Hendrik Groen – ik hoef natuurlijk niet uit te leggen wie dat is – blijkt het pseudoniem van Peter de Smet. Toch niet mijn favoriete striptekenaar uit de zeventiger jaren met zijn satirische strip De Generaal? Even koekelen en ik ontdek dat hij in 2003 is overleden en dat er een Belgische operazanger bestaat met dezelfde naam. Weer wat geleerd! De schrijver achter de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen is een 61-jarige bibliotheekaris uit Amsterdam Noord.

Zijn derde roman Leven en laten leven is op dezelfde manier opgebouwd als zijn bestsellers. De hoofdpersoon is Arthur Ophof, die de wereld kritisch en met humor beschouwt. Hij is geen held en worstelt zich door een saai, bloedeloos bestaan. Het enige hoogtepunt is zijn wekelijkse uitstapje met zijn drie vrienden naar de golfclub. Hij had zich het leven toch heel anders voorgesteld. Helaas, géén spectaculaire buitenlandse reizen, maar vier keer per week in de file tussen Breukelen en Purmerend.

Zijn kinderloze huwelijk is uitgeblust en ook zijn carriere zit op een dood spoor. De handel in toiletpapier en toebehoren is niet bepaald avontuurlijk. Erger nog. Zijn werkgever moet hem “helaas” ontslaan. Arthur laat zich niet zomaar wegzetten en sleept er een riante ontslagvergoeding uit. Dat opent perspectieven en uitzicht op een nieuw leven. Hij heeft een geniaal plan, maar daarvoor heeft hij de hulp van zijn vrienden nodig.

In korte hoofstukken volgen wij Arthur die zijn vrouw verbaast met zijn goede humor. Waarom is hij zo vrolijk na zijn ontslag, heeft hij soms een vriendin? Welnee, dat durftie niet.

“Ik geloof dat Arthur denkt dat ik denk dat hij een minnares heeft. Ik vind wel dat hij een beetje raar doet de laatste tijd maar hij heeft geen geheime relatie. Dat zou ik merken, daar ken ik hem te goed voor.”

Snel wordt duidelijk wat Arthur van plan is. Om zijn doel te bereiken moeten veel hindernissen worden genomen. Uiteindelijk worden alle moeilijkheden overwonnen en begint zijn nieuwe leven. Ik heb het vrijwel in één ruk met veel plezier uitgelezen. Een heerlijk boek voor in de vakantie. Humoristisch, ontroerend en een verrassende
ontknoping.

Groen

Leven en laten leven – Hendrik Groen. Meulenhoff, paperback 283 blz. € 19,99


Van een geheel andere orde is de korte roman Een dagje in de stad door Ru de Groen. In honderd pagina’s en met karig woordgebruik schetst hij een familiedrama dat zich afspeelt in 1953 in Zeeland en Rotterdam aan de vooravond van de watersnoodramp. De kracht van dit bijzondere verhaal schuilt in de suggestieve manier van vertellen. Dramatische gebeurtenissen worden voornamelijk geduid en niet expliciet beschreven.

Op vrijdagavond 30 januari staan er bij Stoffer Picavet een jongen en meisje op de stoep. De jongen is een puber, het meisje een wijze kleuter. Hij is hun oom en laat ze binnen en ontdekt al snel dat de kinderen het ouderlijk huis zijn ontvlucht. Zij dragen een verschrikkelijk geheim met zich mee. De schrijver verplaatst de lezer in de gedachten van de diverse personages en zo rijst het beeld van hun achtergrond en omstandigheden. De persoon om wie het drama draait is de vader van de kinderen. Hij is “de boer”. Stoffer ontfermt zich over Jacob en Anna en vermaakt hen met een dagje in de stad, terwijl hij inmiddels weet wat er in Zeeland is gebeurd. Onderwijl neemt de storm toe. De lezer weet wat er gaat gebeuren. Lost de ramp alle problemen op?

“Niemand had hem ooit iets verteld. Maar op een gegeven moment wist hij wel dat dit niet deugde. Dit was niet zoals God het bedoeld had. Toen hij op zijn elfde groter en sterker werd, was het vanzelf opgehouden. Wellicht door zijn toegenomen kracht.”

Een roman over liefde, religie, familiebanden en verantwoordelijkheid aan de vooravond van een allesvernietigende natuurramp. Een literaire prestatie. Aanrader.

Stad


Een dagje in de stad – Ru de Groen. Van Oorschot, paperback 109 blz. € 18,99

 

  

Boeken te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur