Op 16 september 2010 presenteerde Diederik van Vleuten in Klif 12 zijn onvergetelijke programma Daar werd wat groots verricht. Het is de boeiende familiegeschiedenis van drie generaties die in Nederlands Indie carriere maakten. Zijn voorstelling was gebaseerd op de nalatenschap van zijn oudoom Jan, die in de nadagen van zijn leven hun verhaal had opgeschreven. Diederik kreeg die geschriften van zijn vader.

Maar er was nog veel meer. Zeven dozen vol brieven, documenten, dagboeken en fotoalbums met prachtig historisch materiaal. Toen ontstond het idee om hier theatervoorstelling van te maken. De recensies waren lovend en het publiek enthousiast. Men kende van Vleuten als de cabaretier, die jarenlang succesvol met Erik van Muiswinkel op het podium stond. Diederik creeërde met deze produktie een nieuwe theatervorm. Hij schetste de tijdgeest van het koloniale tijdperk door de ogen van toen en met de kennis van nu. Serieus, kritisch, relativerend en met onderkoelde humor. Ik zat destijds bij deze voorstelling op het puntje van mijn stoel. Wij waren getuigen van iets ongekends. Daar stond een begenadigd verteller, onze nationale geschiedenis leraar.

Zijn familie was ervan overtuigd, dat zij goed deden in dat verre land. Dat Nederland daar met een opdracht was. Tegenwoordig denken wij daar wel enigszins anders over. Wij kunnen onze ogen niet sluiten voor de negatieve zaken die daar destijds zijn gebeurd. Toch is er ook veel goeds verricht. Hoe zal men over honderd jaar naar onze tijd kijken? Wat hebben wìj verkeerd gedaan?

Het was onvermijdelijk dat van Vleuten een boek maakte met dezelfde titel. Honderden foto’s, documenten, landkaarten, anekdotes en citaten zijn samengebracht in een schitterende uitgave. Al lezend hoor ik zijn stem alsof ik weer in Klif 12 zit. Het verslag van oom Jan begint met zijn prilste herinneringen, maar gaat vooral over de grote veranderingen die zich tijdens zijn leven in de wereld voltrokken en als een waterval over hem en zijn generatie kwamen.

“Ik zal nauwelijks drie jaar zijn geweest en ik liep met mijn vader door een voor mij haast ondoordringbaar bos. We daalden af naar de traag stromende rivier die achter het huis liep. Toen we bij de oever gekomen waren, hoorde ik opeens een oorverdovende knal. Tot mijn verbazing, die snel overging in angst, zag ik een enorme leguaan spartelend in het modderige water liggen. Hij sloeg met zijn staart enkele malen zó hard op het water dat het hoog opspatte, Toen bleef het dier opeens heel stil liggen. Mijn vader hing zijn geweer over zijn schouder. (…) Het was mijn eerste bewuste confrontatie met de dood.”

Lees de lotgevallen van de van Vleutens tegen de achtergrond van de grote geschiedenis van Nederland en de ondergang van diens koloniale imperium in Zuidoost – Azie. Aanrader!

 diederik Daar werd wat groots verricht – Diederik van Vleuten. Hoogland & van Klaveren.
Gebonden, 367 blz. € 34

Van een heel andere orde is het persoonlijke verhaal Team Vélu heeft gewonnen! Over de dikke en de dunne door de Texelaar Gerard Vélu. In een keurig verzorgd boekje vertelt hij met “vileine” humor over vijf maanden ziekenhuisopname. De acute verwijdering van zijn dikke darm heeft zijn leven ingrijpend veranderd. Hij beschrijft indringend en helder hoe zijn ziektebeeld is verlopen. Een leesbaar verslag dat lotgenoten en hun naasten een hart onder de riem kan steken. “Ik mopper niet, want ik ben meerdere keren van de dood gered”

team  Team Vélu heeft gewonnen – Gerard Vélu. LetterRijn. Gebonden 80 blz. € 9,95

Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl


Zaterdagmiddag 24 maart 2018 is om 14.30 is bij Nauta Boek de presentatie van de geheel nieuwe (!) Smaak van Texel door Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Tanja van den Berge. U bent van harte welkom. Tot dan.

 

NICCI FRENCH (Nicci Gerard & Sean French) SIGNEERT OP ZATERDAGMIDDAG 12 MEI  2018 BIJ NAUTA BOEK DE NIEUWE EN LAATSTE THRILLER OVER PSYCHOTHERAPEUTE FRIEDA KLEIN, DE DAG VAN DE DODEN.

 

 


 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur