Gerrit Barendrecht debuteerde in 2014 met De reis van de Gazelle, een historische avonturenroman gebaseerd op ware feiten. Wie zou in de negentiende eeuw als eerste ingevroren vlees van Australie naar Europa verschepen? Spannend, goed gedocumenteerd en helder verteld. Ik had ervan genoten en nodigde de schrijver uit om in december van dat jaar een lezing te verzorgen in Kaap Skil.

Vier jaar later is zijn tweede boek verschenen. Ook nu gebruikt hij weer dezelfde literaire formule, een mix van controleerbare feiten en fictie. De Parijse connectie speelt grotendeels in het hart van Amsterdam rond 1890. Centraal thema is de keiharde internationale vrouwenhandel. Ida de Morsain een jonge, onervaren journaliste en Julius Katz een getraumatiseerde inspecteur kruizen elkaars wegen tijdens een onderzoek naar de moord op een onthoofde hoerenmadam. Zijn zij voor elkaar bestemd? Nee toch.

De kracht van het verhaal schuilt in de realistische verteltrant en de nauwkeurige beschrijving van het historisch decor. De Wallen, het rauwe volksleven, de grote maatschappelijke tegenstellingen en de speelse verwijzingen naar belangrijke gebeurtenissen in die bewogen tijd zoals Het Palingoproer. Barendrecht is film- en tv-maker en dat spat van de bladzijden. De personages zijn nogal clichématig maar dat doet geen afbreuk aan de spanning. Meeslepend tot de laatste bladzijde.

De journaliste is de dochter van de schatrijke eigenaar van de krant waarvoor zij op pad gaat. Naief en zeer ambitieus. Zij belandt ongewild in een Parijs bordeel. De politieman is een veteraan uit de Atjeh-oorlog, die nog dagelijks door zijn hoofd spookt. Keihard en kwetsbaar. Zijn gruwelijke ervaringen herleven als hij door gewetenloze criminelen wordt achtervolgd door de sloppen en stegen van Amsterdam.

“Ze komen aan op een open plek in het oerwoud. In het midden zien ze een grote vuurplaats, met een gedoofd vuur. Boven het gedoofde vuur rust op twee aan weerszijden kruislings bijeengebonden stutten een bamboepaal. Aan de paal is een naakte man gebonden. Korporaal Potter. Zijn huid is rondom zwart en opengebarsten.  Zijn ogen zijn witte, gekookte bollen, de neus verkoold. (…) Ze hebben hem vannacht horen gillen, zelf machteloos, onder zwaar vuur liggend, gevangen in hun eigen
benteng.”


Gerrit2

De Parijse connectie – Gerrit Barendrecht. Luitingh – Sijthoff. Paperback 387 blz. € 19,99

 *

Je loopt door de duinen, richting De Hors. Er is niemand, je bent alleen. Stil, herfstachtig weer. Stel je toch eens voor dat er nu een vliegende schotel landt en... Ja wat dan? Ach, zoiets heeft iedereen toch wel eens gefantaseerd of komt dat alleen bij puberale jongentjes voor?

Er zijn mensen die verder fantaseren en hun verhaal vervolgens opschrijven, want dan is het ook echt gebeurd. Dat deed de Tesselse bollenboer Martin Kuip. Hij debuteerde deze maand met een spannend jeugdboek getiteld Jorrit en de jacht op de kopie, een avontuur op Texel.

De veertienjarige Jorrit baant zich al mopperend een weg tussen de bomen door en plotseling stuit hij op een merkwaardig object, dat zijn naam blijkt te kennen. In het hotel van zijn ouders hebben zich geheimzinnige gasten gemeld, “onderzoekers”, die ook op de hoogte zijn van het vreemde object. Buitenaardse wezens, aliens?

“Toen Jorrit buiten stond, hoorde hij een licht gesis achter zich en zag dat het deurtje langzaam dichtging. Hij kon niet geloven wat hij net allemaal had gezien en gelezen. Hij bleef nog verwonderd naar het ruimteschip kijken, waarbij het soms even aanraakte om er zeker van te zijn dat het allemaal echt was…”

Van harte aanbevolen voor jeugdige en volwassen lezers, Texelaar en toerist.

Kuip
Jorrit en de jacht op de kopie – Martin Kuip. Elikser, paperback 179 blz. € 16,50

Martin Kuip signeert zijn boek op zaterdagmiddag 28 april vanaf 14.00 uur bij Nauta Boek.

Iedereen is van harte welkom!


Boeken te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur