“Je vakantie begint met boeken” was de slogan van de afgelopen Spannende Boeken Weken. Dubbelzinnig, leuk bedacht. Welke boeken neem je mee op vakantie? De een begint eindelijk aan die klassieker die je moet hebben gelezen en een ander pakt gewoon een lekker boek waarin je je helemaal kunt verliezen.

Wegens vrolijke familieomstandigheden verbleef ik een weekje aan de Costa del Sol en had slechts één spannend boek meegenomen, dat ik heel bewust had gekozen: Vogelvrij door Kasper van Beek, een alom geprezen debuut, dat mij niet teleurstelde. Integendeel. De hoofdpersoon Olaf ontvangt tussen zijn post een envelop met daarin een foto van hemzelf, lachend aan de oever van een bevroren meer, met zijn arm om de schouder van een onbekende man.

Ach het zal een grap zijn, zegt zijn naaste familie. Toch laat het hem niet los en met zijn collega Mila, die malversaties in hun bedrijf vermoedt, gaat hij op zoektocht. Zij belanden in Finland. Aan hun achtervolgers weten zij steeds te ontsnappen. Wie heeft die foto gestuurd en waarom? Olaf lijdt aan vreselijke nachtmerries.

“Voor mijn voeten bevindt zich om de paar meter een rode vlek. Een druppel op het witte oppervlak. (…) Vlug kijk ik achter me, of ik niet al die tijd achtervolgd wordt, maar ook daar is niets te zien. Behalve mijn voetstappen, die ik achterlaat in de diepe sneeuw. Er klopt iets niet. Als ik voor me kijk, zie ik de druppels bloed liggen, maar geen
voetsporen...”

kasper

Vogelvrij – Kasper van Beek. Cargo, paperback 286 blz. € 19,99

De jubelende kritieken zijn terecht. In een adem uitgelezen. Ik kreeg zin in nog iets dergelijks en begon in De stalker in de nacht, de nieuwe thriller van Robert Bryndza. Vorig jaar werden van zijn boek Het meisje in het ijs meer dan 30.000 exemplaren verkocht. Zijn serie met inspecteur Erika Foster in de hoofdrol is een wereldwijde
bestseller.

Ook dit is een verhaal dat je direct bij de keel grijpt en dwingt tot doorlezen. Gruwelijk, heftig, aansprekende personages en verrassende wendingen. Het begint met de moord op een geliefde huisarts, die gestikt wordt aangetroffen op zijn bed. Het eerste slachtoffer van een mysterieuze seriemoordenaar. De schrijver wisselt per hoofdstuk tussen de inspecteur en de moordenaar, die steeds dichter bij elkaar komen.

“Ze liep de slaapkamer binnen en deed er het licht aan. Vliegen zoemden met een hoge jammertoon om haar hoofd. Op het opengeslagen donkerblauwe dekbed van het tweepersoonsbed lag een naakte man, plat op zijn rug, met een plastic zak strak over zijn hoofd en zijn armen vastgebonden aan het hoofdbord…”

stalker

De stalker in de nacht – Robert Bryndza. Boekerij, paperback 380 blz. € 15,00

 

Naast deze thrillers beleefde ik veel leesplezier aan De taal van de fiets geschreven door Wim Daniëls bekend van zijn optreden in diverse tv-programma’s. Hij vertelt aanstekelijk over zijn liefde voor de fiets. In korte, humoristische hoofdstukken behandelt hij onder meer: het woord fiets, de fiets in Van Dale, fietsonderdelen, soorten fietsen, de vrouw en de fiets, de wereldreis van de doofstomme wielrijder en waarom zit de ketting rechts?

“Er is door mannen van alles verzonnen om maar te voorkomen dat vrouwen een fiets zouden gaan bestijgen. Er zijn gelukkig altijd vrouwen geweest die zich van het oordeel van die mannen niks hebben aangetrokken.”

fiets

De taal van de fiets – Wim Daniëls. Brooklyn, paperback 182 blz. € 14,99

Natuurliefhebbers wijs ik graag op Het geheime netwerk van de natuur het nieuwe boek van de Duitse boswachter Peter Wohlleben. Hij is een geboren verteller. Zijn derde boek gaat het over de verrassende samenwerking tussen planten dieren.

“Wie als plant geen scherpe verdedigingswapens wil produceren, zet gif in. Zoals bijvoorbeeld het vingerhoedskruid, de brem of het Jakobskruiskruid. Dat laatste is heel gevaarlijk omdat het gif zich in de loop van de tijd gaat ophopen in het lichaam.”

wohlleben

Het geheime netwerk van de natuur – Peter Wohlleben. Levboeken, gebonden 222 blz. € 20,00

Boeken te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur