Zijn stem is onmiskenbaar, zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en met zijn documentaires werd hij wereldberoemd. Hij is een instituut, een charmant fenomeen, die miljoenen mensen confronteerde met de wonderen van de natuur. Zijn televisiecarrière duurt al meer dan zestig jaar! Inmiddels heeft hij vele navolgers - ook in Nederland - en de kwaliteit van de natuurfilms is mede dankzij de voortschrijdende techniek enorm gegroeid.

De interesse in de natuur is alleen maar toegenomen. Het knuffelgehalte en (valse?) sentimenten voeren in de discussies over echte of gemaakte natuur vaak de boventoon. De terugkerende ophef over uitgemergelde dieren in de Oostvaarderplassen is een treffend voorbeeld. Wat zou David Attenborough hiervan vinden? Hij is de schrijver en bioloog, die ik karakteriseerde in mijn inleiding.

Het thema van de Boekenweek 2018 is Natuur in de literatuur, maar ook puur als onderwerp, boeken over de natuur. In die onmetelijke bibliotheek verdient de biografie David Attenborough een speciale plek. In De avonturen van een jonge bioloog beschrijft hij hoe zijn loopbaan in de vijftiger jaren van de vorige eeuw bij de BBC is begonnen. Hij geeft ook een verantwoording over het hoe en waarom. De opvatting over onze omgang met de natuur zijn behoorlijk veranderd en daarmee ook de puplieke opinie.

“Tegenwoordig worden er door dierentuinen geen mensen op uitgestuurd om dieren op te sporen en ze levend mee naar huis te brengen. En gelukkig maar. De natuur heeft het al moeilijk genoeg zonder dat ze beroofd wordt van haar mooiste en meest aansprekende bewoners. (…) Natuurlijk besteedde men ook speciale aandacht aan het vinden van soorten waar nog geen enkele andere dierentuin ooit de hand op had weten te leggen en deze ambitie leefde, tot op zekere hoogte, nog steeds voort in de jaren 1950, toen ik een van de beheerders van de London Zoo opzocht met een plan voor een nieuw soort televisieprogramma.”

En zo is het allemaal begonnen! Vanaf zijn eerste reis hield Attenborough een dagboek bij, dat de basis werd voor deze biografie, die slechts het begin van zijn indrukwekkende loopbaan beschrijft. Ondanks de Nederlandse tekst, hoorde ik tijdens het lezen toch zijn stem. Merkwaardig. Zijn taal is bloemrijk en humoristisch, net als zijn commentaar bij de documentaires, waarvan de reeks Planet Earth II het absolute hoogtepunt is.

Het boek is opgedeeld is drieeën. Boek Een gaat over de tocht door Guyana, Boek Twee beschrijft de zoektocht naar een komodovaraan en Boek Drie is het verslag van een barre expeditie in Paraguay. Het is de wonderlijke combinatie van de fascinatie voor zeldzame dieren, die moesten worden gevangen voor de dierentuin, het filmen van deze acties met een 16mm camera en de gevaarlijke kanotochten die David en zijn collega maakten op zoek naar een curiositeit. Zij werden daarbij geholpen door o.a. missionarissen en de lokale bevolking.

“Voor ons was deze dag fascinerend; het was de eerste keer dat we het oerwoud zo dichtbij zagen. We trokken door een ravijn van zonlicht met onder ons het rustige, doorschijnender, bruine rivierwater en aan beide kanten verticale groene wanden van oerwoud. Purperhart, groenhart en morabomen groeiden op de oever en waren wel vijftig meter hoog.”

De Boekenweek (83e!) begint op zaterdag 10 maart. De biografie van David Attenborough past helemaal in het thema. Van harte aanbevolen. Het essay Natuur, een ode aan de natuur en een pleidooi voor duurzaamheid van Jan Terlouw (slechts € 3,50) is een interessante aanvulling. Bij aankoop van tenminste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken ontvangt u het Boekeweekgeschenk Gezien de feiten door Griet Op de Beeck, een van de meest gelezen schrijfsters van nu. Vol van boeken, de gratis boekenkrant van Libris – Nauta Boek werd deze week huis aan huis bezorgd of ligt voor u klaar in de boekwinkel.

David3

De avonturen van een jonge bioloog -David Attenborough & Zoo Quest. Spectrum, paperback 438 blz. € 22,50

Te koop bij Naut Boek en online op www.nautaboek.nl

 

 

  

  


 

 

daanleest2020

Archief Daan Leest

Lees hier alle vorige edities.

Adres

Parkstraat 38
1791 CB  Den Burg - Texel
Tel. (0222) 312 495
info@nautaboek.nl

Openingstijden

Ma t/m vr
9.00 -18.00 uur
Za 9.00 - 17.00 uur