Moussa of de dood van een Arabier het debuut van de Algerijnse schrijver Kamel Daoud was in 2015 een internationaal succes. Dit eigenzinnige boek was zijn literaire antwoord op De vreemdeling van Albert Camus. Zijn nieuwe roman Zabor is minstens zo goed en dwingt tot  geconcentreerd lezen. De bloemrijke taal en de metaforen openen een wereld waarin de kracht van het woord overheerst. In den Beginne was het Woord, Het Verhaal was eerder…

De jonge Zabor wordt opgevoed door zijn alleenstaande tante Hadjir en een zwijgzame grootvader. Hij beleeft zijn eenzame jeugd in een Algerijns dorpje aan de rand van de Sahara. Zabor is de bastaardzoon van de schatrijke slager Hadj Brahim. Zijn overleden moeder heeft hij nauwelijks gekend. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij Abdor, een van zijn vele halfbroers, over de rand van de waterput heeft geduwd. Onterecht Met zijn vader heeft hij een haat- liefdeverhouding.

Op school wordt hij gepest en maakt geen vrienden. Het blijkt dat hij buitengewoon intelligent is en snel leert lezen en schrijven. Zo ontdekt Zabor het wonder van het geschreven woord en dat er naast hun dorpsdialect een taal bestaat die verder reikt: het Arabisch. Hij leest alles wat hij maar te pakken krijgt, onverschillig wat. In de stoffige dorpsbibliotheek zoekt hij zijn toevlucht in de weinige boeken, die hij keer op keer herleest. Robinson Crusoë wordt de sleutel tot zijn bestaan.

Al op jonge leeftijd ontdekt Zabor dat hij een bijzondere gave bezit: zolang hij schrijft, houdt hij de dood op afstand. Is dat zo of draait hij oorzaak en gevolg om? De dorpelingen onderkennen dat hij in staat om levens te verlengen door naast een stervende diens levensverhaal te noteren in een van zijn vele schriften. Zo verdringt hij de dood. Hij is een woordmagiër. De mensen bewonderen of verachten hem. Zabor slaapt overdag, dwaalt ’s nachts rond en begraaft zijn schriften onder de wortels van een eucalyptusboom.

“Iemand die zegt dat hij schrijft om levens te redden is altijd een beetje ziek, megalomaan, of doodsbang voor zijn eigen zinloosheid, die hij probeert te bestrijden met kletspraatjes. Ik zal het toegeven, maar ik kan op zijn minst vertellen hoe ik er uiteindelijk van overtuigd ben geraakt. (…) Ik weet dat ik de oorzaak ben van de groei van het aantal honderdjarigen in het dorp, niet het eten dat na de onafhankelijkheid beschikbaar is gekomen. Ik weet dat ik sterfgevallen heb voorkomen door langdurig te schrijven over machtige eucalyptusbomen, muren en het geduld  van ooievaars op minaretten.”

Zabor leert zichzelf Frans, waardoor zijn kijk op het leven verbreedt. Zijn gehate halfbroer klopt op een avond bij hem aan: hun vader ligt op sterven. Zou Zabor in staat zijn om de dood af te wenden? Maar waarom zou hij het leven verlengen van iemand die nooit van hem heeft gehouden? De kracht van deze meesterlijke roman is de kracht van het woord. Onontkoombaar.

 Zabor2  Zabor – Kamel Daoud. Ambo-Anthos, gebonden 286 blz. € 21,99

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-..-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-..-.-

Er was een periode in mijn leven dat ik dagelijks hardliep. James Fix was een Amerikaan die aanstekelijk over het effect van jogging schreef. Zijn boeken en nog veel andere titels vulden mijn sportbibliotheekje, waaronder een uitgave van een sigaren rokende (!) Belgische trainer en een filosofisch werkje over Zen en running. Dat kwam bij mij boven toen ik Winnen is geen toeval, een mentale trainingsgids voor sporters van de Texelaar Geert van Atteveld opensloeg. Een volledig herziene herdruk waarin hij beschrijft hoe je met je verbeelding de grenzen van je mogelijkheden verlegt. Duidelijk en overzichtelijk samengesteld.

 Winnen  Winnen – Geert van Atteveld. Power Trail, paperback 172 blz. € 16,95

Ter gelegenheid van Bookstoreday 2018 “Let’s BOEKIE together signeert Van Atteveld zijn boek op zaterdagmiddag 14 april vanaf 14.00 uur bij Nauta Boek.

Texelse Branding, de Texelse koffiebranderij schenkt die dag voor alle bezoekers een gratis kopje koffie.

Boeken te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

 

  


 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur