In het tv-programma M werd kortgeleden Stromboli van Saskia Noort besproken. Het was opvallend dat een groepje van uitsluitend vrouwen uitgebreid aan het woord kwam. De succesvolle thrillerauteur schreef een persoonlijke roman met veel biografische elementen, die vrouwelijke lezers aanspreken. Herkenbaar en troostend. Het gesprek was vaak emotioneel. Waarom zat er eigenlijk geen man bij? Want die spelen een cruciale rol in dit boek en kunnen zich ook aangesproken en betrokken voelen.

 

Deze overweging hield mij bezig. Ik sprak erover met de dames van Nauta Boek. Ze vonden mijn reactie wat overdreven en herinnerden mij er weer eens aan dat veel lezers nou eenmaal onderscheid maken tussen vrouwen- en mannenboeken. Thomas Clancy versus Santa Montefiori. Natuurlijk weet ik dat. Het is een uitdaging om die grenzen te doorbreken. Verruim je blik en beleef nieuwe leeservaringen.

Onze discussie werd afgesloten met een uitdaging. Ze gaven mij een vuistdik boek met de mededeling dat het een wereldwijde bestseller betrof, die door miljoenen vrouwen werd verslonden. Het eerste deel van een serie van zeven! Die moest ik lezen en ik eerlijk mijn mening geven. Ruim zeshonderd pagina’s met een sfeervol, romantisch omslag maakten mij nieuwsgierig. Er zat een stikker op met de tekst “Leest als een trein! – Libelle”.

De Engelse schrijver Lucinda Riley (1971) schreef haar eerste roman op vierentwintigjarige leeftijd en heeft een aantal internationale successen op haar naam staan. Haar werk verschijnt in vierendertig landen. Een genre boeken waaraan ik alleen beroepsmatig aandacht besteedde. Daarin moest verandering komen. “Onbevangen” begon ik in De zeven zussen.

“’Hoi Ma, hoe gaat het?’ vroeg ik, en ik hoopte dat de zomerwarmte doorklonk in mijn stem. ‘Maia, ik…’. Marina zweeg, en ik wist dat er iets goed mis was. ‘Wat is er?’ ‘Maia, het valt me zwaar om je dit te vertellen, maar je vader heeft gistermiddag hier thuis een hartaanval gehad, en hij is vanochtend vroeg…gestorven’.”

Pa Salt is haar adoptievader. Maia is de oudste van De zusjes D’Aplièse, die als baby door de steenrijke Salt werden geadopteerd. Nu hij is overleden komen zij bij elkaar in zijn kasteeltje aan het Meer van Genève. Tot hun verbazing en verdriet is zijn lichaam er niet meer. Hij heeft een zeemansgraf gekregen. De zussen zijn zeer verschillend en uitgewaaierd over de wereld. Alleen Maia, die vertaalster is, woont nog in dat sprookjesachtige huis. Voor ieder van hen is er brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst.

De speurtocht van Maia brengt haar in Rio de Janeiro. Ze heeft weinig aanwijzingen en probeert haar achtergrond te ontrafelen. Zij ontmoet de Braziliaanse auteur wiens werk zij uit het Portugees in het Frans heeft vertaald. Hij helpt haar en stap voor stap komt haar biologische familie dichterbij. Voorspelbaar maar ook met onverwachte wendingen. Riley heeft veel achtergrondonderzoek gedaan en plaatst haar verhaal in een historisch decor vol ware gebeurtenissen en bestaande personages. De bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld staat centraal. Spelenderwijs passeert veel informatie over kunst, architectuur en geschiedenis. Tot mijn verrassing is in deze roman de koffiehandel (zie mijn column van 31 mei) aan het begin van de twintigste eeuw een belangrijke bouwsteen in de familiegeschiedenis van Maia.

“”Bel was er in haar zeventienjarige bestaan achter gekomen, dat Antonio afstamde van Italiaanse immigranten, die naar Brazilië waren getrokken om op een van de vele koffieplantages in de groene, vruchtbare streek rond São Paulo te gaan werken. (…) De familie was rijk geworden door de enorme winsten en toen Bel acht jaar was had haar vader een prachtige oude fazenda op vijf uur rijden van Rio gekocht.”

De zeven zussen is vlot en filmisch geschreven. Ook ik heb het vrijwel in één adem uitgelezen en er veel leesplezier aan beleefd. Een heerlijk vakantieboek. Deel 2 en 3 zijn verschenen. Romantiek, spanning en avontuur. Lezen!

  zussen 
De zeven zussen – Lucinda Riley. Xander, paperback 622 blz. € 19,99

Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

 

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur