Het schrijversduo Simons & van der Zijl is een samenwerking tussen de succesvolle auteur Annejet van der Zijl en haar partner Jo Simons, neerlandicus en journalist. Hij deed voor haar veel research voor de totstandkoming van haar non-fiction bestsellers, zoals o.a. De Amerikaanse prinses. Veel materiaal, “de bijvangst” werd niet gebruikt en beider fascinatie voor geschiedenis en misdaad vormde de basis voor een briljant initiatief.

De val van Annika S.is het eerste deel van een vijfdelige (literaire) thrillerreeks. Inspiratie putten zij uit een gebeurtenis in augustus 2016 toen een politica van de SPD spoorloos verdween, nadat zij had gelogen over cv.  Ze bleek geen juriste en had zelfs haar middelbare school niet afgemaakt.

Het verhaal van Annika S. speelt deels in Berlijn, maar merendeels in Noord-Holland. Bergen aan Zee, Egmond, Alkmaar. Herkenbaar, realistisch en vaak kritisch beschreven. De personages zijn levensecht. Annika is geloofwaardig en komt steeds dichterbij. Alweer een thriller over jonge vrouw, die in grote moeilijkheden raakt, uiteindelijk zegeviert en haar leven weer oppakt? Zeker niet. Annika vlucht na de fatale onthullingen over haar verzwegen verleden naar Nederland en verschuilt zich in De Duindistel, een vakantiehuisje waar zij als kind met haar grootouders kwam. De rust aan de kust is betrekkelijk want ook hier ontkomt zij niet aan haar verleden. En zij blijkt niet de enige…

Annika was de rechterhand van partijleider Walter met wie zij meer dan een zakelijke relatie had. Hij behoort tot een vooraanstaande familie, die ook wel de Duitse Kennedy’s worden genoemd. Zij speelde een belangrijke rol in hun sociale leven. Haar ontmaskering maakte hieraan een abrupt einde. De ijzige familieadvocaat handelt het af. Voor hen bestaat zij niet meer.

”Het was alsof ik terug in de tijd stapte. Ik zou zweren dat zelfs de verbleekte ansichtkaarten in de houder op de balie – ‘Zonnige groeten uit Callantsoog!’- nog dezelfde waren die ik daar als kind had gezien. Ik drukte op de koperen bel op de balie. Na enkele minuten kwam een vroegtijdig kalende veertiger op plastic klompen aansjokken. Hij stak zijn hand uit. ‘Ronnie Groot, Angenehm,’zei hij. Groot, dacht ik, dat was de naam van de toenmalige eigenaar.”

Het boek is opgebouwd uit meerdere verhaallijnen, die ogenschijnlijk weinig met elkaar hebben te maken. De eigenzinnige, wat verloederde politieman Martin Twisk ontmoet Annika op het politiebureau waar zij aangifte doet van de diefstal van haar peperdure designtas, met al haar waardevolle documenten. Later kruisen hun wegen opnieuw.

Dan is er ook nog Anna, nazaat van een uit Duitsland gevluchte Joodse bankier, die zich in de dertiger jaren in Nederland vestigde. De inmiddels bejaarde Anna woont alleen in het zomerhuis van haar familie, enigszins verscholen in de duinen bij Bergen aan Zee. Via een briefwisseling van haar vader met zijn broer in Amerika blijkt weer eens hoe verschillend werd geoordeeld over de nazi’s. Vluchten om te overleven of optimistisch doorgaan, want zo’n vaart zal het niet lopen.

Anna is zeer muzikaal en voorzag in haar leven door het geven van pianolessen. Een van haar leerlingen was Vincent, die nu diverse strandpaviljoens exploiteert. De hoofdpersonages raken onverwacht maar onvermijdelijk bij elkaar betrokken. Er is sprake van een “open einde”. In 2019 verschijnt deel 2 Rijke mensen zijn anders, waarin rechercheur Martin Twisk centraal staat.

Simons & Van der Zijl maken met dit boek een veel belovende, flitsende start. De Nederlandse Nicci French? Onvergelijkbaar., maar minstens zo goed en van internationale allure. In één adem uitgelezen. Vakwerk. Aanrader.

“Ik keek niet om, ik rende alleen maar. Weg van hier weg van de branding en de woedende zee, naar donkere duinrand, die nauwelijks zichtbaar in de maanloze nacht, even verderop onbeweeglijk op me lag wachten. Als ik dáár maar kon komen. Ren, Annika, ren!’

 Zijl

De val van Annika S. – Simons & Van der Zijl. The House of Books, paperback 269 blz. € 19,99


Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

 

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur