Joke van Leeuwen is vooral bekend door haar succesvolle en bekroonde kinder- en jeugdboeken. Ze heeft naam gemaakt als auteur van poëzie, bijzondere romans en is ook nog eens illustrator en performer. Haar boeken kregen veel prijzen en onderscheidingen zoals de AKO Literatuurprijs, de Gouden Ganzenveer en de Contstantijn Huygensprijs. Wat een cv!

Toch had ik nog nooit iets van haar gelezen. De jubelende recensies over haar nieuwste roman Hier maakten mij nieuwsgierig. Het is een parabel (gelijkenis) over vrijheid en de grenzen van het menselijk bestaan, maar ook over de vraag of de vrije wil een illusie is. Familie en maatschappij bepalen onze kaders.

De landen waarin het verhaal speelt worden niet met naam genoemd. De lezer kan zich toch een beeld vormen. In het ene land is sprake van persoonlijke vrijheid en welvaart. Aan de andere kant van de grens wordt van hogerhand alles bepaald en geregeld. Het individu telt niet, zijn vrijheid is beperkt. Daarbinnen regeert hij over zijn eigen wereldje, zoals werk (belangrijk!) en familie (onontkoombaar). Stamvader, het centrale personage in Hier bewaakt als douanier de grens, strikt volgens de regels.

Hier slaat op het huis waar Stamvader woont op afstand van het dorp waar het leven al generaties lang op dezelfde manier verloopt. Hij is van elders gekomen en bemoeit zich niet met de dorpelingen. Vreemdelingen worden aan de grens geweerd, smokkelen is verboden.  Passanten die aan de andere kant van de grens werken, worden door hem gecontroleerd. Niets ontsnapt aan zijn aandacht.

“…gebruikt hij andere methodes om een vrouw te betrappen, zoals vriendelijk tegen zo’n smokkelaarster zeggen dat het buiten zo koud is en haar dan te sommeren om in het douanehuisje naast de kachel te gaan staan, op het vette verschoten plastic tafelkleed met grote rozen dat op de vloer ligt uitgespreid. Als hij beet heeft staart de betrapte moedeloos naar de grote rozen, terwijl de boter langs haar benen in haar schoenen druipt en zich donkere vlekken vormen op haar kleren. Dan heeft hij weer iets aan zijn meerderen te rapporteren, al geven die nooit een compliment.”

Stamvader wordt hulpbehoevend en bedlegerig. Bardo zijn zoon is getrouwd met Mara. Zij verzorgt haar haar lastige schoonvader. Bardo blijft lang van huis onder meer vanwege miltaire dienst, waar hij ontdekt dat hij een lafaard is, die niet durft op te komen voor zijn collega Kors met wie hij graag bevriend wil zijn. Kors is een buitenbeentje, een vrijbuiter. Daarom wordt hij gepest en gemarteld. Bardo kijkt en laat het toe.

Hij volgt zijn vader op als grensbewaker. Kleine, die eigenlijk Onna heet, is zijn dochtertje die nog onbevangen in het leven staat. Mara hoopt tegen beter weten in op een beter bestaan aan de andere kant van de grens. Op een dag is Bardo op patrouille en ontmoet “toevallig” Kors zijn vroegere, zogenaamde vriend. De sleutelscene van het boek. Van Leeuwen componeerde in krachtige, heldere taal een aangrijpend verhaal, dat je tot nadenken stemt. Wat is vrijheid?

 Hier2 Hier – Joke van Leeuwen. Querido, paperback 231 blz. € 18,99Regelmatig krijgt ik tips van lezers over een boek dat ik absoluut moet lezen. Die tips neem ik graag ter harte. Siem bedankt! In één ruk las ik Het licht door Zweedse auteur Torgny Lindgren. Oorspronkelijk verschenen in 1987, de Nederlandse vertaling in 1996 en nog steeds leverbaar. Wonderwel sloot dit boek aan bij Hier. Deze schitterende roman speelt in het noorden van Zweden in de late middeleeuwen. Een afgelegen dorp wordt getroffen door een epidemie en slechts enkelen overleven. Waar liggen hun grenzen? Wie bepaalt?

“Hoe moeten de bezittingen van de talloze doden worden verdeeld? In de chaos die ontstaat, vervaagt het verschil tussen waarheid en leugen, werkelijkheid en inbeelding. Totdat de bewoners uiteindelijk hun greep op het leven herwinnen.”

Licht2 Het licht – Torgny Lindgren. Colibri, gebonden 380 blz. € 12,50


Boeken te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur