz. € 19,99

Het land houdt van stilte is het romandebuut van Fieke Gosselaar. Een prachtig verhaal dat zich afspeelt op het platteland van noordoost Groningen. Een kinderloos echtpaar heeft in hun boerderij een gastenkamer ingericht. Een vaste bezoeker is Warre. Hij is afkomstig uit de Randstad en zoekt de stilte. In de buurt woont Duurt, die uit Amsterdam hierheen is verhuisd. Zijn oudere buurvrouw trekt veel met hem op. Langzaam wordt duidelijk hoe alle personages met elkaar verweven zijn.

De aardbevingen komen terloops aan de orde. Gosselaar schrijft helder, geloofwaardig en is nooit sentimenteel. Het Groninger landschap vormt een weids decor. De spanningsboog is zorgvuldig opgebouwd en eindigt met een verrassend slot. Een streekroman? In het literaire wereldje een negatieve kwalificatie, maar wat mij betreft nu een hoge onderscheiding!

“Even was ik trots op mezelf, dat ik hier in mijn eentje reed. Dwars door de dijken die als langgerekte armen het gevaar buiten hielden. Ik reed over zeeklei en daarvan wilde ik mij bewust zijn. Ik was bezig een soort oergevoel te creëren en dacht aan de garnalenvissers van voor de inpoldering.”


Stilte

Het land houdt van stilte – Fieke Gosselaar. AmboAnthos, gebonden 196 blz. € 20,00

Mijn favoriet is Het ontbijtbuffet door H.M. van den Brink. Ik weet nu al de meerderheid van mijn lezers het om één speciale reden niet met mij eens kan/wil zijn. Het is namelijk een bundel met dertien verhalen en daar houden helaas niet zoveel mensen van. Van den Brink is een begenadigd auteur die in dit boek zijn verhalen plaatst “in het verraderlijke niemandsland dat vakantie heet.” Brinks’ laatste roman Dijk is een meesterwerkje. Deze verhalen doen hier niet voor onder.

“Zolang hij zich kan herinneren, heeft hij verlangd naar de volmaakte zomer. Hij droomde van gazons, rimpelloos water, lome stoelen, ruimvallende kleren en witgedekte tafels waaraan niemand ruziemaakte. De zon ging langzaam onder, en dat duurde uren. Geluidloze uren, waarin mensen langzaam en sierlijk bewogen als een dans onder water of een vertraagde film.


Ontbijtbuffet

 Het ontbijtbuffet – H.M. van den Brink. Augustus, gebonden 192 blz. € 19,99

 

Boeken te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur