De Monnik van Mokka is niet de allitererende titel van de zoveelste Suske & Wiske, maar het nieuwe non-fiction boek van de succesvolle Amerikaanse schrijver David Eggers. Het is de waargebeurde geschiedenis van een van de zeven kinderen van een islamitisch immigrantengezin uit Jemen. Ook nu blijkt dat de werkelijkheid de stoutste fantasieën overtreft.  Zo spannend als een goede thriller en ontroerend als een mooie roman.

De hoofdpersoon Mokthar Alkanshali groeit op in San Francisco. Hij is ambitieus, intelligent maar zijn carrière komt niet op gang. Dankzij zijn charmante voorkomen krijgt hij een baan als portier in een exclusief appartementencomplex. Hij maakt het de rijke bewoners naar hun zin.

Het maakt niet uit of iemand ook best zelf de deur open zou kunnen doen. Daar ging het niet om. Het ging om de persoonlijke noot. Dat er een man in een smetteloos blauw pak met een glimlach de deur voor je opendeed, zorgde voor een sfeer van luxe en voorkomendheid.”

Door een samenloop van omstandigheden raakt Mokthar geïntrigeerd door de rijke, fascinerende geschiedenis van koffie. Hij ontdekt dat zijn moederland Jemen de bakermat is van waaruit koffie de wereld veroverde. Koffie is ook in onze tijd een product met status: van een simpel “koppie pleur” tot een exclusief drankje bereid door een barista met baard en haarknotje. De wijnspecialist is een sommelier. De koffie-expert draag de titel Q-grader.

Mokthar komt te weten dat de Jemenieten eeuwenlang voorkwamen dat hun koffieplanten het land uit werden gesmokkeld. Het moest exclusief blijven en dieven werden keihard gestraft. Ook Nederlanders deden pogingen om zo’n waardvolle plant te bemachtigen. Zie De koffiedief door Tom Hillenbrand. (Daan leest 24-08-2017)

Hij is vastbesloten de oude glorie van de Jemenitische koffie in ere ter herstellen en wil in de ruige berggebieden van het land op zoek gaan naar de honderden jaren oude plantages, om te leren over de teelt, het branden en over de handel. Zijn enthousiasme is groter dan zijn kennis. Bij zijn eerste bezoek blijkt dat Mokthar een olijfboompje niet van een koffiestruik weet te onderscheiden.

Zijn idealistische doel is om de lokale boeren over te halen de beste koffiesoorten te verzamelen en hen uiteindelijk een beter inkomen en een menswaardig bestaan de bezorgen. Succes lijkt binnen handbereik, totdat een burgeroorlog uitbreekt, die het land in chaos stort. Heeft zijn missie nog kans van slagen?

Mokthar heeft bij familie, vrienden en zakelijke relaties veel geld geleend om zijn doel te bereiken. Hij zit diep in de schulden, maar blijft geloven dat hij ooit de allerbeste koffiebonen naar Amerika zal verschepen. Hij krijgt morele en praktische steun van een Nederlander, een autoriteit in de internationale koffiebranche: Willem Boot van Boot Coffee. Mokthar heeft voor hem verschillende soorten bonen uit Jemen ter keuring meegenomen.

“Die dag testen ze tien variëteiten, en Willems oordeel luidde voor alle tien hetzelfde: niks waard. ‘Slootwater!’  De monsters waren vies, smaakten naar aarde, naar modder, ze waren oud en waren gaan gisten. Niet schoon, oninteressant. (…) Toen maakte Willem een geluid. Een kreet van verbazing. ‘Deze is interessant,’zei hij.”

Terug in Jemen blijkt de chaos in het land enorm toegenomen. Opstandelingen zoals de Houthi’s veroveren grote gebieden. Saoedische bommen zorgen voor verlaten straten, de wegen door het hele land zijn in handen van milities. De Amerikaanse ambassade sluit. Mokhtar ziet kans een aantal koffers te vullen met de allerbeste koffiebonen, die zo snel mogelijk naar een branderij in Amerika moeten worden vervoerd. Per truck en in een wankel bootje over de Rode Zee naar Djibouti. Een
ongelooflijk spannende tocht
.

De Monnik van Mokka is het meeslepende verhaal over een jonge man die zijn eigen Amerikaanse droom najaagt. Verrassend en aangrijpend. Een boek dat je lang bijblijft.


Monnik2

De Monnik van Mokka – David Eggers. Lebowski, paperback, 332 blz. € 22,50

Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

 

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur